Zrównoważone pakowanie na Anuga FoodTec 2024
19 Oct 2023 07:00

Przyszłoroczne targi Anuga FoodTec nabierają szczególnego znaczenia w sytuacji, gdy przemysł spożywczy i napojów koncentruje się na kwestiach zrównoważonego rozwoju. Ekologiczne rozwiązania opakowaniowe są najważniejszym punktem programu międzynarodowego spotkania branży, które odbędzie się pod hasłem „Odpowiedzialność” w dniach 19-22 marca 2024 r. w Kolonii. Prezentowane w jego trakcie rozwiązania – począwszy od materiałów opakowaniowych nadających się do recyklingu, po linie pakujące o podniesionej wydajności - w znacznym stopniu przyczyniają się do bardziej ekologicznej produkcji.

Jednym z najciekawszych tematów omawianych na Anuga FoodTec będzie kwestia „optymalnego” materiału opakowaniowego. Podjęcie właściwej decyzji jest nadal wyzwaniem dla producentów żywności. W warunkach Nowego Zielonego Ładu Unii Europejskiej do wymagań odnośnie recyklowalności dochodzi jeszcze potrzeba stosowania mniejszych i lżejszych opakowań. Najpóźniej do 2030 r. należałoby zakazać stosowania w opakowaniach wszelkich substancji nie nadających się do recyklingu. Szczególny nacisk dotyczy folii wielowarstwowych, które zapewniają wysoką barierowość i dobrą ochronę produktu. Stanowią one duże wyzwanie dla recyklerów, którzy przed skierowaniem laminatów foliowych do oddzielnego przetworzenia muszą – zwykle z trudem – oddzielić je od siebie.

Papier i monofolie zapewniają przewagę

Teraz bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy rozwiązań, które chronią zasoby i niezawodnie zabezpieczają produkty spożywcze - ponieważ tylko produkt, który dociera do konsumenta w idealnym stanie, ostatecznie przyczynia się do osiągania celów zrównoważonego rozwoju. Tu właśnie wkracza branża opakowań. Więcej papieru zamiast plastiku, więcej monomateriałów nadających się do recyklingu zamiast wielowarstwowych folii: oto odpowiedź firm wystawiających się na targach Anuga FoodTec, które dzięki swojej wiedzy na temat opakowań wspierają producentów na ich ścieżce do osiągnięcia neutralności klimatycznej. Jednak sam papier nie posiada własności barierowych lub uszczelniających; najpierw trzeba mu je nadać. Najnowsze postępy w tej dziedzinie zostaną zaprezentowane w Kolonii.

Pokazane zostaną rozwiązania takie jak papiery funkcjonalne o wysokiej zawartości surowców odnawialnych, które wykluczają konieczność stosowania specjalistycznych powłok lub laminatów i nadają się do recyklingu w strumieniu odpadów papierowych. Zintegrowane bariery chroniące przed tlenem, parą wodną i tłuszczem pozwalają zachować jakość pakowanej żywności. Zastosowana na wewnętrznej stronie papierów dyspersja zapewnia dobrą zgrzewalność. Nadają się one do wielopaków i produktów spożywczych nie wymagających specjalistycznej ochrony, takich jak cukierki lub małe wyroby cukiernicze. Niezależnie od tego, czy chodzi o torebki stojące, opakowania typu flowpack czy opakowania termoformowane, na Anuga FoodTec dostępne będą rozwiązania dla każdego opakowania. Prawidłowo zaprojektowane opakowania z tworzyw sztucznych mogą być również wzorem do naśladowania pod względem możliwości recyklingu. Ze swoim szerokim portfolio monomateriałów, folii oraz surowców odnawialnych, jak również wyjątkowo cienkich struktur, targowi dostawcy zaprezentują swoje najwyższe kompetencje w zakresie opakowań.

Bez kompromisów w zakresie wydajności maszyn
Proces pakowania musi przebiegać szybko i niezawodnie, również w przypadku alternatywnych materiałów opakowaniowych. Dlatego producenci maszyn pakujących od dawna koncentrują swoje technologie na zrównoważonym rozwoju. Podczas projektowania przywiązują dużą uwagę do wszechstronności swych systemów i testują innowacyjne koncepcje opakowań pod kątem ich przydatności. Aby produkcja worków z folii na bazie włókien była równie szybka i wydajna jak worków plastikowych, niezbędna jest precyzyjna kontrola wytrzymałości zgrzewu.

Dzięki wydajnym maszynom pakującym najnowszej generacji opakowania typu „flow bag” z papieru barierowego mogą być produkowane ze zintegrowaną funkcją zgrzewania i z zawartością papieru przekraczającą 95% - z jednej strony przy użyciu zwykłego procesu zgrzewania na zimno, z drugiej strony dzięki znacznie bardziej złożonemu procesowi zgrzewania na gorąco. Precyzyjna aplikacja zmiennych temperatur dostosowuje proces zarówno do wymagań materiału opakowaniowego, jak i do odporności pakowanego produktu. Podczas gdy istniejące maszyny nie mogły do tej pory przetwarzać tych materiałów, specjalistyczne zestawy przezbrajające rozwiązały ten problem. Producenci żywności mogą zatem bez problemu wykorzystywać na zmianę papier lub monostruktury na bazie polipropylenu i polietylenu.

Płynna automatyzacja procesów pakowania
Tylko wtedy, gdy opakowanie i system są ze sobą idealnie zharmonizowane, procesy produkcji żywności mogą przebiegać efektywnie i wydajnie. Przy projektowaniu w pełni zautomatyzowanych i wspieranych przez roboty maszyn pakujących nie zwraca się już zatem uwagi wyłącznie na opakowania pierwotne i wtórne, ale w coraz większym stopniu także na procesy poprzedzające i następujące po nich. Producenci żywności oczekują systemów o dużym poziomie wszechstronności, które pozwalają na łatwą i szybką zmianę formatu, po której są natychmiast gotowe do ponownego użycia. Do realizacji wszystkich procesów pakowania, m.in. przygotowania wykrojników, ładowania od góry, zgrzewania czy etykietowania – wykorzystuje się niezawodne standardowe moduły. Jeśli produkt ma być najpierw umieszczony na kartonowej lub plastikowej tacce, funkcję tę można łatwo zrealizować z pomocą dodatkowej maszyny. Szczególnie przydatne w sytuacji, gdy konieczne jest dostawienie na końcu linii rozwiązań nie zabierających wiele miejsca, są urządzenia wykorzystujące koncepcję „plug-and-play”. Nawet zewnętrzne agregaty, które wykonują zadania takie jak etykietowanie i paletyzacja, mogą być zintegrowane i obsługiwane za pomocą jednego interfejsu HMI.

Połączenie elastyczności i wielofunkcyjności sprawia, że nowoczesne maszyny pakujące, które można będzie można obejrzeć na żywo podczas targów Anuga FoodTec 2024, to prawdziwie wszechstronne rozwiązania. W dłuższej perspektywie oznaczają również mniej nieplanowanych przestojów, mniej odrzutów, niższe zużycie zasobów i w rezultacie bardziej zrównoważoną produkcję. Ma to decydujące znaczenie, zwłaszcza w branżach obróbki łatwo psujących się towarów, takich jak produkty mięsne lub specjalistyczna żywność - ponieważ praktycznie każdy nieplanowany przestój może uniemożliwić dotarcie produktu spożywczego do punktu sprzedaży. Jakie inne zrównoważone rozwiązania ma do zaoferowania przemysł opakowaniowy – o tym przekonają się uczestnicy międzynarodowych targach dostawców dla przemysłu spożywczego i napojów Anuga FoodTec, które odbędą się w dniach 19-22 marca 2024 r. w Kolonii.

Opracowano na podstawie informacji organizatora