Strefa Helsinki Wholesale Market ogłosiła w październiku 2018 r. konkurs innowacji, którego celem jest znalezienie nowych koncepcji i rozwiązań sprzyjających rozwojowi usług i elastycznej przedsiębiorczości. Spośród około 60 zgłoszeń wybrano najlepsze siedem do fazy pilotażowej. Metsä Board z przyjemnością informuje, że jednym z wybranych zgłoszeń jest jej projekt opakowania do dań na wynos, które nadaje się do recyklingu.
W projekcie Metsä Board uwzględniono cały łańcuch wartości, a jego potrzeby stanowiły podstawę do opracowania opakowania. Ponadto, na początku fazy pilotażowej przeprowadzono badanie opinii konsumentów. „Obecnie używane w restauracjach opakowania do dań na wynos mają niedostateczną funkcjonalność lub są uważane przez konsumentów za nieekologiczne. Dowiedzieliśmy się również, że obecnie używane opakowania nie spełniają wymagań klasy premium” – powiedziała Leena Yliniemi, Technical Marketing Director, Metsä Board.
Do pilotażowej produkcji opakowania jest wykorzystywana tektura Metsä Board, która nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością i recyklingu. Ponadto opakowanie może być łatwo dostosowane do indywidualnych potrzeb restauracji. Opakowania są projektowane i wytwarzane przez fińską firmę Cadpack Oy. Z kolei Package Testing & Research Oy odpowiada za koordynację projektu pilotażowego oraz badanie opinii konsumentów. Projekt pilotażowy będzie prowadzony do końca maja 2019 roku.
Konkurs na innowacje, finansowany przez miasto Helsinki i Business Finland, został zorganizowany w celu znalezienia nowych rozwiązań technologicznych i innych innowacyjnych rozwiązań przeznaczonych dla branży spożywczej, a także produkcji opakowań, gospodarki obiegowej i czystych technologii. W skład jury konkursu wchodzili członkowie reprezentujący miasto Helsinki, Uniwersytet Helsiński i sektor biznesowy.
Opracowano na podstawie informacji firmy Metsä Board