Trend inwestowania w zrównoważony rozwój trwa nieprzerwanie i już dawno przekształcił się z kwestii o niszowym znaczeniu w działania na globalną skalę. Choć polityczni interesariusze – i coraz częściej również konsumenci – przywiązują dużą wagę do bardziej przyjaznych dla środowiska opakowań, to przetwarzanie tych nowych materiałów nadal stanowi pewne wyzwanie. Drezdeńska firma Theegarten-Pactec stara się przewodzić innowacjom w tej dziedzinie: stale udoskonala swoje szybkie maszyny pakujące, aby umożliwić producentom i producentom marek przetwarzanie na skalę przemysłową zrównoważonych materiałów opakowaniowych na słodycze i artykuły niespożywcze.
Przywiązania konsumentów do opakowań przyjaznych dla środowiska nie osłabiają nawet wszelakie kryzysy, rosnące koszty i inflacja. Według badania Sustainable Product Packaging [Zrównoważone opakowania produktów], opublikowanego w czerwcu 2023 r. przez globalną firmę doradczą Simon-Kucher & Partners, aż 62% konsumentów w Niemczech jest gotowych zapłacić nawet o 7% więcej za produkty pakowane w sposób zrównoważony. Jednak niezależnie od deklarowanej gotowości kon- sumentów, producenci markowych słodyczy, którzy pragnęliby stosować bardziej przyjazne dla środowiska opakowania, napotykają wyzwania w innych obszarach. Wynika to z faktu, że bardziej ekologiczne materiały mogą sprawiać problemy w procesie pakowania.
Zrównoważone materiały: recykling ma swoją cenę
Konwencjonalne opakowania są produkowane z wielomateriałowych laminatów, takich jak tworzywa sztuczne, metale i papier, w celu uzyskania optymalnego połączenia wytrzymałości, elastyczności i funkcji barierowej dla ochrony produktu. Jednak z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju laminowane materiały stanowią problem, ponieważ są trudne – lub niemożliwe – do rozdzielenia, a tym samym nie mogą być poddawane procesom recyklingu. Obecnie monomateriały i materiały opakowaniowe na bazie papieru są jednymi z najczęściej stosowanych alternatyw i – jak wieść niesie – oferują lepsze możliwości recyklingu. Takie materiały stanowią jednak większe wyzwanie podczas procesu pakowania. Łatwiej się rozrywają, trudniej je zgrzewać i czasami cechują się gorszą podatnością na zginanie.
Theegarten-Pactec stawia sobie za cel wspieranie producentów na ich drodze ku zrównoważonemu rozwojowi. Ten specjalista w dziedzinie małych opakowań na produkty cukiernicze z niemieckiego Drezna stale rozwija i udoskonala swoje maszyny, systematycznie koncentrując się na przetwarzaniu zrównoważonych materiałów na skalę przemysłową.
Opatentowana linia do zgrzewania wstępnego papierowych flow packów
Przykładem takich działań firmy Theegarten-Pactec może być przeprojektowanie FPC5 – szybkiej maszyny do pakowania batonów czekoladowych – na taką skalę, że może teraz przetwarzać papierowe opakowania typu flow pack zarówno w konwencjonalnym procesie sklejania na zimno, jak i w znacznie bardziej złożonym procesie zgrzewania na gorąco. W rzeczywistości maszyna ta jest w stanie produkować opakowania typu flow pack nadające się do
zgrzewania na gorąco i zawierające nawet 95% czystego papieru.
Dzięki wstępnemu podgrzaniu obszaru zgrzewu w trakcie odwijania materiału opakowaniowego papier osiąga wyższą temperaturę początkową, co znacznie skraca wymagany czas oddziaływania ciepła emitowanego przez narzędzia zgrzewające na opakowanie w samym procesie zgrzewania. Pozwala to uniknąć uszkodzenia opakowania i produktu oraz umożliwia ich delikatne przejście przez maszynę. Po-
nadto skrócony czas zgrzewania pozwala osiągnąć wysokie prędkości przetwarzania, wynoszące 100 m/min dla opakowań papierowych.
Specyfika zrównoważonych materiałów opakowaniowych została również uwzględniona przez Theegarten-Pactec w innym obszarze: w maszynie FPC5 firma zmodyfikowała ramię formujące do przetwarzania opakowań typu flow pack, tak aby mogło obsługiwać produkcję opakowań flow pack na bazie papieru. Dzięki zastosowanym materiałom oraz dostosowaniu geometrii komponentu do opakowania uniknięto ryzyka marszczenia się lub rozrywania papieru podczas produkcji opakowań flow pack.
Szybkie przetwarzanie recyklowalnego papieru z podwójnym skrętem
Firma Theegarten-Pactec zajęła się również kwestią zrównoważonego rozwoju w przypadku swojej szybkiej maszyny EK4. Zdolna do przetwarzania do 2300 produktów na minutę, może pakować twarde cukierki w papierową owijkę z podwójnym skrętem, nadającą się do recyklingu i niezawierającą wosku. Pomimo tak dużych prędkości pakowania EK4 nadal niezawodnie przetwarza papier i dotrzymuje kroku prędkościom przetwarzania konwencjonalnych folii.
Takie rozwiązanie ułatwia elastyczne przetwarzanie zarówno papieru bez wosku, jak i innych innowacyjnych materiałów opakowaniowych, również dzięki bezstopniowej regulacji oscylacji chwytaka skrętnego. Możliwe jest również regulowanie kąta
skrętu. Co więcej, dostępne są różne modele chwytaka skrętnego do wydajnego przetwarzania rozmaitych materiałów opakowaniowych. Maszyna EK4 pracuje także z wyjątkowo wysoką wydajnością materiałową, co dodatkowo zwiększa jej zrównoważony charakter. Na przykład napędzana serwomechanizmem rolka podająca materiał do owijania dba, aby podawana była idealnie dopasowana ilość materiału, i w ten sposób minimalizuje jego zużycie. Na przykładzie modelu EK4 Theegarten-Pactec demonstruje, że możliwe jest stosowanie nienawoskowanego i nadającego się do recyklingu papieru bez uszczerbku dla wydajności lub ochrony produktu.
Zgrzewanie z podsysem: sposób na zrównoważone pakowanie wyrobów czekoladowych
Firma opracowała również specjalistyczny proces pakowania w monofolie przyjazne dla środowiska: zgrzewanie wspomagane podsysem. Idea stojąca za tym wynalazkiem była związana z tendencją recyklowalnych monofolii do rozwijania się po zgięciu lub skręceniu (czyli ze słabymi właściwościami dead-fold), a tym samym konieczności ich zgrzewania lub klejenia, by utrzymały pożądaną formę. Takie podejście wiąże się jednak z ryzykiem uszkodzenia delikatnych produktów czekoladowych. Mając to na uwadze, firma Theegarten-Pactec opracowała stację zgrzewania umieszczoną bezpośrednio po właściwym procesie owijania/pakowania. Gdy tylko produkt dotrze do stacji zgrzewającej, narzędzie zgrzewające przesuwa się na odległość od 0,5 mm do 1 mm od produktu, który ma zostać zgrzany, zanim podciśnienie zostanie użyte do zassania opakowania na stempel zgrzewający. Proces ten pozwala uniknąć bezpośredniego kontaktu między opakowaniem a produktem czekoladowym podczas procesu zgrzewania, eliminując w ten sposób ryzyko powstania śladów nacisku lub innych uszkodzeń produktu. Aktywne chłodzenie otaczającego powietrza zapewnia dodatkowe bezpieczeństwo produktu.
Opracowano na podstawie materiałów firmy Theegarten-Pactec
Tłumaczenie: TK