Wagi Ishida wspierają Hotel Chocolat
1 Jan 1970 09:25

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Jako marka utożsamiana z wysoką jakością i innowacyjnością, Hotel Chocolat korzysta wyłącznie z najwyższej jakości składników - zasada ta obejmuje również sprzęt produkcyjny w zakładzie w Huntingdon. Kiedy więc firma zainwestowała w dedykowany zakład dla swojej marki czekolady do picia Velvetiser, dwie 28-głowicowe zespoły naważarek wielogłowicowych Ishida CCW-RV stały się integralną częścią rozwiązania linii pakującej.

Marka Velvetiser, wprowadzona na rynek w 2018 roku, jest jednym z największych sukcesów Hotel Chocolat i umożliwia tworzenie czekolady pitnej przy użyciu saszetek z płatkami czystej czekolady. Aby sprostać ogromnemu zapotrzebowaniu konsumentów Hotel Chocolat podjęło decyzję o przekształceniu istniejącej powierzchni magazynowej w dedykowaną linię produkcyjną płatków czekoladowych, umożliwiając czterokrotne zwiększenie wydajności.

Z uwagi na zróżnicowaną gamę rozmiarów, od opakowań detalicznych po większe warianty przeznaczone dla kawiarni i firm, oraz ponad tuzin różnych smaków, dokładność ważenia była krytycznym wymogiem do spełnienia na drodze do sukcesu nowych linii pakujących.

Simon Wood, kierownik projektów produkcyjnych UK w Hotel Chocolat, korzystał z usług Ishida na poprzednim stanowisku związanym z produkcją żywności i wiedział, że ich wielogłowicowe wagi mają higieniczną konstrukcję, są niezawodne, wydajne i precyzyjne.

Czekolada jest ze zrozumiałych względów wrażliwa na temperaturę, płatki używane w Velvetiser są małe, ale niejednolite pod względem wielkości, a podczas produkcji zawsze powstają pozostałości pyłu kakaowego - wyjaśnił Simon. Wybrana przez nas waga musiała poradzić sobie z tymi czynnikami, a także zapewnić wymaganą szybkość, dokładność i łatwość zmiany podczas 24-godzinnej pracy.

Dwie 28-głowicowe naważarki wielogłowicowe Ishida z serii CCW-RV z lejami o pojemności 500 cm3 są idealnym rozwiązaniem dla wymagań Hotel Chocolat w zakresie obsługi mniejszych wag docelowych przy dużych prędkościach. Jest to możliwe dzięki ulepszonej technologii podajnika wykorzystującej modulację szerokości impulsu i zintegrowany system AFD (Automatic Feeder Drive – Automatyczny Napęd Podajnika), który zapewnia precyzyjną kontrolę przepływu produktu przez wagę.

Unikalne dla tej wagi oprogramowanie obliczeniowe potrójnej kombinacji jest w stanie obliczyć trzy optymalne kombinacje masy, zweryfikować je, a następnie wybrać tę najbliższą docelowej masie – wszystko w ramach jednego cyklu. Dzięki temu rozwiązaniu Hotel Chocolat ma zapewnione bardzo dokładne ważenie z prędkością do 210 ważeń na minutę.

Ishida CCW-RV są częścią wielopoziomowego systemu płatków Velvetiser, zainstalowanego i uruchomionego w 2021 r. w trakcie pandemii COVID-19. Dla Hotel Chocolat doradztwo, serwis i wsparcie Ishida podczas tego trudnego do wdrożenia projektu i niesprzyjających okoliczności były równie ważne jak jakość wag.

Wagi Ishida znajdują się w centrum trzypoziomowego obiektu, stworzonego od podstaw w miejscu wcześniej pełniącym rolę magazynu – tłumaczyła Sylwia Żmuda, menadżerka zakładu produkcji, Velvetiser. Na najwyższym piętrze czekolada jest mieszana, wytłaczana i chłodzona, a następnie łamana na płatki za pomocą walców. Płatki czekolady są przenoszone na środkowy poziom, gdzie Ishida CCW-RV waży je do wymaganych wielkości porcji, zanim spadną do najniższego poziomu w celu zapakowania i inspekcji.

Biorąc pod uwagę wysoki wolumen produkcji, system transportowy jest w stanie przenosić płatki czekolady do dwóch naważarek Ishida, aby zapewnić dodatkową wydajność, a także nieprzerwaną produkcję w przypadku konserwacji maszyny.

To bardzo wydajny system, a Ishida zaoferowała wyjątkowe szkolenie, aby pomóc naszemu zespołowi jak najlepiej wykorzystać wagi – skomentował Snieguole Kaikaryte, kierownik zmiany operacyjnej.

Dla Hotel Chocolat była to duża inwestycja, która zwraca się pod względem wysokich standardów przepustowości i jakości osiąganych przez linię do produkcji płatków czekolady. Zaangażowanie Ishida w projekt było integralną częścią tego sukcesu i pozwoliło nam zaoferować naszym globalnym klientom wysokiej jakości czekoladę do picia – potwierdził Simon Wood.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida