W pełni recyklingowalne opakowania z polipropylenowej folii spienionej XPP przeznaczone do dań na wynos od KGL SA to odpowiedź na wprowadzane do polskiego prawa regulacje unijne. Zamienniki opakowań ze spienionego polistyrenu EPS stają się odpowiedzią na ekowyzwania. To must have każdej restauracji, stołówki pracowniczej, cateringu dietetycznego, food trucka czy ghost kitchen w naszym kraju.
Trwa (r)ewolucja rynku opakowań do dań na wynos
Postępujące zmiany klimatu przyczyniły się do zwiększenia presji na ochronę środowiska. Unia Europejska konsekwentnie realizuje założenia polityki gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ). W tym celu systematycznie wprowadzane są nowe regulacje prawne, których zadaniem jest m.in. zmniejszenie generowania śladu węglowego czy ilości odpadów z tworzyw sztucznych w całej UE. Jedną z nich jest dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904, zwana również dyrektywą Single-Use Plastics, która dotyczy ograniczeń i obowiązków związanych z wprowadzaniem do obrotu i stosowaniem produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Dokument UE został zaimplementowany do polskich przepisów Ustawą z dnia 14 kwietnia 2023 r. o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej oraz niektórych innych ustaw.
Co nowe prawo oznacza dla rynku gastronomicznego, producentów i dystrybutorów jednorazowych opakowań? Regulacje spowodowały, że w Polsce od 24 maja 2023 r. m.in. nie można korzystać z jednorazowych pojemników na żywność wykonanych z polistyrenu ekspandowanego oraz należy pobierać opłaty za oferowanie nabywcom jednorazowych opakowań z tworzywa sztucznego na żywność. Opłaty te to odpowiednio 0,20 zł/szt. w przypadku kubków i 0,25 zł/szt. w przypadku pojemników na żywność gotową do spożycia. Wprowadzono również coroczną opłatę na pokrycie kosztów związanych z gospodarką odpadami powstałymi z tych opakowań. Jest to tzw. opłata producencka i zgodnie z rozporządzeniem opublikowanym 11 grudnia 2023 r. wynosi ona 0,10 zł za kilogram wprowadzonych jednorazowych opakowań z tworzyw sztucznych.
KGL wspiera branżę gastronomiczną swoimi innowacjami
Wprowadzane regulacje oraz zakaz stosowania opakowań ze spienionego polistyrenu EPS przyspieszyły rozwój innowacyjnych produktów opakowaniowych. Firma KGL SA skorzystała z szansy, którą dało producentom opakowań nowe prawo, i wprowadziła na polski rynek w pełni recyklingowalne opakowania z polipropylenowej folii spienionej XPP przeznaczone do dań na wynos. Spółka opracowała technologię wytwarzania polipropylenowych struktur spienionych o znacznie zredukowanej gęstości w porównaniu ze strukturami litymi. Spienianie jest realizowane na linii do wytłaczania wyposażonej w urządzenie, w którym następuje efektywne zmieszanie gazu obojętnego ze stopionym tworzywem. Zmniejszenie gęstości folii poprzez spienienie oznacza zmniejszenie masy jednostkowej opakowania. Nowe produkty znakomicie wpisują się w zobowiązania prośrodowiskowe KGL, do których należą m.in. rezygnacja ze struktur wielomateriałowych czy zmniejszenie masy opakowań.
KGL SA ma od lat świadomość, że środowisko naturalne to wspólne dobro, o które należy dbać na każdym etapie życia opakowań z tworzyw sztucznych. Implementują- ce dyrektywę SUP przepisy prawa, np. eli-
minacja z obrotu opakowań z EPS, stają się milowym krokiem w kierunku ochrony naszej planety. Regulacje krajowe i unijne są w KGL SA na bieżąco monitorowane, w związku z czym w Centrum Badawczo-Rozwojowym KGL już od dawna pracowano nad nowoczesnymi materiałami, które pozwolą wytwarzać zrównoważone opakowania. Dziś firma oferuje klientom z branży gastronomicznej w pełni recyklingowalne opakowania z polipropylenowej folii spienionej XPP przeznaczone do dań na wynos.
Dlaczego warto postawić na opakowania z XPP do dań na wynos od KGL?
Odbiorcami opakowań KGL z materiału na bazie spienionego polipropylenu XPP jest stale rozwijająca się branża gastronomiczna. Ze względu na bezpieczeństwo przechowywania, higienę użytkowania, możliwość pełnego recyklingu oraz zwiększoną izolacyjność termiczną produkty zyskują na popularności wśród klientów, takich jak cateringi dietetyczne, food trucki, restauracje czy stołówki pracownicze.
Opakowania z XPP do dań na wynos od KGL są niezwykle wytrzymałe pomimo zmniejszonej masy końcowej i – w przeciwieństwie do opakowań papierowych – naturalnie wodoodporne bez konieczności stosowania dodatkowych powłok. Co za tym idzie, są monomateriałowe i w pełni recyklingowalne. Zapewniają najlepszą odporność na składniki występujące w wielu produktach spożywczych. Mają dobre właściwości termoizolacyjne – utrzymują temperaturę przechowywanej żywności, pozostając na zewnątrz chłodne w dotyku. Produkty pako- wane w opakowania z XPP można podgrzewać w mikrofalówkach. Współczynnik przewodzenia ciepła przez opakowania wykonane z folii litej jest min. 30% wyższy od współczynnika przewodzenia dla tożsamego opakowania z folii spienionej.
Polipropylenowa folia spieniona XPP zastosowana przez KGL w opakowaniach do dań na wynos, będąc zrównoważonym zamiennikiem EPS (również XPS), charakteryzuje się minimalnym oddziaływaniem na środowisko. Ze względu na porowatą, ale jednak zwartą strukturę, nie ma tu ryzyka uwolnienia drobin, perełek polistyrenowych do środowiska.
Zmniejszenie gęstości folii poprzez spienienie oznacza zmniejszenie masy jednostkowej opakowania, a więc zmniejszenie ilości użytego tworzywa sztucznego, i w następstwie obniżenie masy odpadu opakowaniowego. Redukcja masy jednostkowej opakowania może osiągnąć poziom nawet 10-20%. To materiał, który zawiera niski ślad węglowy, całkowicie nadaje się do recyklingu i tym samym wpisuje się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego. Zgodnie z założeniami PPWR wszystkie opakowania muszą nadawać się do recyklingu od stycznia 2030 r. wg kryterium projektowego oraz od stycznia 2035 r. wg kryterium recyklingu na dużą skalę. Odpady opakowaniowe z XPP nie tylko nadają się do recyklingu, lecz także bardzo łatwo je poddać temu procesowi. Jak każdy odpad polipropylenowy, dają jednoznaczny odczyt podczas detekcji w sortowniach i – podobnie jak inne wyroby poliolefinowe o gęstości < 1g/cm3 – mogą być oddzielane w zbiornikach flotacyjnych od cięższych frakcji.
Opakowania z XPP to must have gastronomii
Zalety innowacyjnych opakowań od KGL z polipropylenowej folii spienionej XPP, przeznaczonych do dań na wynos, już ponad rok temu zachęciły hurtownie i sprzedawców detalicznych do wprowadzenia ich do swojej oferty. Tym samym branża gastronomiczna jeszcze przed majem 2023 r. mogła odpowiedzieć zarówno na potrzeby środowiska, regulatora, jak i klientów końcowych, stając się częścią zrównoważonego rozwoju. Obecnie jedno-, dwu- i trzykomorowe, całkowicie recyklingowalne opakowania z XPP do dań na wynos od KGL, to must have każdej restauracji, stołówki pracowniczej, cateringu dietetycznego, food trucka czy ghost kitchen w Polsce.
Opracowano na podstawie materiałów firmy KGL