Anuga FoodTec 2015 – kolejne rekordy
1 Jan 1970 11:24
W dniach 24-27 marca br. w Kolonii miały miejsce Międzynarodowe Targi Technologii dla Produktów Spożywczych i Napojów –Anuga FoodTec 2015, które odwiedziła rekordowa liczba zwiedzających
– ponad 45 tysięcy.
Jak informują organizatorzy – Koelnmesse GmbH – targi przyciągnęły kierownictwo wyższego szczebla i szefów produkcji wszystkich liczących się producentów żywności, takich jak Coca-Cola, Fonterra, ITC, Mafrig, Mondalez, Nestlé, Tyson czy Yili Group, poszukujących innowacji z zakresu optymalizacji, rozwoju i nowych technologii produkcyjnych. Unikalna koncepcja prezentacji różnorodnych technologii produkcyjnych z wszelkiego rodzaju surowców została po raz kolejny ciepło przyjęta tak przez wystawców, jak i zwiedzających – mówi Katharina C. Hamma, dyrektor operacyjna Koelnmesse GmbH.
Po raz kolejny w Kolonii zostały zaprezentowane liczne innowacje i aspekty produkcji żywności i napojów – dodaje dr Reinhard Grandke, dyrektor zarządzający DLG, Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego i jednocześnie prezes Rady Programowej Anuga FoodTec. – Towarzyszył im program specjalistycznych seminariów, dzięki którym zwiedzający uzyskali pełny obraz współczesnej branży produkcji żywności. Warto dodać, że DLG jest współorganizatorem targów Anuga FoodTec.
W porównaniu z poprzednią – przez organizatorów określaną mianem rekordowej – edycją targów z 2012 roku tegoroczna edycja przyciągnęła o 6% więcej zwiedzających, 14% więcej wystawców (ponad 1500), którzy prezentowali się na ponad 120 tysiącach m2.
Zapotrzebowanie na nowe technologie i inteligentne rozwiązania do przetwórstwa, produkcji i pakowania żywności oraz napojów pozostaje na niezmiennie wysokim poziomie, dlatego innowacje odgrywały kluczową rolę podczas 4-dniowej wystawy. Jak podkreślała zdecydowana większość wystawców, znacząca ilość zwiedzających przyjechała do Kolonii z konkretnymi planami inwestycyjnymi, przede wszystkim w obszarze automatyzacji nie tyle poszczególnych komponentów procesu produkcji, co całych linii. W centrum uwagi były również rozwiązania dotyczące wydajności energetycznej i zrównoważonego rozwoju, a także koncepcji oszczędności surowców produkcyjnych oraz wody.
W Kolonii stosunkowo licznie prezentowane były również opakowania i rozwiązania pakujące – rozwiązaniom dla tego segmentu przemysłu spożywczego poświęcone były dwie obszerne hale. W ich ramach nie zabrakło polskich akcentów: swoje stoiska miały w nich zarówno producent etykiet Fano, jak i producent maszyn pakujących Pablo. Co ciekawsze rozwiązania zaprezentowane na Anuga FoodTec będziemy omawiać w następnych wydaniach naszego miesięcznika. Kolejna – zapewne również rekordowa – edycja targów Anuga FoodTec odbędzie się w dniach 20-23 marca 2018 roku, naturalnie w Kolonii. AN