„Pingwin” redukuje marnotrawstwo żywności
1 Jan 1970 16:33

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

rpc2017.005 Promens and Superfos Penguin Shaped Dispenser pix 2Nowy, specjalnie zaprojektowany dozownik do siedmiu smacznych wersji sosów dla gastronomii redukuje marnotrawstwo żywności dzięki ulepszonemu opróżnianiu opakowania, a także zwiększa wartość produktów francuskiej firmy Lesieur. Rozwiązanie to jest rezultatem wspólnych wysiłków projektowych RPC Promens i RPC Superfos.

Prace nad tym nowym rodzajem dozownika, zwanego Pingwinem ze względu na kształt, prowadził i koordynował dział badawczo-rozwojowy przedsiębiorstwa RPC Promens, które produkuje formowaną z rozdmuchem część górną, podczas gdy RPC Superfos wytwarza formowaną wtryskowo podstawę.

Każdy dozownik zawiera ok. 5 litrów produktu, a ulepszone, zmodernizowane opakowanie spełnia swoje zadanie znacznie lepiej niż poprzednia wersja. Ważną zaletą jest dodatkowa łatwość opróżniania całego pojemnika, możliwa dzięki specjalnej konstrukcji wewnętrznej dolnej części pojemnika.

Jak wyjaśnia Virginie Recoura, starszy inżynier w dziale badań i innowacji opakowaniowych w Lesieur: „Nowy dozownik od RPC Promens i RPC Superfos ułatwia wykorzystanie zawartego w nim produktu. Dziś nasi klienci – restauracje fast food, stołówki itd. – kupują zwykłą ilość sosu po zwykłej cenie, ale dzięki temu nowemu dozownikowi otrzymują faktycznie do 16% więcej produktu ze względu na lepsze opróżnianie pojemnika. Za tym idzie oszczędność kosztów dla naszych klientów, a patrząc ogólniej, znacznie mniejsze marnotrawstwo żywności”.

Innym aspektem atrakcyjnego dozownika Pingwin stanowiącym wartość dodaną jest jego doskonale pomyślana, ergonomiczna konstrukcja. Oprócz tego, że naciskanie pompki jest przyjemne dla użytkownika, kształt spodniej części zapewnia pracownikom punktów gastronomicznych wygodę, kiedy przenoszą pojemniki, wsuwając dłoń pod spód. Sprawne procedury robocze regulujące zamianę pustych pojemników na pełne to kolejna wyraźna korzyść i według badania rynku dozowniki te są już ogromnie popularne wśród klientów firmy Lesieur:

„Nasza analiza pokazuje niezwykle pozytywne opinie” – powiedziała Virginie Recoura. „Ponad 95% respondentów mówi, że prawdopodobnie wymienią używane dotychczas dozowniki sosu na nasz nowy model”.

Virginie Recoura wspomniała także, że dozownik ten zapewnia właściwą ilość sosu w każdej porcji, co jest zgodne z francuskimi przepisami dotyczącymi lepszego odżywiania w ramach walki z nadwagą.

Firma Lesieur zna już oba przedsiębiorstwa – RPC Promens i RPC Superfos – z różnych rozwiązań opakowaniowych z ich standardowego asortymentu. Ten specjalny dozownik jest jednak pierwszym takim projektem powstałym w wyniku współpracy, która okazała się dużym sukcesem.

„Pracowałam z wieloma dostawcami opakowań przez ponad 10 lat i nigdy nie widziałam tak imponującej etyki pracy jak ta, którą wykazały się RPC Promens i RPC Superfos. Pomimo złożoności projektu było nam łatwo pracować przez generalnie jeden punkt kontaktu” – powiedziała na koniec Virginie Recoura.

„Zespół był pełen entuzjazmu i zaangażowania i wytrwale dążył do celu podczas całego procesu od początku do końca. Otrzymaliśmy wiele kreatywnych pomysłów i odpowiadających im wykonalnych technicznie rozwiązań. Krótko mówiąc, RPC Promens i RPC Superfos pomogły nam fantastycznie we wszystkich aspektach projektu Pingwin”.

Źródło: RPC

rpc2017.005 Promens and Superfos Penguin Shaped Dispenser pix 1