Ishida AirScan: laserowy pomiar szczelności opakowań
1 Jan 1970 12:46
Firma Ishida Europe zaprezentowała na targach FachPack w Norymberdze (29 września – 1 października 2015) innowacyjny wykrywacz nieszczelności, który ma pomóc producentom żywności w zminimalizowaniu przypadków psucia się żywności w opakowaniach detalicznych.
Urządzenie o nazwie Ishida AirScan zostało zaprojektowane z myślą o wykorzystaniu do detekcji nieszczelności opakowań przeznaczonych dla szerokiej gamy produktów spożywczych: świeżych, gotowanych i peklowanych mięs, drobiu, owoców morza, sałatek, warzyw, sera oraz dań gotowych. Zastosowano w nim zaawansowaną technologię laserową, która wykrywa wycieki dwutlenku węgla przez otworki nie mniejsze niż 0,5 mm w opakowaniach typu MAP (z atmosferą ochronną), w tempie maksymalnie 180 opakowań na minutę. Konstrukcja IshidaScan pozwala na nieskomplikowaną integrację z różnymi liniami produkcyjnymi wykorzystywanymi podczas pakowania żywności.
W sytuacji, w której producenci i dostawcy znajdują się pod nieustanną presją minimalizowania odpadów żywności, nieszczelności w opakowaniach są odpowiedzialne co roku za psucie się blisko 500 tys. ton produktów spożywczych – wyjaśnia Alan Mutch, dyrektor ds. kontroli jakości w firmie Ishida Europe. – Uszkodzone opakowanie może prowadzić do mikrobiologicznego zepsucia zawartości, skrócenia czasu przydatności produktu do spożycia oraz znacznego wzrostu liczby reklamacji i zwrotów. To zaś skutkuje wzrostem kosztów produkcji, utratą wizerunku i reputacji marki, a nawet podwyższonym ryzykiem grzywien dla detalistów.
Jak przekonuje producent, Ishida AirScan zapewnia szybką, w pełni niezawodną oraz całkowicie nieinwazyjną metodę wykrywania nieszczelności CO2 – gazu wykorzystywanego w większości opakowań typu MAP na produkty spożywcze. Urządzenie wykorzystuje technologię podczerwieni, która wykrywa obecność w powietrzu cząsteczek dwutlenku węgla w czasie nie dłuższym niż 20 milisekund. Wykrywacz został zaprojektowany w sposób pozwalający osiągnąć wysoką efektywność detekcji w zmiennych warunkach produkcyjnych. Pracuje nie spowalniając przepustowości linii produkcyjnych oraz nie wydłużając czasu pakowania produktów.
Utrzymując optymalny poziom napełnienia gazem każdego opakowania detektor gwarantuje, że produkty spożywcze trafiające do klienta nie różnią się od siebie jakością. Dodatkowo umożliwia wykrywanie i szybką reakcję producenta na problemy pojawiające się na liniach pakujących, a także redukuje ilość opakowań, które z powodu uszkodzeń muszą zostać wycofane ze sprzedaży. Nieinwazyjny proces detekcji pozwala jednocześnie na przepakowanie produktów z nieszczelnych opakowań i ponowne skierowanie ich do sklepów.
Ishida AirScan stanowi część szerokiej gamy urządzeń kontroli jakości, w których skład wchodzą również rentgenowskie systemy inspekcji, wagi kontrolne, wago-etykieciarki, testery do kontrolowania zgrzewów oraz systemy wizyjne.
Inicjatywy w rodzaju umowy Courtauld Commitment, której celem jest redukcja środowiskowego oddziaływania sektora spożywczego, oraz zainteresowanie tym tematem najwyższych czynników sprawiają, że dostawcy i producenci przykładają rosnącą wagę do zmniejszania liczby odpadów, redukcji ryzyka i optymalizacji wydajności – podkreśla Alan Mutch. – Inwestycja w sprzęt do kontroli jakości zapewnia szybkie korzyści komercyjne, nie tylko przez dostarczanie gwarancji, że bramy fabryki opuszczają produkty wysokiej jakości, ale także dostarczanie sprzedawcom większej pewności, że ich produkty pochodzą od odpowiedzialnych dostawców, którzy zapewniają najwyższy poziom satysfakcji klientów.
Na podstawie informacji firmy Ishida Europe opracował TK