Naukowcy ze Słowacji ogłosili rozwiązanie: wynaleźli nowe opakowanie do żywności, które pozornie wygląda jak tworzywo sztuczne, ale rozkłada się na substancje nieszkodliwe dla środowiska. Pomysł został nagrodzony złotym medalem na światowej wystawie EXCO w Tajwanie.
Grupa badawcza pod kierunkiem Pavla Alexy z Wydziału Technologii Chemicznej i Żywności na Uniwersytecie Technicznym w Bratysławie trzy lata pracowała nad tą innowacją. Z nowej substancji będzie można produkować ekoopakowania, torby, folie oraz butelki.
Nowe tworzywo jest wytwarzane z serwatki i skrobi kukurydzianej. Po jego rozkładzie w glebie nie pozostają metale ciężkie, tylko czyste produkty węglowodorowe, rozkładające się na biomasę. Nie oznacza to jednak, że zaczniemy nagle masowo wyrzucać w lasach ów nowy plastik – chociaż jest kompostowalny, jest również bardzo trwały i odporny na oddziaływanie warunków atmosferycznych.
Świat od lat głowi się nad tym, jak pozbyć się ogromnych ilości odpadów z tworzyw sztucznych, które będą się rozkładały jeszcze przez setki lat. Tymczasem słowacki wynalazek jest obietnicą przynajmniej zmniejszenia gór plastikowych śmieci. Tym bardziej, że producenci organicznej żywności już są zainteresowani wykorzystaniem nowych, ekologicznych opakowań. Trwają prace nad opatentowaniem wynalazku i rozpoczęciem produkcji.
Źrodło: ulicaekologiczna.pl