Kapsułki do kawy z odpadów rolniczych
1 Jan 1970 11:12

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Producent biomateriałów Coda Group wprowadził na rynek Solinatrę - nadający się do kompostowania w warunkach domowych materiał wykonany z odpadów pochodzenia rolniczego, który według firmy może zastąpić plastikowe i aluminiowe kapsułki do kawy.

Co roku miłośnicy kawy na całym świecie zużywają ponad 60 mld kapsułek z kawą, często wykonanych z warstw plastiku lub aluminium. Zdaniem Coda jedynie niewielka część z nich trafia do zakładów zajmujących się recyklingiem, chociaż z technicznego punktu widzenia większość można odzyskać.

Autorskie rozwiązanie Coda nadaje się do kompostowania w warunkach domowych i – jak twierdzi producent – ulega biorozkładowi w podobnym czasie co skórki od banana, nie pozostawiając po sobie żadnych zanieczyszczeń. Wykonana z wyłącznie roślinnych materiałów pochodzących z odpadów rolniczych Solintra jest reklamowana przez Coda jako „czyste” rozwiązanie, dzięki któremu producenci kawy i jej konsumenci będą mogli osiągnąć swój cel zerowej emisji dwutlenku węgla.

Simon Girdlestone, szef sprzedaży i marketingu w Coda Group, po prezentacji produktu oraz sesji pytań i odpowiedzi w trakcie wirtualnego szczytu AMI, powiedział: Rozkładająca się w identycznym czasie co skórka od banana Solintra to rewolucyjny, nowy materiał. Nasz innowacyjny biomateriał to przełom z punktu widzenia producentów kawy i kapsułek na całym świecie i jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że stoimy na czele wyścigu ku prawdziwie zróżnicowanej produkcji.

Opracowano na podstawie informacji Coda Group