Opakowania wielokrotnego użytku tematem dialogu
1 Jan 1970 12:10

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Badanie oceniające wpływ wymiany opakowań i naczyń jednorazowego użytku na ich trwalsze odpowiedniki przez branżę spożywczą ostrzega przed realnym zagrożeniem wzrostu liczby zakażeń konsumentów chorobami przenoszonymi przez żywność. 

Zlecony i sfinansowany przez Europejski Sojusz Opakowań Papierowych (EPPA) raport pt. „Wyzwania dla higieny żywności związane z zastępowaniem jednorazowych naczyń gastronomicznych produktami wielokrotnego użytku” autorstwa profesora emerytowanego Davida McDowella dokonuje przeglądu zagrożeń wynikających z nasilenia skali występowania chorób przenoszonych przez żywność, które mogą pojawić się w przypadku zastosowania na szerszą skalę naczyń i opakowań wielokrotnego użytku, jeśli nie będą temu towarzyszyły wzrost społecznej świadomości i nasilenie właściwych praktyk higienicznych. Dokument wskazuje, że systemy wielokrotnego użytku są z natury dużo bardziej złożone od systemów jednorazowych. Taka złożoność, na którą składają się procesy mycia w wielu lokalizacjach, odkażania, przechowywania i transportu, powoduje wzrost ryzyka zanieczyszczeń krzyżowych. 

Dokument między innymi: analizuje obecną sytuację, ocenia wyzwania i bada dostępne dowody naukowe dotyczące kwestii bezpieczeństwa żywności, zdrowia publicznego oraz bezpieczeństwa konsumentów w sytuacji zastąpienia w gastronomii produktów jednorazowego użytku ich trwałymi odpowiednikami; prezentuje główne niebezpieczeństwa związane ze wzrostem ryzyka zanieczyszczeń krzyżowych bakteriami i wirusami przenoszonymi przez żywność do łańcuchów żywieniowych oraz niepożądane konsekwencje stosowania artykułów wielokrotnego użytku (m.in. wzrost odporności i skali rozprzestrzeniania się patogenów); kreśli scenariusze sytuacji, gdy używanie niedostatecznie wyczyszczonych i odkażonych naczyń/opakowań wielokrotnego użytku w celach spożywczych może doprowadzić do zatruć pokarmowych na masową skalę. 

W reakcji na te wnioski Europejski Sojusz Opakowań Papierowych wezwał organy UE właściwe w sprawach bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego do przygotowania debat poświęconych kwestii systemów naczyń i opakowań wielokrotnego użytku, a narodowe agencje żywności do ochrony konsumentów na drodze przekazywania przedsiębiorcom szczegółowych i konkretnych wytycznych, jak minimalizować ryzyko występowania oraz przenoszenia bakterii, grzybów i wirusów przez żywność.

Raport podkreśla również, że choć metody niezbędne do radzenia sobie z ryzykiem związanym z systemami wielokrotnego użytku nie są nowe, muszą być stosowane w efektywny i konsekwentny sposób zarówno przez przedsiębiorstwa, jak i konsumentów. Dodaje przy tym, że: istnieje wiele okoliczności, w których dalsze stosowanie opakowań i naczyń jednorazowych stanowi jedyny realny sposób na utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny żywności, zdrowia publicznego oraz bezpieczeństwa konsumentów.

Profesor McDowell wyjaśnia: Zakaz lub ograniczenie skali użycia jednorazowych artykułów spożywczych, przy jednoczesnym braku radykalnych zmian dobrych praktyk higienicznych, będą skutkowały zwiększoną odpornością i wzmożoną obecnością patogenów przenoszonych przez produkty spożywcze w łańcuchu żywieniowym ludzi, a w rezultacie zwiększonym ryzykiem pojawienia się zatruć pokarmowych w naszej wspólnocie.

Ci, którym tak bardzo śpieszy się, by zastąpić jednorazowe artykuły stosowane w branży spożywczej ich odpowiednikami wielokrotnego użytku, powinni pomyśleć o nieoczekiwanych konsekwencjach związanych ze wzrostem liczby zatruć pokarmowych wśród konsumentów, a także o potencjalnych roszczeniach sądowych przeciw firmom spożywczym zaangażowanym w bardziej skomplikowane procesy związane ze stosowaniem wielorazowych produktów w branży spożywczej.

W odpowiedzi na wspomniane wnioski płynące z raportu oświadczenie w imieniu swej organizacji wydał prezes EPPA Antonio D'Amato: Członkowie EPPA pracują nad innowacjami i inwestują w zrównoważone, odnawialne i nadające się do recyklingu opakowania przeznaczone dla nowoczesnej gastronomii. W pełni popieramy dążenie Unii Europejskiej do rezygnacji z tworzyw sztucznych i surowców kopalnych, osiągnięcia neutralności klimatycznej oraz podtrzymania zdrowych ekosystemów. EPPA wspiera również działania zgodne z Hierarchią Postępowania z Odpadami, które prowadzą do osiągnięcia najlepszych rezultatów ochrony środowiska przy zastosowaniu holistycznego podejścia do ich cyklu życiowego.

EPPA jasno stwierdza, że wszystkie warianty strategii oparte na porównaniu systemów jednorazowych i wielokrotnego użytku muszą w pełni uwzględniać rzeczywiste oddziaływania środowiskowe, społeczne i ekonomiczne. Jest to szczególnie ważne w świecie, w którym epidemie pojawiają się bardzo często. Kilka badań dowodzi, że w pierwszych 20 latach nowego stulecia świat zdążył doświadczyć pięciu pandemii, w porównaniu z zaledwie trzema przez całe poprzednie stulecie. Wspomniane badania przestrzegają, że w naszym połączonym świecie częstotliwość występowania takich pandemii może wzrosnąć.

Bezpieczeństwo żywności oraz utrzymanie higieny nie podlegają negocjacjom i jest niezwykle ważne, by złożoność systemów wielokrotnego użytku nie osłabiła wysokich europejskich standardów. Z tego powodu wzywamy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób oraz krajowe agencje ds. bezpieczeństwa żywności do przeprowadzenia konsultacji w ramach procesu kształtowania prawa, w którym systemy wielokrotnego użytku są rozważane jako możliwe opcje. Wezwaliśmy również agencje krajowe do przekazywania przedsiębiorstwom działającym w branży spożywczej szczegółowych i konkretnych wskazówek dotyczących ograniczenia zarówno występowania, jak i przenoszenia bakterii, grzybów oraz wirusów w przypadku systemów wielokrotnego użytku.

Na podstawie materiałów EPPA opracował TK