Rozwiązanie Ishida – filety z piersi i ud drobiowych bez fragmentów kości
30 Oct 2015 09:05

Trzy systemy inspekcyjne X-Ray, Ishida IX-G2 Dual Energy, stanowią o wyjątkowej skuteczności kontroli jakości filetów z piersi drobiowych oraz filetowanego mięsa z udek kurczęcych w norweskiej przetwórni Hærland. Jej produkcja opiera się na dostawach ze spółdzielni rolniczej Nortura, największego dostawcy mięsa i jaj w Norwegi.

Standardowe urządzenie detekcji rentgenowskiej, X-Ray do uzyskania obrazu wykorzystuje jeden poziom mocy strumienia. System IX-G2 wykorzystuje dwa różne poziomy mocy i tworzy dwa obrazy, które są następnie porównywane. To rozwiązanie pozwala na wyeliminowania wpływu tła tworzonego przez sam produkt i wydatnie poprawia detekcję zanieczyszczeń o małej gęstości, takich jak fragmenty kości.

Podczas gdy z biegiem lat maszyny do cięcia dla drobiu stają się coraz bardziej precyzyjne, nadal istnieje potrzeba zapewniania maksymalnego poziomu, tak, jakości, jak i bezpieczeństwa. Nils Olaf Vikmark, inżynier produkcji w Nortura, uzasadnia: „Jeśli operator usuwa kawałek kości kruczej wraz z piersią, to musimy zdawać sobie z tego sprawę, że należy ją znaleźć i usunąć. Pozostawiona łopatka, jak i kość krucza, są wystarczająco masywne, by stworzyć problem każdemu, kto je przypadkowo połknie.”

Inne kości, tzw pływające – takie jak łopatka czy fragmenty żeber - mogą stanowić mniejsze zagrożenie, lecz na pewno są w stanie obniżyć w oczach klienta jakość produktu. Aktualnie Nortura jest w stanie wykryć wspomniane niepożądane zanieczyszczenia o wielkości do 3 mm lub 4 mm (dla kości w pełni zwapniałej).

W firmie Nortura, od wycięcia do etapu inspekcji, poszczególne filety pojawiające się w procesie są oddzielone od siebie, ale system Ishida X-Ray - G2 udowodnił, że jest w stanie wykrywać drobne fragmenty kości nawet w opakowaniach z filetami zachodzącymi na siebie.

Filety z piersi kurczęcych, wraz ze swoją jednorodną strukturą i gęstością włókien biegnących równolegle, nie stanowią tak wielkiego wyzwania dla kontroli rentgenowskiej, jak pozbawione kości udka, których struktura mięśni i tłuszczu oraz gęstości są zróżnicowane. Pojedynczy układ IX-G2 wystarczy do monitorowania złożonej produkcji filetowanych udek w przetwórni Hærland gwarantując, że w pełni spełniają postawione przed nimi normy.

Im większy klient, tym bardziej prawdopodobne jest, że ma swoje własne specyficzne wymagania co do wielkości i gęstości fragmentów kości, mówi Nils Olaf Vikmark.

„Mamy do czynienia z dużą międzynarodową spółką z sektora "fast-food", która ma swój własny zakres kryteriów dotyczących detekcji X-Ray, tak jak to było wcześniej z normami z wykrywaniem metalu. Z systemem Ishida G2 możemy w rzeczywistości osiągnąć więcej niż wymagają normy.”

W firmie Hærland pełen ładunek ciągnika ciężarowego ptaków ulega procesowi przetwórstwa i pakowania w czasie zaledwie 20 minut. Znajduje to odzwierciedlenie w szybkości posuwu taśmy 25 m na minutę na liniach filetujących i mieści się w zakresie zdolności Systemu G2. Nortura uważa również, że system X-Ray Ishida, z szerokością zaledwie 800 mm z wyłączeniem systemów odrzucania, charakteryzuje się kompaktową konstrukcją.

Konfiguracja ustawień maszyny jest bardzo prosta i odbywa się automatycznie, już po kilkukrotnym przepuszczeniu próbki produktu. „Operatorzy są bardzo zadowoleni z systemu G2, jako że uzyskują dobre wyniki bez nadmiernych przygotowań” - mówi Nils.

Wspomina czasy, gdy dla osiągnięcia zadowalającego wyniku – produktu wolnego od kości - 50% filetów musiało ulec odrzuceniu. Obecnie bardzo niewiele opakowań będzie zawierało niebezpieczne fragmenty kości, co tym bardziej wpływa na istotę wymogu zdecydowanego usunięcia ich ze strumienia produktu.

Nils uważa, że postęp w inspekcji rentgenowskiej drobiu nie jest napędzany jedynie przez sprzedawców i wymagania konsumentów, ale również przez proces automatyzacji jako taki. „Kiedyś wycinaliśmy filet nożem, gdzie kolejna osoba umieszczając porcję na tacce sprawdzała ją ręcznie. Teraz mamy automatyczne cięcie z dużą prędkością oraz roboty pakujące filety na tackach. Kontakt z ludzkim okiem czy ręką jest ograniczony. Niezawodna technologia detekcji X-Ray o dużej prędkości stała się niezbędna.”

Źródło: Ishida