Technologia Ishida X-Ray pomaga zapewnić jakość greckiego jogurtu
1 Jan 1970 07:56

Charakterystyczne dla systemu kontroli rentgenowskiej Ishida IX-GA-65100 są dokładność, wszechstronność i niezawodność. Te cechy pomagają jednemu z wiodących greckich producentów jogurtu w zachowaniu najwyższego poziomu kontroli jakości oraz osiągnięciu trwałego sukcesu zarówno na rynku krajowym, jak i na na rynkach międzynarodowych.

Firma Kri Kri z siedzibą w Serres w Macedonii (północna Grecja), została założona w 1954 roku. George Tsinavos otworzył małą cukiernię, w której produkował lody i inne produkty mleczne. Silny i jednolity wzrost na przestrzeni lat doprowadził do wybudowania w 1987 roku nowej fabryki oraz pozwolił firmie poszerzyć gamę produktów o jogurty. Kri Kri bazuje na mleku dostarczanym przez lokalne gospodarstwa z okolicy Serres. Firma jest zdolna przetworzyć oraz zapakować w ciągu 24 godzin jogurt wymagający jedynie pojedynczego cyklu pasteryzacji. Takie podejście zapewnia zachowanie wszystkich składników odżywczych mleka zawartych w jogurcie jako produkcie finalnym.

System Ishida X-ray to element składowy stosowanych w firmie Kri Kri rygorystycznych, autonomicznych procedur kontroli jakości. Pozwala to na sprostanie surowym wymaganiom klientów. Podczas gdy zaawansowane procesy produkcyjne zabezpieczają najwyższy poziom higieny, to w razie zaistnienia problemu na linii równie ważnym jest zachowanie czujności wobec zagrożeń pojawienia się ciał obcych, takich jak metal, szkło lub innych drobin mogących zanieczyścić produkt końcowy.

Na obszerne portfolio firmy Kri Kri składa się około 140 różnych produktów. Obejmuje ono jogurty bez dodatków, owocowe, odmiany tradycyjne oraz gamę jogurtów dla dzieci. Pakowane są do pojemników w rozmiarach od 150 g do 500 g. Pojemniki najpierw są napełniane i zamykane, a następnie pakowane do opakowań zbiorczych, po czym poddawane są inspekcji w urządzeniu rentgenowskim Ishida X-ray.

Dla obsługi kompletnych opakowań zbiorczych firma Kri Kri wybrała system IX-GA-65100, który jest specjalnie zaprojektowany do obsługi produktów o większych gabarytach.

Dla Kri Kri główną korzyść stanowi łatwość i elastyczność stosowania tego urządzenia Ishida. Wobec zróżnicowania produktów, na każdej ośmiogodzinnej zmianie produkcyjnej może dochodzić do czterech przełączeń.

Przyjazny dla użytkownika interfejs sterowniczy systemu IX-GA-6100 pozwala łatwo przywołać zaprogramowaną dla konkretnego produktu, a zapisaną w pamięci urządzenia specyfikacje. Ponadto dotykowy ekran sterowniczy umożliwia zróżnicowany poziom ochrony dostępu, gdzie jedynie odpowiednio przeszkoleni operatorzy są w stanie dostrajać lub zmieniać ustawienia parametrów pracy.

Równie istotnym jest fakt, że system IX-GA-65100 oferuje znakomitą wszechstronność w zakresie parametrów czułości oraz poziomów detekcji. Podobnie jak wszystkie modele urządzeń serii IX-GA system stosuje unikalną technologię GA (Genetic Algorithm/ tzw. Algorytm Genetyczny), który wykorzystuje dane z analiz obrazu produktu agregowanych w trakcie operacji, co wpływa na uzyskiwanie nadzwyczajnie wysokiej efektywności detekcji. Ta właściwość systemu umożliwia firmie Kri Kri „nauczyć” urządzenie koncentrować się jedynie na zawartości opakowania z pominięciem elementów ubocznych. System jest w stanie np. rozróżnić cząstki owoców oraz pomijać cząstki czekolady dodawanych jako posypka w jogurtach dla dzieci, pakowanych do pojemników złożonych (oddzielnie nad pokrywką jogurtu) od niepożądanych zanieczyszczeń.

„Porównuję wszechstronność systemu Ishida X-ray do swoistej wszechstronności szwajcarskiego scyzoryka wojskowego, z tak wielką liczbą różnych dostępnych możliwości. Oznacza to, że jesteśmy w stanie dostosować urządzenie do naszych konkretnych wymagań i obsłużyć wiele różnych rodzajów produktów”- komentuje Petros Kissas, kierownik produkcji w Kri Kri.

„Kładziemy ogromny nacisk na naturalny charakter naszych jogurtów oraz zaangażowanie w dostarczanie najwyższej jakości, więc jest to absolutnie niezbędne, by móc stosować rygorystyczny monitoring, który zapewni, że wszystkie nasze produkty opuszczą fabrykę w jak najlepszym stanie.”

Równie ważne jest to, że system kontroli Ishida X-Ray umożliwia zbieranie cennych informacji dotyczących śledzenia procesu kontrolnego. W przypadku jakichkolwiek reklamacji można pobierać z rejestru obraz zakwestionowanego opakowania w celu ustalenia ponad wszelką wątpliwość, czy zaistniał problem z zawartością.

Aktualnie w fabryce Kri Kri proces produkcyjny to około 80-90 ton jogurtu dziennie. Liczba opakowań monitorowanych przez system detekcji X-ray Ishida, to średnio 12-14 tys. pojemników na godzinę. „Podane liczby mieszczą się w zakresie wydajności urządzenia Ishida” - wyjaśnia Petros - „jednak bardziej preferujemy operowanie na prędkościach średnich niż wysokich, aby mieć pewność, że każde opakowanie jest sprawdzone dokładnie.”

Petros potwierdza, że poziom niezawodności IX-GA-65100 jest wyjątkowy. Całkowity brak awaryjności od chwili instalacji. Regularne i rygorystyczne procedury higieniczne w Kri Kri potwierdzają łatwość utrzymania urządzenia w czystości.

Najnowocześniejsza dotąd linia produkcyjna i pakująca Kri Kri bierze swój początek od dramatycznego wydarzenia, jakim był pożar w Wigilię Bożego Narodzenia w 2013 roku, który spowodował znaczne zniszczenie hali przetwórni mleka. Jednak w ciągu siedmiu miesięcy powstał nowy obiekt o podwójnej mocy produkcyjnej. Korzystając z okazji, dla nowo powstałej fabryki wybrano najnowszy i najlepszy sprzęt. Kri Kri zwrócił się do spółki Ishida i jego greckiego agenta, firmy EUROPACK o propozycję rozwiązań w zakresie kontroli X-ray.

„Wiedzieliśmy o reputacji Ishida, jako producenta niezawodnych urządzeń z tzw. górnej półki oraz doświadczyliśmy doskonałej współpracy z firmą EUROPACK. Były to czynniki kluczowe naszej decyzji” - wyjaśnia Dimitris Barboutis, kierownik techniczny firmy Kri Kri.

„Oczywiście w naszej inwestycji szukaliśmy najlepszej oferty, jednak nadrzędnym celem była jakość i bezpieczeństwo, a to po prostu czynniki, gdzie nie wolno iść na kompromis, gdyż ostatecznie chodzi o naszą ciężko wypracowaną reputację. Wiemy, że dzięki Ishida mamy urządzenia, które pomogą nam ją utrzymać.”

Równie ważna była demonstracja własnych wysokich standardów kontroli jakości. Wraz ze wzrostem globalnego popytu na tradycyjny grecki jogurt, jakość odegrała fundamentalna rolę w wejściu firmy na rynki eksportowe. Produkty firmy Kri Kri są dziś sprzedawane w 20 krajach Europy, na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie. Znaleźć je można w stałej ofercie kilku głównych sieci supermarketów, włącznie z Wielką Brytanią.

Źródło: Ishida