Viipurilainen Kotileipomo to niemal 100-letni zakład piekarniczy stosujący tradycyjne metody wypieku ciastek i chlebów rzemieślniczych z lokalnych składników. Piekarnia poszukiwała nowej metody pakowania ciastek. Ograniczenie wpływu opakowań na środowisko oraz możliwość szybkiego i łatwego składania pudełek były podstawowymi założeniami tego projektu.
Dzięki współpracy Viipurilainen Kotileipomo i zespołu projektantów opakowań Metsä Board z Centrum Doskonałości Metsä Board powstało opakowanie na wyroby piekarnicze, które efektywnie wykorzystuje materiały i w 100% nadaje się do recyklingu. Nowe, przyciągające wzrok opakowanie obniża zużycie materiałów o 25%, a emisję dwutlenku węgla o 34% w porównaniu z poprzednim opakowaniem. Jednocześnie piekarnia mogła zmniejszyć zużycie tworzyw sztucznych rezygnując z tektury powlekanej PE. Oprócz korzyści dla środowiska naturalnego, konstrukcja nowego pudełka na pieczywo sprawia, że jego składanie jest szybsze i łatwiejsze.
Zgodność opakowań z zasadami zrównoważonego rozwoju jest ważna dla nas i dla naszych klientów. Cieszymy się z tego, że możemy propagować ograniczanie zużycia tworzyw sztucznych i promować recykling. Cały proces rozwoju produktu został przeprowadzony w planowy sposób w Centrum Doskonałości, a nowe stylowe opakowanie zostało błyskawicznie wprowadzone na rynek – stwierdził Teppo Ylä-Hemmilä, projektant pieczywa i dyrektor ds. innowacji w Viipurilainen Kotileipomo.
Nowa koncepcja jest świetnym przykładem innowacyjnych rozwiązań uzyskiwanych dzięki wspólnej burzy mózgów. Podczas projektowania opakowania w naszym Centrum Doskonałości wykorzystaliśmy wirtualny model, aby szybko i precyzyjnie zwizualizować materiał, konstrukcję i jej wytrzymałość – powiedział Ilkka Harju, Packaging Services Director, EMEA and APAC, Metsä Board.
Opakowanie pieczywa jest wykonane z pokrytej powłoką dyspersyjną lekkiej tektury barierowej MetsäBoard Prime FBB EB, która może być poddawana recyklingowi w ramach obiegu odpadów ze zbiórki papieru lub tektury. Tektura MetsäBoard Prime FBB EB jest gruba i odporna na tłuszcz, co ma kluczowe znaczenie w przypadku produktów spożywczych o dużej zawartości tłuszczu, takich jak ciastka i ciasta.
Opracowano na podstawie informacji firmy Metsä Board