O bezpieczeństwie opakowań i produktu zapakowanego
1 Jan 1970 13:21

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

W dniach 14-15 lutego br. w kampusie Politechniki Łódzkiej miały miejsce Warsztaty i Forum Wiedzy Managerskiej FoodFakty, zatytułowane „Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego”, a zorganizowane przez portal FoodFakty oraz Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej.

Po sześciu latach na rynku, dziesiątkach projektów online FoodFakty tworzą unikalną przestrzeń dla managerów do wymiany wiedzy i spotkań osobistych – wyjaśnia Janusz Olejnik, twórca projektu FoodFakty. – Kierujemy tę inicjatywę do managerów bezpieczeństwa żywności, jakości i bezpieczeństwa opakowań, kierowników obszaru pakowania i wszystkich osób mających realny wpływ na wybór i zarządzanie opakowaniami oraz bezpieczeństwem produktów zapakowanych. Wprowadzamy nową, innowacyjną formułę opartą na wiedzy i zajęciach warsztatowych z ekspertami, połączoną z możliwością networkingu i rozmów indywidualnych.

Innowacyjna formuła spotkania

Na wydarzenie składało się sześć sesji plenarnych oraz ponad 20 warsztatów merytorycznych o bardziej interaktywnej formule. Te pierwsze dotyczyły takich tematów, jak bezpieczeństwo i zrównoważony rozwój opakowań, transformacja związana z PPWR, gospodarka obiegowa w opakowalnictwie, czy wyzwania i trendy rynkowe. Partnerami warsztatów managerskich były firmy CDM Packaging (partner strategiczny), JS Hamilton, Łukasiewicz Łódzki Instytut Technologiczny, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii (partnerzy główni) oraz Avery Dennison, KGL, Knoell, SGS i Spektrometria. Partnerami merytorycznymi i instytucjonalnymi były następujące organizacje: Polski Pakt Plastikowy, Polska Izba Opakowań, Natureef, Plastics Europe, Politechnika Łódzka, Instytut Technologii i Analizy Żywności, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Krajowa Unia Producentów Soków, Polbisco i Związek Polskich Przetwórców Mleka.

Sesje warsztatowe obejmowały m.in. następujące tematy: opakowania giętkie – wymogi technologiczne i materiałowe; metody badań i kontroli jakości opakowań; sensoryczne bezpieczeństwo opakowań żywności, środowiskowe znakowanie opakowań; deklaracje zgodności; wymagania legislacyjne dla opakowań żywności w Polsce i Unii Europejskiej; greenwashing w opakowaniach; recykling opakowań; ekoprojektowanie; wymagania i uwarunkowania dla etykiet zgodnie z GOZ; opakowania przyszłości; właściwości polimerowych materiałów opakowaniowych; biodegradacja.

Z wizytą w CDM Packaging

Firma CDM Packaging, partner strategiczny wydarzenia, zaoferowała dodatkowo możliwość zwiedzenia swojego położonego pod Łodzią zakładu produkcyjnego. Jest ona jednym z największych dostawców folii oraz opakowań giętkich w Polsce i Europie. W jej ofercie znajdują się wysokiej jakości opakowania do produktów świeżych, takich jak sałaty, zioła i kwiaty, szerokiej gamy produktów spożywczych i artykułów przemysłowych, a także m.in. dla branży zoologicznej i kosmetycznej. W produkcji wykorzystywane są najnowocześniejsze maszyny do druku fleksograficznego, laminacji, obróbki laserowej, cięcia, zgrzewu i perforacji. W ofercie firmy znajdują się również nowoczesne opakowania stojące typu stand up pouch i flat bottom pouch, wykonane z laminatów folii i/lub papieru, wyposażone w różne rodzaje zamknięć, laserowo wykonaną perforację, nacięcia easy tear oraz okienka ekspozycyjne. CDM Packaging realizuje obecnie wdrożenia innowacyjnych opakowań z funkcjami aktywnymi, których zadaniem jest wydłużenie trwałości produktu i zapewnienie jego bezpieczeństwa. Rozwijana jest także produkcja opakowań monomateriałowych PE i PP oraz innowacyjna produkcja opakowań ze zgrzewalnego papieru barierowego, które wyposażane są w funkcje barierowe, odpowiednie do pakowanego produktu. W ofercie CDM są także opakowania biodegradowalne, mające certyfikat kompostowalności. W tym roku firma ponownie została laureatem w rankingu Diamenty Forbesa. AN