Bezpieczeństwo dostaw w epoce koronawirusa
1 Jan 1970 14:44

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

W czasach kryzysu związanego z koronawirusem opakowania odgrywają niezwykle ważną rolę, wspierając dostawy żywności, leków i środków ochrony osobistej do odbiorców. Dzisiaj też, bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, na czoło wybija się jedna z ich kluczowych cech: ochrona produktu.

Bez odpowiedniego opakowania żaden z wymienionych produktów nie trafi na rynek lub do pacjenta. Opakowania są gwarancją, że ludzie otrzymają bezpieczne leki, środki dezynfekujące, inne artykuły medyczne oraz żywność. Szczególnie w kryzysowych czasach ta ochrona stanowi zabezpieczenie surowców oraz wartościowych produktów przed uszkodzeniami i zepsuciem.

Higiena – najważniejszy czynnik z punktu widzenia produktów medycznych

Zapakowane produkty muszą być chronione przed wpływem czynników zewnętrznych, jeśli mają zachować swoją trwałość, czystość oraz jakość. Dla przykładu opakowania z tworzyw sztucznych są szczególnie przydatne w transporcie i magazynowaniu leków i innych artykułów medycznych. Te materiały o wszechstronnym zastosowaniu radzą sobie doskonale dzięki swym świetnym własnościom barierowym oraz odporności na uszkodzenia mechaniczne, do których dochodzi podczas procesów napełniania i pakowania oraz w logistyce. Z drugiej strony na oddziałach intensywnej terapii produkty medyczne muszą być gotowe do szybkiego i higienicznego wykorzystania w warunkach nagłej potrzeby. Jest to możliwe dzięki użyciu specjalnie zaprojektowanych worków lub tacek, których część posiada powierzchnie antybakteryjne.

Wskutek błyskawicznego wzrostu popytu na środki do odkażania rąk będącego skutkiem pandemii, zapotrzebowanie na opakowania na środki dezynfekujące także osiągnęło niespotykane dotychczas rozmiary. Nawet wielkie koncerny chemiczne, które z reguły nie oferują produktów w małych opakowaniach, dzisiaj przelewają tak potrzebne płyny do niewielkich butelek, by trafiły do pracowników służby zdrowia, przedsiębiorców oraz konsumentów.

Wartość ochronnej funkcji opakowań staje się jednak coraz bardziej oczywista również w przypadku żywności, ponieważ zabezpieczają one produkty spożywcze przed wnikaniem wirusów i innych szkodliwych mikroorganizmów. W tym miejscu należy podkreślić, że zgodnie z opinią niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR, Bundesinstitut für Risikobewertung) opakowanie samo w sobie nie stwarza ryzyka infekcji. I choć BfR rekomenduje osobom przygotowującym żywność, by stosowały się do standardowych zasad higieny, nie zaleca mycia żywności lub jej opakowań mydłem czy środkami do dezynfekcji. 

Opakowania dostosowane do zmieniających się zachowań konsumentów

Kryzys wywołany przez koronawirusa wpływa również na zmianę zachowań konsumentów. Coraz więcej ludzi kupuje produkty o wydłużonym terminie ważności, a zamknięcie restauracji zmienia nasze nawyki żywieniowe. Wielu właścicieli restauracji, pragnąc ograniczyć straty finansowe i zachować zdolność obsługi klientów, zaczęło z dnia na dzień oferować usługi odbioru i dostaw żywności. Na potrzeby cateringu zewnętrznego oni również potrzebują odpowiednich opakowań.

Kolejną grupą zawodową, która dopasowuje swoją działalność do trudnych czasów pandemii, są sprzedawcy rozwijający usługi e-handlu, sklepy internetowe oraz sprzedaż wysyłkową. Opakowania dostosowane do potrzeb tej ostatniej grupy nie tylko służą ochronie produktu i umożliwiają zwrot przesyłki, ale pełnią również funkcje narzędzia marketingowego, zapewniając przyjemność związaną z rozpakowywaniem produktu. Lokalni producenci i sprzedawcy detaliczni korzystają z platform internetowych, aby złagodzić skutki spadków sprzedaży swych sklepów w fizycznym świecie. Przekłada się to na znaczny wzrost popytu na produkty dostarczane przez regionalnych producentów żywności, restauracje oraz sprzedawców bezpośrednich. Nie byłoby to możliwe bez odpowiednich opakowań. Ten nowy filar w handlu elektronicznym może się okazać wartościowy dla detalistów i producentów także po zakończeniu obecnego kryzysu.

Opakowania transportowe gwarantują bezpieczeństwo dostaw

Opakowania mają podstawowe znaczenie także w zapewnianiu bezpieczeństwa dostaw do odbiorców. W swej publikacji zatytułowanej: „Wytyczne nt. infrastruktury krytycznej: firmy spożywcze” niemieckie Federalne Ministerstwo Polityki Żywnościowej i Rolnictwa uwzględniło firmy produkujące opakowania i materiały opakowaniowe dla branży spożywczej jako przedsiębiorstwa o znaczeniu strategicznym. W ten sposób niemiecki rząd federalny docenia niezwykle ważną rolę, jaką odgrywają opakowania przy zapewnianiu bezpieczeństwa dostaw żywności. Stanowi to też dowód na prawdziwość opinii wyrażonej przez HPV (Konfederację Przemysłu Papierniczego i Przetwórstwa Tworzyw Sztucznych) – z którą zgadza się federalny minister rolnictwa Klöckner – że oprócz sektorów rolniczego, producentów żywności, przemysłu i handlu nieodłączną częścią krytycznej infrastruktury dostaw żywności są pracujący dla nich poddostawcy, w tym zwłaszcza sektor opakowaniowy.

W tym kontekście łańcuchy dostaw oraz dostawy dla społeczeństwa i sektora medycznego zależą nie tylko od opakowań jednostkowych, ale również transportowych. Wśród nich szczególne znaczenie mają tektura falista oraz palety transportowe, ponieważ w Niemczech prawie 2/3 wszystkich artykułów jest pakowanych w opakowania z tektury falistej i dostarczanych na paletach do sklepów oraz konsumentów.

Bez względu na to, czy mówimy o opakowaniach zapewniających ochronę higieniczną, czy o opakowaniach transportowych dla bezpiecznych procesów logistycznych, łańcuchy dostaw żywności i produktów medycznych są uzależnione od dostępności właściwych opakowań. Branża opakowań, jako sektor o strategicznym znaczeniu, ma swój ważny wkład w radzenie sobie z kryzysem wywołanym przez koronawirusa.

Na podstawie materiałów FachPack opracował TK