Rewolucja w procesie pakowania ziół i roślin liściastych
1 Jan 1970 13:21

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma ULMA Packaging wypuściła na rynek zupełnie nowy system VFFS (pionową maszynę formująco-napełniająco-zgrzewającą), który może znacznie uprościć pakowanie świeżych ziół oraz lekkich sałatek z roślin liściastych. Urządzenie pozwala zaoszczędzić czas, pieniądze i zredukować zakres manualnych interwencji w trakcie procesu pakowania do absolutnego minimum. 

Oczekujące na przyznanie ochrony patentowej rozwiązanie o nazwie VTI640V VFFS opracowane przez ULMA wykorzystuje koncepcję, w której strumień powietrza pomaga w opadnięciu produktu na dno worka przed jego zamknięciem; w ten sposób chroni delikatne zioła przed zniszczeniem, co zdarza się w sytuacji, gdy nie są one traktowane wystarczająco delikatnie lub gdy liście blokują się w tubusie formującym opakowanie, stosowanym w konwencjonalnych urządzeniach pakujących.

To innowacyjne rozwiązanie, które – jak twierdzi producent – gwarantuje użytkownikom wyjątkowo szybką stopę zwrotu z inwestycji, zaczęło już odciskać swoje piętno na sektorze świeżych produktów w Europie. Jest ono skierowane do firm pragnących ograniczyć swoją zależność od pracy manualnej oraz od dodatkowych czynności, które są niekiedy niezbędne w przypadku obsługi „produktów w strefie zgrzewu”. Nowe funkcjonalności oferowane przez maszynę VFFS sprawiają, że VVTI640V może być tańszą alternatywą dla procesu zgrzewania Ultrasonic, ponieważ produkty w trakcie zamykania są gromadzone głębiej w worku i w większej odległości od powierzchni zgrzewania.

Konwencjonalne pakowanie ziół może wymagać zaangażowania nawet 16 osób, zarówno na początku linii (przy umieszczaniu produktu na wadze oraz na pasie transmisyjnym), jak i na końcu (do zgniatania ziół, co gwarantuje, że mieszczą się one w worku, ale zwiększa ryzyko uszkodzenia delikatnego produktu). 

Dzięki systemowi ULMA VTI640V do obsługi linii wystarczy dwóch pracowników – i to pomimo ogólnego zwiększenia wydajności pracy. Jeden z nich zajmuje się sterowaniem procesami pakowania, drugi zaś kontrolą zasilania maszyny; efekty to znacznie niższy koszt obsługi oraz możliwość skierowania pozostałych operatorów do innych zadań, a także redukcja ryzyka strat materiałowych, co zdarza się w przypadku ręcznej obsługi. 

Dyrektor działu VFFS w ULMA Steve Brooks przekonuje: System VTI640V jest niezwykle efektywny kosztowo i zapewnia potencjał zwrotu kosztów inwestycji w czasie krótszym niż 6 miesięcy. Nasz system w praktyce nie wymaga żadnego kontaktu pracownika z produktem, dlatego gwarantuje znacznie szybszy i wydajniejszy proces produkcyjny, z mniejszym ryzykiem potencjalnego uszkodzenia produktu, ponieważ zioła nie najlepiej znoszą manualną obsługę operatorów.

Ograniczenie odpadów i kosztów pracy czyni system ULMA klasycznym przykładem sytuacji „win-win” w przemyśle świeżych produktów oraz – czego dowiodły przeprowadzone testy – przy obsłudze sałat i produktów liściastych luzem.

Oprócz VTI640V VFFS ULMA – stanowiąca część spółdzielni Mondragon – oferuje również pełną gamę technologii pakowania idealnych dla świeżych produktów, w tym niedawno zaprezentowane automatyczne traysealery TSA 680 P oraz TSA 875 P. Obie maszyny o wytrzymałej konstrukcji zostały stworzone z myślą o zaspokajaniu największych wymagań w zakresie zgrzewania preformowanych tacek na owoce i warzywa. 

Znana ze swej umiejętności dostarczania kompletnych rozwiązań do pakowania, firma ULMA oferuje również pełne wsparcie posprzedażne, dając swym klientom pewność, że ich linie produkcyjne będą wykorzystane z pełną efektywnością.

Na podstawie informacji firmy ULMA opracował TK