Kukurydziane opakowanie zabija bakterie
1 Jan 1970 13:48

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Amerykańsko-singapurski projekt naukowy daje nadzieję na inteligentne wykorzystanie surowców roślinnych do pakowania żywności i ograniczenie zużycia tworzyw sztucznych. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i singapurskiego Nanyang Technological University (NTU) stworzyli biodegradowlaną folię opakowaniową, której głównym składnikiem jest kukurydza. Jak przekonują twórcy, nowy produkt nie tylko jest ekologiczny, ale dodatkowo pozwala przedłużyć świeżość zapakowanych w niego produktów spożywczych.

Materiał bazujący na włóknach składających się z jadalnego kukurydzianego białka - zeiny (tzw. gluten kukurydziany, pozbawiony smaku i zapachu, często stosowany do powlekania papierowych kubków na napoje, owoców, tabletek i wyrobów cukierniczych), a także skrobi, celulozy i innych naturalnych polimerów, powstaje w procesie zwanym elektroprzędzeniem. W jego trakcie włókna wzbogacane są o antybakteryjne składniki, jak tymianek, kwas cytrynowy i kwas octowy.

Po zawinięciu w folię świeżej żywności (ryby, mięso itp.) owe składniki zaczynają – w miarę wzrostu wilgotności lub pojawienia się enzymów produkowanych przez bakterie – uwalniać się z włókien i niszczyć szkodliwe związki, zabijają je wraz z grzybami, które również mogą pojawić się w wilgotnym środowisku.

W czasie testów naukowcy posłużyli się świeżymi truskawkami, które podczas przechowywania w nowej folii wytrzymały cały tydzień zanim pojawiła się na nich pleśń, czyli 3 dni dłużej niż w klasycznym opakowaniu.

Dodatkową korzyścią jest biodegradowalność surowca oraz fakt, że wykorzystywana w jego produkcji zeina to produkt uboczny produkcji etanolu, a zatem nie wymagający osobnej uprawy kukurydzy. Na razie projekt jest na etapie testów, ale jego twórcy mają nadzieję, że w ciągu kilku najbliższych lat trafi do komercyjnego zastosowania.

Opracowano na podstawie informacji serwisu Interia.pl