Środki przeciwdrobnoustrojowe sposobem na bezpieczne opakowania spożywcze
24 Jun 2015 11:16

Dodatek środków przeciwdrobnoustrojowych do papieru i tektury wpłynąłby korzystnie na zwiększenie przyjazności opakowań dla środowiska i wykluczyłby konieczność stosowania konserwantów w opakowaniach na żywność i farmaceutyki – uważają badacze z kanadyjskiej firmy Sentinel, która zajmuje się pracami nad papierami bioaktywnymi. Odkryli oni, że istnieje możliwość dodawania polimerów o działaniu przeciwdrobnoustrojowym do opakowań z papieru, a tym samym nadania im skutecznych własności barierowych chroniących przed pałeczkami okrężnicy (E. coli) oraz salmonellą.

„Premierowa” aplikacja, podczas której przeciwdrobnoustrojowe, oparte na guanidynie polimery zostały zaaplikowane do skrobi, wykazała, że papier – uzyskany w trakcie standardowych procesów produkcyjnych - ma silniejsze i bardziej długotrwałe własności przeciwdrobnoustrojowe. Może on stać się szczególnie atrakcyjną propozycją dla firm pakujących żywność, sklepów, fast foodów, szpitali oraz firm farmaceutycznych. Użycie takich polimerów mogłoby ograniczyć straty ekonomiczne wynikające z psucia się żywności, jak również liczbę zachorowań powodowanych przez źle używane opakowania.

Jak uważają twórcy nowej powłoki, nadaje się ona do wykorzystania z woskowanymi papierami przeznaczonymi do pakowania żywności, w szpitalnych zasłonach, opakowaniach na leki, opatrunkach, pokryciach na stoły do badań, kuchennych ręcznikach i wielu innych miejscach.

Badacze oceniają, że wzrost popytu na zaawansowane opakowania spożywcze od 2000 r. utrzymuje się na poziomie blisko 10% rocznie, a rynek na papiery mające kontakt z żywnością w USA w 2013 r. był wart 7,95 mld dolarów.

Na podstawie informacji serwisu PackagingEurope opracował TK