Zintegrowane systemy kontroli mięsa na linii produkcyjnej firmy Eagle na targach IFFA 2016
7 Mar 2016 12:26

Firma Eagle Product Inspection (Eagle) będzie jednym z głównych wystawców na targach IFFA 2016 — czołowych międzynarodowych targach branży mięsnej organizowanych we Frankfurcie w Niemczech w dniach 7–12 maja. Odwiedzający stoisko wystawowe firmy Eagle przygotowane wraz z SF Engineering — nagradzaną firmą z branży konstrukcyjnej — będą mieli okazję zobaczyć w pełni zintegrowane systemy zarządzania recepturami i trybowania wyposażone w zaawansowane technologie kontroli rentgenowskiej i analizy zawartości tłuszczu. Goście stoiska dowiedzą się, w jaki sposób zakłady przetwórstwa mięsnego mogą osiągnąć najwyższy poziom wydajności dzięki kontroli produktów, zachowując jednocześnie konkurencyjność i zgodność z rygorystycznymi wymaganiami branży detalicznej.

Na firmowym stoisku będą przedstawione następujące rozwiązania:

- system zarządzania recepturami produktów z czerwonego mięsa ze zintegrowanym analizatorem zawartości tłuszczu Eagle™ FA3/M i podwójnym mechanizmem odrzucania;

- zintegrowany system kontroli mięsa drobiowego umożliwiający wykrywanie kości, obejmujący stanowiska trybowania wyposażone w system kontroli rentgenowskiej Eagle™ Pack 400 HC i mechanizm odrzucania;

- detektory rentgenowskie do kontroli produktów pompowanych z systemem Eagle™ Pipeline i produktów pakowanych z systemem Eagle™ Pack 430 PRO;

- urządzenie do analizy zawartości tłuszczu i wykrywania substancji zanieczyszczających na linii produkcyjnej Eagle™ FA3/B przeznaczone do kontroli mięsa świeżego, schłodzonego, mrożonego, filetowanego na gorąco lub mieszanego luzem;

- zaawansowane oprogramowanie do zarządzania recepturami, ułatwiające integrację pionową od procesu produkcji.

Bezpieczeństwo pozostaje kwestią najwyższej wagi w przemyśle mięsnym, a wykrywanie substancji zanieczyszczających jest istotnym elementem ochrony integralności marki oraz przede wszystkim zdrowia konsumentów. Detektory rentgenowskie Eagle należą do najlepszych rozwiązań na rynku. Umożliwiają wykrywanie takich substancji zanieczyszczających jak zwapniałe kości, odłamki szkła, kawałki metalu, kamienie oraz niektóre kauczuki i tworzywa o dużej gęstości. Urządzenia te można umieścić w lokalizacjach krytycznych punktów kontrolnych jako istotny element przygotowania zakładu do akredytacji systemu HACCP.

Ubojnie i zakłady przetwórstwa mięsnego coraz częściej poszukują sposobów wdrażania kompleksowych rozwiązań w celu optymalizacji wydajności linii produkcyjnej. Stosując technologie analizy zawartości tłuszczu (FA) na linii produkcyjnej i współpracując z partnerem oferującym dobór i wdrażanie kompleksowych rozwiązań pod jednym dachem, producenci są w stanie wykonywać dokładne pomiary masy oraz zawartości mięsa chudego (CL) i wykorzystywać je do kompletowania partii spełniających docelowe wymogi. Takie postępowanie może wyeliminować reklamacje dotyczące niewłaściwej zawartości tłuszczu w mięsie dostarczanym przez ubojnie i pozwala zakładom przetwórczym ograniczyć niespójności w operacjach opartych na recepturach. System Eagle FA3 ponadto umożliwia kontrolę mięsa pod kątem obecności wielu różnych zanieczyszczeń mechanicznych.

Z kolei producenci drobiu mogą skorzystać z licznych zalet integracji detektora rentgenowskiego i systemu odrzucania ze stanowiskami trybowania. Na przykład piersi z kurczaka po trybowaniu mogą być poddane kontroli w detektorze rentgenowskim wykrywającym kości i inne substancje zanieczyszczające. Zanieczyszczony produkt może być odrzucony i przekazany bezpośrednio do specjalnego stanowiska ponownego przetwarzania, gdzie odbywa się fizyczna kontrola pod kątem obecności zanieczyszczeń, a następnie przeskanowany jeszcze raz lub odrzucony. System taki pozwala zoptymalizować wydajność linii i osiągnąć maksymalną zyskowność dzięki ograniczeniu strat produktu.

Michael Stuart, Specjalista ds. Analizy Zawartości Tłuszczu (EMEA) w firmie Eagle, skomentował: „Z dumą zaprezentujemy nasze produkty na targach IFFA — jednej z głównych imprez wystawienniczych w branży mięsnej. To doskonała okazja dla odwiedzających, którzy mogą przekonać się, jak zintegrowane, kompleksowe rozwiązania umożliwiają maksymalizację wydajności i zyskowności w ubojniach i zakładach przetwórstwa mięsnego. Na naszym stoisku prezentujemy szereg systemów przeznaczonych zarówno do mięsa czerwonego, jak i drobiu, doskonale ilustrujących korzyści, jakie producent może odnieść ze skutecznego dostosowania procesu do potrzeb klienta”.

Źródło: Eagle