Izraelska firma TIPA, z wykorzystaniem technologii spółki ATI, wypuściła na rynek „w pełni kompostowalne” wieczko przeznaczone do kapsułek na kawę. Jak twierdzi ATI, jej opatentowany materiał na wieczka pasuje do „wszystkich kapsułek na kawę nadających się do kompostowania oraz do wszystkich maszyn napełniających dla kawy”.
Wieczko zostało wykonane z laminatu TIPA o wysokiej barierowości, który po zakończeniu użytkowania i umieszczeniu w pojemniku na kompost w ciągu kilku miesięcy kompostuje się w bogatą w składniki odżywcze glebę. Materiał nadaje się do wszystkich wariantów kapsułek, w tym systemu Nespresso.
TIPA twierdzi, że produkt rozwiązuje takie problemy jak słabe właściwości uszczelniające, rozwarstwianie, niespójny przepływ - lub brak przepływu w ogóle - brak ochrony barierowej i migrację materiałów do kawy.
Nowe wieczko zostało wykonane z materiałów roślinnych i posiada certyfikat OK Biobased, bowiem uzyskało najwyższą akredytację 4 gwiazdek potwierdzającą, że zawartość węgla w produkcie wynosi co najmniej 80%, co oznacza, że węgiel pochodzi z surowców odnawialnych.
Zarówno ATI, jak i TIPA twierdzą, że wieczka są w pełni kompostowalne i mogą być wyrzucane do pojemników na odpady spożywcze, zgodnie z protokołem EN 13432 – wpisując się w przepisy brytyjskiego paktu na rzecz tworzyw sztucznych zalecającego, aby wszystkie kapsułki do kawy były wykonane z materiałów kompostowalnych.
Również Unia Europejska w swoim przygotowywanym rozporządzeniu w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR) nakazuje, aby kapsułki z kawą nadawały się do kompostowania w krajach, w których można je zbierać w pojemnikach na odpady żywnościowe.
Daphna Nissenbaum, dyrektor generalna TIPA, powiedziała: Podczas gdy kompostowalne kapsułki z kawą są dostępne na rynku od kilku lat, rynek nie opracował jeszcze skutecznych wieczek, które byłyby ich uzupełnieniem. W ramach współpracy z ATI firma TIPA dostarczyła doskonałe rozwiązanie dla rynku kawy. Jej wieczka do kapsułek z kawą zapewniają w pełni kompostowalne i cyrkularne rozwiązanie dla miłośników kawy, jednocześnie dając markom przyjazne dla środowiska rozwiązania opracowane przez ekspertów.
Mark Klep, dyrektor generalny ATI, powiedział: Przez ostatnie trzynaście lat byliśmy pionierami w rozwoju certyfikowanych laboratoryjnie, trwałych i w pełni kompostowalnych rozwiązań opakowaniowych. Nasze najnowsze osiągnięcie w postaci opatentowanego materiału na wieczka kapsułek z kawą, opracowanego wspólnie z OTR i WVTR, we współpracy z TIPA, jest kamieniem milowym dla zrównoważonego rozwoju w branży kawowej.
Opracowano na podstawie informacji firmy TIPA