Technologia Ishida wspomaga pakowanie skorupiaków
22 May 2015 14:03

Francuski dostawca mięczaków i skorupiaków, Scotto SARL, wdrożył w miejsce dotychczasowej linii stosującej metodę pakowania objętościowego nowy system Ishida, oparty na naważarce wielogłowicowej oraz systemie dystrybucyjnym: naważarka - linia pakująca. Rozwiązanie to dało firmie możliwość znacznego zwiększenia woluminu sprzedażowego.

Firma Scotto, założona w 1950 roku, pakuje 1500 małży morskich rocznie, z czego 70% trafia na rynek pod własną marką, w 1,4- lub 2-kilogramowych opakowaniach tackowych. Umyte, gotowe do użycia prosto z tacki małże stają się coraz bardziej popularne. Ponadto odnotowano znaczny wzrost zainteresowania i popytu na skorupiaki mniejsze, takie jak sercówki i przegrzebki.

Właściciel firmy Scotto uznał, że właściwe przygotowanie produktu, poprzez użycie nowoczesnych i efektywnych rozwiązań automatyzujących produkcję, pozwoli na skorzystanie z aktualnych trendów rynkowych.

Małże są najpierw ważone, po czym przeprowadza się szacunek procentowej zawartości mięsa w danej porcji. Następnie skorupiaki przechodzą proces obskrobywania, czyszczenia z wodorostów oraz płukania w wodzie morskiej.

W procesie pakowania wyczyszczone małże, z góry, za pośrednictwem przenośnika zstępującego, dostarczane są do górnej części naważarki. Nowy system oparty jest o naważarkę dziesięciogłowicową Ishida serii RS. Zstępujący przenośnik oraz jego połączenie z naważarką zostały zaprojektowane w taki sposób, by uniemożliwić gładkim i twardym za razem skorupiakom wypadanie z duktów rynien transportowych.

Elastyczne przegrody przy wejściu do każdego podajnika promieniowego pomagają kontrolować równomierny rozkład wkładu małży oraz ich drogę do dużych, wykonanych ze stali nierdzewnej o wytłaczanej powierzchni, zasobników.

Specjalny system dystrybucji, usytuowany pod maszyną, zbiera każdą odważoną porcję i dostarcza na tackę przez zanurzający się w niej lejek zasypujący, Takie rozwiązanie pozwala na unikniecie zabrudzenia lub zmoczenia krawędzi uszczelniającej tacki produktowej.

Następnie tacki wprowadzane są do układu zamykającego, po czym są etykietowane, przygotowywane do załadunku oraz wysyłki. Dla zapewnienia właściwej świeżości produktu cały proces odbywa się w przeciągu 48 godzin. Badania bakteriologiczne prowadzone są przez laboratorium zewnętrzne. Dodatkowo firma Scotto samodzielnie i regularnie przeprowadza testy jakości zapakowanego produktu.

Mimo że zwykle prędkość produkcyjna systemu zależna jest od bieżącego tempa zamykania tacek, to obecnie firma może przetwarzać znacznie szybciej, aniżeli do tej pory. I tak, dla przykładu, przy tempie 20 tacek na minutę potencjał produkcyjny dla małży mieści się na poziomie do 5000 ton rocznie.

Dokładność wielogłowicowej naważarki Ishida pozwoliła na zmniejszenie strat nadważeniowych, zwiększanie wydajności produktu pakowanego, a samo tempo procesu jest teraz bardziej dostrojone do poziomu pilności dostaw skorupiaków.

Właściciel firmy, Henri Scotto, główną korzyść upatruje w tym, że: „To dobre i łatwe do przemywania urządzenie, które pozwoli mi na dywersyfikację produkcji do tacek 500 gramowych dla małych skorupiaków. Co więcej umożliwi podwojenie lub nawet potrojenie woluminu mojej sprzedaży, zwłaszcza do supermarketów.”

Źródło: Ishida Europe