Firma Tetra Pak poruszyła temat, która w zalewie codziennych informacji o nowościach produktowych i kwestiach ochrony środowiska jest praktycznie nieobecny na stronach branżowych mediów. Chodzi o potrzebę zwiększenia różnorodności płci w sektorze produkcji żywności i napojów, jeśli ma on nadzieję rozwiązać niektóre z najbardziej palących problemów, z którymi się boryka, takich jak bezpieczeństwo żywności, jej dostępność i zrównoważony rozwój.
Według raportu Światowego Forum Ekonomicznego „Gender Gap” (na temat międzypłciowej luki), kobiety zajmują zaledwie jedną trzecią stanowisk w sektorze produkcyjnym, a na wyższych stanowiskach kierowniczych ich udział spada do zaledwie 21%.
Tetra Pak dostrzega szansę dla większej liczby kobiet, które mogłyby dołączyć do branży produkcyjnej w sektorze żywności i napojów i tym samym przyczynić się do zmian transformacyjnych. Aby pobudzić innowacje w branży potrzeba wielu różnych stanowisk, od inżynierów mechaników i automatyków po mikrobiologów i specjalistów ds. legislacji.
Marie Sandin, wiceprezes ds. inżynierii i automatyki zakładowej w Tetra Pak, mówi: Nasze globalne systemy żywnościowe stoją w obliczu wielu wyzwań - w zakresie zmian klimatycznych, bezpieczeństwa żywności, higieny i dystrybucji. Możemy coś zmienić we wszystkich tych obszarach, ale nasz wpływ będzie o wiele bardziej skuteczny, jeśli zaangażujemy w ten ruch więcej kobiet.
Pandemia COVID-19 rzuciła światło na najważniejsze kwestie środowiskowe, jak również na znaczenie bezpieczeństwa i dostępności żywności, a my potrzebujemy wszystkich rąk na pokład, aby stawić czoła tym zmieniającym się wyzwaniom.
Szefowa ds. nauki o żywności dla obszaru USA i Kanady, Abigail Dagadu, dodaje: Widzę szansę dla kobiet, by przyłączyły się do dziedziny nauk o żywności i wywarły w niej swój wpływ. Spoglądając z mojego własnego doświadczenia, moją rolą jest poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań dla niektórych z najważniejszych obecnie problemów na świecie: od braku bezpieczeństwa żywnościowego i głodu po choroby metaboliczne, takie jak otyłość i cukrzyca, to szansa na wprowadzenie prawdziwych zmian społecznych i zachęcam wszystkie młode kobiety posiadające kwalifikacje w zakresie nauk ścisłych, technologii, inżynierii i matematyki (STEM) do rozważenia kariery w branży żywności i napojów.
Laurence Mott, wiceprezes wykonawczy ds. rozwoju i inżynierii w Tetra Pak, podsumowuje: Zatrudniamy wiele kobiet na kierowniczych stanowiskach w działach Automatyzacji i Cyfryzacji, Programów Zarządzania, Inżynierii Systemów oraz Materiałów i Opakowań, a nasz program dyplomowy Future Talents pomaga wdrażać nową generację kobiet inżynierów i liderów – ale ciągle pozostaje wiele do zrobienia.
Opracowano na podstawie informacji firmy Tetra Pak