Koszalińskie Warsztaty Pakowania Żywności 2024
1 Jan 1970 12:27

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego z Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki Politechniki Koszalińskiej organizuje spotkanie naukowo-przemysłowe pod nazwą Koszalińskie Warsztaty Pakowania Żywności 2024. Partnerami przemysłowymi wydarzenia są kluczowe firmy z branży opakowaniowej: WITT Polska sp. z o.o., Messer Polska sp. z o.o. i ULMA Packaging Polska sp. z o.o.

Warsztaty odbędą się 8 października 2014 r. (wtorek) w kampusie przy ulicy Racławickiej. Koordynatorem ze strony Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego oraz Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki jest dr hab. inż. Tomasz Rydzkowski, prof. PK.

Przedstawicielami partnerów przemysłowych są:

  • Krzysztof Czerwiński – Dyrektor Zarządzający WITT Polska Sp. z o.o., Wrocław,
  • Piotr Kosik – Dyrektor Zarządzający ULMA Packaging Polska Sp. z o.o, Skrzeszew,
  • Włodzimierz J. Walczak – Dyrektor Regionu Północ Messer Polska Sp. z o.o, Gdańsk.

Koszalińskie Warsztaty Pakowania Żywności są reaktywacją inicjatywy z 2019 roku, wówczas pandemia Covid-19 pokrzyżowała plany. Warsztaty związane z technikami opakowaniowymi były dotychczas cyklicznie organizowane na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, koszalińska edycja ma objąć rejon Pomorza.

Spotkania w Olsztynie cieszą się dużym zainteresowaniem przedsiębiorców, mamy nadzieję, że również nasz region, gdzie znaczna część przemysłu to produkcja i przetwórstwo żywności nierozerwalnie związane z opakowalnictwem oraz firmy produkujące folie i opakowania, pozytywnie odpowiedzą na naszą propozycję – podkreśla dr hab. inż. Tomasz Rydzkowski, prof. PK.

W trakcie warsztatów zaprezentowane zostaną najnowsze technologie z branży opakowaniowej, zmiany regulacji prawnych, możliwości szkolenia pracowników oraz pozyskiwania funduszy na rozwój firm z funduszy europejskich. Nie zabraknie oczywiście informacji o ofercie edukacyjnej Politechniki Koszalińskiej, szczególnie w zakresie żywienia człowieka i branży spożywczej.

Honorowy patronat nad wydarzeniem sprawuje rektor Politechniki Koszalińskiej, dr hab. Danuta Zawadzka, prof. PK.

Firmy oraz osoby zainteresowane udziałem w Warsztatach mogą rejestrować się w Biurze Wydziału WIMiE pod numerem telefonu: 94 3478 437 lub pod adresem mailowym: brygida.trocha@tu.koszalin.pl.

Opracowano na podstawie informacji Politechniki Koszalińskiej