Aseptyczne pakowanie – fundament bezpiecznej żywności
1 Jan 1970 06:54

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Według opublikowanego ostatnio raportu dotyczącego aseptycznego pakowania (Aseptic Packaging Market: Global Industry Analysis, Trends, Market Size & Forecasts to 2023) skumulowany roczny wskaźnik wzrostu (CAGR) globalnego rynku opakowań aseptycznych wyniesie między 9,5% a 10,0% w okresie od 2017 do 2023 roku. W obliczu tak prężnie rozwijającego się rynku producenci żywności stoją przed wyzwaniem zapewnienia najnowocześniejszych rozwiązań umożliwiających utrzymanie idealnie higienicznych warunków w procesie produkcji. 

Rozwiązaniem mogą być innowacyjne metody konserwacji i pakowania aseptycznego, które z pewnością skupią uwagę zwiedzających nadchodzące targi Anuga FoodTec odbywające się w Kolonii w dniach 20-23 marca 2018 r.

Producenci branży spożywczej dążą do tego, aby ich produkty były jak najbardziej świeże i nieprzetworzone, gdyż takich właśnie produktów oczekują konsumenci. Ograniczanie stopnia przetworzenia żywności to jeden z dynamicznie rozwijających się światowych trendów, prowadzący do sytuacji, w której wytwórcy w procesie produkcji muszą zachować wyjątkowo wysokie standardy higieny, jeśli chcą zrezygnować ze stosowania środków konserwujących i procesów z wykorzystaniem wysokich temperatur. Minimalne przetwarzanie (Minimal Processing) to kluczowe hasło towarzyszące zbliżającym się targom branży technologii spożywczych Anuga FoodTec, podczas których zaprezentowane zostaną nowoczesne metody i urządzenia zapewniające produkcję żywności zgodną z tym hasłem.

Aseptyka – zapewnienie w pełni sterylnego środowiska

Doskonałym przykładem takiej produkcji jest aseptyczne napełnianie w technologii na zimno butelek z tworzyw sztucznych lub kartonów na napoje. Metoda ta polega na aseptycznym pakowaniu produktu spożywczego w sterylnym – z perspektywy technologii żywności – urządzeniu. Cała produkcja odbywa się w wyjałowionym środowisku, w którym produkt spożywczy i opakowanie są osobno sterylizowane i łączone w warunkach jałowych. Takie otoczenie sterylne dla żywności jest warunkiem koniecznym do pakowania aseptycznego; dotyczy to zwłaszcza produktów wrażliwych, które mają niewielką zdolność ochrony w stosunku do intensywności namnażania się mikroorganizmów. Niestety podczas decyzji inwestycyjnych oprócz aspektów technologicznych ważną rolę odgrywają związane z tym koszty, dlatego powszechne wdrożenie tej technologii przez producentów nie jest łatwym do realizacji rozwiązaniem.

Minimalizacja obszaru krytycznego

W tych częściach urządzeń, które mają bezpośredni kontakt z produktem, należy zapewnić całkowicie sterylne warunki. Aby zwiększyć zarówno bezpieczeństwo pakowania aseptycznego w technologii na zimno, jak i jego opłacalność, producenci maszyn dążą do ograniczenia obszaru kontaktu z produktem i jego uproszczenia. Im bowiem bardziej skomplikowany system napełniania, tym droższe jest utrzymanie trwałej dyspozycyjności aseptycznej. 

Proces sterylnego pakowania nie wymusza zastosowania w całym pomieszczeniu charakterystyki środowiska określanego jako czyste (cleanroom). W niektórych przypadkach stosuje się strefę aseptyczną, która jest utrzymywana w warunkach sterylnych dzięki dodatniemu strumieniowi wyporowemu czystego powietrza.

Metody wyjaławiania

Wymogiem dla zapewnienia warunków sterylnych jest łatwa do czyszczenia forma i niezawodne oczyszczanie instalacji, aparatury, urządzeń i komponentów oraz ewentualnie odpowiednio dostosowane środowisko procesu, jeśli zostanie ono zaklasyfikowane jako mające kontakt z produktem. Aseptyczność należy utrzymywać podczas trwania całego procesu produkcji. Takie same warunki muszą spełniać zarówno opakowania, jak i środki pomocnicze. Oznacza to, że muszą one nadawać się do czyszczenia i wyjaławiania oraz do sterylnego napełniania. W zależności od opakowania, do wyjaławiania urządzeń można użyć różnych metod: sterylizacji przez zanurzenie w kąpieli z nadtlenku wodoru lub kwasu nadoctowego. Czasem stosuje się również łączenie obu powyższych metod. Sterylizacja opakowań może także odbywać się na etapie półproduktów. W ostatnim czasie zastosowanie znajduje metoda pulsującego światła białego (pulsed-light), polegająca na skutecznej sterylizacji za pomocą krótkotrwałego (0,3 s) naświetlania o dużej intensywności, działającego na powierzchnie opakowania i pokrywki.

Wśród zapowiedzianych wystawców Anuga FoodTec 2018 zarysowuje się wyraźny trend: ze strony producentów produktów spożywczych i napojów istnieje duże zapotrzebowanie na metody sterylizacji w technologii na zimno. W ostatnim czasie temat ten zaczyna dotyczyć również owoców i warzyw, które do tej pory można było pakować wyłącznie w technologii na gorąco – tak jak wciąż ma to miejsce w procesie pakowania mleka.

Technologie pakowania oraz inne nowoczesne rozwiązania i innowacyjne produkty, jak choćby aseptyczne linie produkcyjne czy gotowe systemy pakowania, będą szeroko prezentowane w trakcie targów Anuga FoodTec, podczas specjalnie aranżowanych dla zwiedzających wycieczek z przewodnikiem po najnowszych technologicznych rozwiązaniach branży spożywczej oferowanych przez wystawców z całego świata.

Opracowano na podstawie materiałów Anuga FoodTec