Nowy projekt firmy AIMPLAS, finansowany przez Walencjańską Agencję Innowacji, ma na celu opracowanie wykonanego z awokado opakowania dla guacamole, które może wydłużyć okres przydatności produktu do spożycia o 15%.
Projekt GUACAPACK zamierza wykorzystać odpady z awokado przy produkcji innowacyjnego biodegradowalnego opakowania zawierającego etykiety barierowe i dodatki antyoksydacyjne.
Ilość odpadów powstających w procesach przetwórczych awokado na potrzeby produktów spożywczych może sięgać 45% całkowitej masy owocu. Wspomniany projekt ma na celu zapewnienie im nowego zastosowania.
GUACAPACK jest realizowany pod kierunkiem firmmy ITC Packaging, zaś uczestnikiem prac jest grupa badawcza Uniwersytetu w Alicante zajmująca się analizą polimerów i nanomateriałów (Nanobiopol-UA).
Celem projektu jest opracowanie nowego biodegradowalnego systemu opakowań wykonanych ze źródeł odnawialnych, który wydłuża okres przydatności żywności do spożycia o 15% dzięki etykiecie z funkcją bariery tlenowej zapobiegającej utlenianiu się żywności oraz dzięki zastosowaniu naturalnych przeciwutleniaczy pozyskiwanych z samego awokado, co przy okazji pozwala ograniczyć zastosowanie syntetycznych środków konserwujących.
W tym celu z wyekstrahowanej i oczyszczonej skrobi z pestek awokado zostanie wyprodukowana folia, którą będzie można wykorzystać do produkcji wielowarstwowych etykiet IML o własnościach barierowych względem tlenu, zapobiegających utlenianiu żywności.
Dodatkowo z odpadów awokado pozyskane zostaną aktywne składniki skórki i miąższu o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, które będzie można wykorzystać jako składnik bioplastiku (PLA) przy produkcji nowych opakowań w procesie formowania wtryskowego. AIMPLAS twierdzi, że w przypadku kontaktu żywności z innowacyjnymi opakowaniami jej okres przydatności do spożycia wydłuży się o 15%.
Zaangażowane strony mają nadzieję, że projekt przyczyni się do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDGs), w szczególności SDG 3 - Dobre zdrowie i dobrobyt, SDG 9 - Przemysł, innowacje i infrastruktura oraz SDG 12 - Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja.
Opracowano na podstawie informacji AIMPLAS