Pięć mitów na temat soku w kartonie
1 Jan 1970 10:02

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Eksperci przekonują, że soki są zdrowe i bogate w wartości odżywcze. Czy prawdą jest, że 100% sok w kartonowym opakowaniu, z dłuższym terminem przydatności do spożycia, jest równie zdrowy, jak ten przygotowany w domu? Firma Tetra Pak postanowiła obalić 5 najczęstszych mitów dotyczących tego napoju w kartonie.

MIT: Lepiej zjeść owoc lub warzywo, ponieważ w soku jest mniej witamin i minerałów niż w świeżych owocach.

FAKT: Soki produkuje się z owoców i warzyw, dlatego mają zbliżoną do nich wartość odżywczą i są doskonałym źródłem witamin czy składników mineralnych. Produkty są poddawane pasteryzacji, jednak proces ten nie obniża w znaczny sposób poziomu wartości odżywczych. Czy ktoś ma wątpliwości, że soki pasteryzowane przez babcię są zdrowe? To samo dotyczy soków w kartonach!

MIT: Soki w kartonach są słodzone i nie powinno się ich podawać dzieciom.

FAKT: W sokach owocowych i warzywnych w opakowaniach kartonowych nie ma dodatku cukru – zgodnie z zakazem wprowadzonym przez Parlament Europejski w 2011 roku. Pozostaje tylko naturalny cukier, który pochodzi bezpośrednio z owoców czy warzyw, z których sok jest produkowany. 

MIT: Sok z kartonu jest niezdrowy przez konserwanty i inne sztuczne dodatki.

FAKT: Produkcja soków jest uwarunkowana szeregiem wymagań oraz regulowana przepisami prawa krajowego i unijnego. Zgodnie z obowiązującym prawem do żadnych soków nie można dodawać konserwantów ani sztucznych barwników i aromatów.

MIT: Kartony, w których sprzedaje się soki, są niezdrowe, a składniki takiego opakowania przenikają do żywności.

FAKT: Nic bardziej mylnego! Opakowania kartonowe muszą spełniać określone normy/przepisy prawne i być całkowicie bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Budowa opakowania kartonowego gwarantuje skuteczną ochronę zawartości przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Przykładowo kartony produkowane przez Tetra Pak składają się średnio w 75% z papieru, w 20% z plastiku i tylko w 5% z aluminium. Wielowarstwowa budowa kartonu gwarantuje zachowanie świeżości produktu bez zastosowania konserwantów, a warstwa aluminium (cieńsza od ludzkiego włosa) stanowi barierę aseptyczną uniemożliwiającą drobnoustrojom przedostanie się do soku i nigdy nie ma bezpośredniego kontaktu z zawartością.

MIT: Kartoniki, ze względu na zawartość plastiku i aluminium, zanieczyszczają środowisko.

FAKT: Opakowania kartonowe, produkowane np. przez 

Tetra Pak, to opakowania wielomateriałowe, które w całości podlegają recyklingowi. Tworzone są tak, by dzięki względnie prostej technologii rozwarstwiania w tzw. hydropulperze była możliwość oddzielenia papieru, plastiku i aluminium oraz pozyskania tym samym wysokiej jakości surowców wtórnych. W procesie recyklingu opakowań kartonowych z celulozy powstają wyroby papiernicze, podczas gdy plastik i aluminium są wykorzystywane w przemyśle tworzyw sztucznych – robi się z nich np. meble ogrodowe.

Opracowano na podstawie materiałów firmy Tetra Pak