Ishida maksymalizuje sukces produktów Maple Leaf
1 Jan 1970 11:44

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Firma Ishida Europe, we współpracy z Maple Leaf Foods – jednym z największych kanadyjskich producentów przetworzonego mięsa, w tym drobiu – miała kluczowy udział w realizacji nowo otwartego zakładu przetwórstwa drobiowego o wartości 772 milionów dolarów kanadyjskich, zlokalizowanego w London, w prowincji Ontario.

Zakład przetwórstwa drobiu London Poultry Plant to jeden z najbardziej zaawansowanych technologicznie obiektów na świecie. Posiada 12 kalibrownic oraz 4 systemy RobotGrader współpracujące z 4 systemami kontroli RTG IX-G2 firmy Ishida. W ciągu godziny sprzęt firmy Ishida jest w stanie obsłużyć i zapakować wszystkie elementy z 27,5 tys. sztuk drobiu, dostarczając około 270 tys. tacek detalicznych każdego dnia na 16 liniach sortujących i pakujących.

Firma Ishida została wybrana do ważenia i klasyfikacji tusz drobiowych dzięki swojemu udokumentowanemu doświadczeniu i osiągnięciom w dziedzinie pakowania drobiu.

Głównym wymogiem dla linii sortowania i pakowania było ograniczenie obsługi ręcznej. Pozwala to zmaksymalizować prędkość i wydajność oraz umożliwić obsługę większych ilości towaru w szybszym tempie. Kluczową zaletą wyposażenia firmy Ishida jest jego zdolność do jednoczesnej obsługi wielu różnych formatów opakowań.

Niemniej jednak, według Taimura Aslama z Maple Leaf Foods, który kierował całym projektem budowy nowej fabryki, doskonała wydajność maszyn firmy Ishida to jeszcze nie wszystko. Kluczowymi czynnikami, które przyczyniły się do wyjątkowego sukcesu projektu, były wysoka jakość współpracy, niezmiennie wzorowa obsługa i wsparcie dostarczane przez firmę Ishida.

Jak stwierdził Aslama: Mogę śmiało powiedzieć, że nigdy nie doświadczyłem takiego poziomu współpracy z firmą przy tak ogromnym, flagowym projekcie. Z firmą Ishida mogłem cieszyć się jedną z najlepszych relacji roboczych – prawdziwym partnerstwem, w ramach którego w pełni współpracowaliśmy i jednocześnie stawialiśmy sobie wyzwania na każdym etapie. Ułatwiło nam to przesuwanie granic tego, co mogliśmy osiągnąć.

Pomysł budowy zakładu przetwórstwa drobiu London Poultry Plant pojawił się w 2018 roku, kiedy firma Maple Leaf Foods postanowiła połączyć 4 ze swoich istniejących operacji przetwarzania drobiu w nowy „superzakład”. Obiekt ten pomoże firmie w wypełnieniu zobowiązań do prowadzenia działalności neutralnej pod względem emisji CO₂ w branży spożywczej, stworzeniu lepszego miejsca pracy oraz zapewnieniu wyższego poziomu składników odżywczych w produktach, bezpieczniejszej żywności i bardziej humanitarnej opieki nad zwierzętami. Wesprze także wysiłki firmy na rzecz zrównoważonego rozwoju w celu ochrony naszej planety.

Firma Ishida została wybrana jako partner w zakresie ważenia i klasyfikacji tuszek drobiowych w 2019 roku ze względu na udokumentowane doświadczenie oraz sukcesy w pakowaniu drobiu.

Wiedzieliśmy, że Ishida nie dostarczy nam po prostu gotowej oferty, lecz rozwiązanie w pełni dostosowane do naszych konkretnych wymagań – podkreśla Taimur. Oprócz szytego na miarę rozwiązania otrzymaliśmy pełne wsparcie techniczne w trakcie całego projektu, a zarówno Ishida, jak i partnerzy, z którymi współpracowała ta firma, dysponują wysokim poziomem specjalistycznej wiedzy.

Firma Ishida zapewniła nam niezbędny personel do procesu instalacji i testowania na sucho i mokro. Wprowadzono usprawnienia tam, gdzie było to konieczne, a gdy byliśmy gotowi i rozpoczęliśmy działalność, zespół Ishida pozostał na miejscu, aby dokonać optymalizacji i zapewnić najlepszą wydajność maszyn od samego początku. Na bieżąco prowadzili także szkolenia.

Głównym wymogiem dla linii sortowania i pakowania było ograniczenie pracochłonnej ręcznej obsługi w celu maksymalizacji prędkości i wydajności oraz dostarczania większych ilości towaru w szybszym tempie.

Kluczową korzyścią z zastosowania sprzętu Ishida jest możliwość jego dostosowania do rzeczywistych scenariuszy produkcyjnych. Dzięki temu maszyny mogą jednocześnie obsługiwać wiele różnych formatów opakowań. W minimalnej wersji każda linia produkcyjna może jednocześnie produkować towar do pakowania na tacki, pakowania zbiorczego (5 kg lub 20 kg) oraz combo luzem (500 kg).

Co ważne, intuicyjna obsługa sprzętu została dopasowana do wyglądu i działania innych urządzeń na linii, w tym zintegrowanego z systemem zarządzania zamówieniami Maple Leaf Foods systemu kontroli linii. Oznacza to, że możliwe jest łatwe przenoszenie operatorów w obrębie całego zakładu według potrzeb. Ergonomiczna konstrukcja sortowników firmy Ishida była również kluczowa dla zaangażowania Maple Leaf Foods w stosowaniu najwyższych standardów zdrowia i bezpieczeństwa.

Kalibrownice Ishida sortują produkty według określonej masy, stałej liczby elementów lub kombinacji obu tych wskaźników. Maple Leaf Foods sortuje i pakuje całe nogi drobiowe w tempie 120 sztuk na minutę, a udka i podudzia osiągają tempo do 400 sztuk na minutę.

Systemy RobotGrader firmy Ishida łączą technologie ważenia oraz chwytania i umieszczania, co pozwala na sortowanie filetów z kurczaka o różnej masie oraz pakowanie ich bezpośrednio na tacki z dużą prędkością przy stałej liczbie sztuk w paczce. Systemy te umożliwiają także pakowanie zbiorcze o stałej masie oraz zbiorcze sortowanie. Na przykład tacki z 2 filetami pakowane są na 4 liniach z prędkością około 500 tacek na minutę. Każdy filet przechodzi przez system kontroli RTG IX-G2-4027-F firmy Ishida, który dzięki zaawansowanej technologii podwójnej energii jest w stanie zidentyfikować ciała obce o niskiej gęstości, w tym fragmenty kości. Umożliwia to wydajną ponowną obróbkę zanieczyszczonych filetów.

Oba modele sortowników firmy Ishida charakteryzują się solidną konstrukcją, która zapewnia niezawodne działanie. Prosty w obsłudze pilot z ekranem dotykowym umożliwia szybką konfigurację i wprowadzanie zmian w produktach. Otwarta konstrukcja ułatwia czyszczenie oraz minimalizuje przestoje związane z tym procesem.

Jesteśmy zachwyceni wydajnością całego sprzętu firmy Ishida. Zapewnił nam to, czego wymagaliśmy pod względem efektywności, przepustowości i niezawodności, pozwalając nam zwiększyć wydajność i szybko reagować na potrzeby rynku – komentuje Taimur.

Tym, co wyróżniło ten projekt, był proces współpracy między firmami Maple Leaf Foods i Ishida. Dobre relacje są kluczowe przy projektach tej wielkości. Firma Ishida w pełni zintegrowała się z kulturą panującą w Maple Leaf Foods, stając się nieodzowną częścią działań na rzecz realizacji wizji zakładu London Poultry Plant. Firma znakomicie ułatwiła nam jej realizację, a dowodem na to jest fakt, że zrobilibyśmy to wszystko jeszcze raz.

Klient

Chociaż korzenie firmy Maple Leaf Foods sięgają ponad 180 lat wstecz, obecna firma została założona w 1991 roku. Firma Maple Leaf Mills Limited połączyła się z Canada Packers Inc., aby utworzyć Maple Leaf Foods. Dzisiaj firma ta jest jednym z głównych producentów żywności w Kanadzie, posiada 23 zakłady produkcyjne, zespół liczący 13,5 tys. osób oraz sprzedaż na poziomie 4,9 miliarda dolarów kanadyjskich w 2023 roku. Oprócz bogatego portfolio znanych marek, Maple Leaf Foods jest również czołowym dostawcą marek własnych dla klientów detalicznych i usługowych w Kanadzie.

Celem Maple Leaf Foods jest przekształcenie przemysłu spożywczego przez bezpieczne i zrównoważone wytwarzanie smacznych i pożywnych produktów zwierzęcych z dbałością o dobrostan zwierząt hodowlanych. Firma ta jest jednym z największych kanadyjskich producentów drobiu oraz wieprzowiny bez antybiotyków w Ameryce Północnej. 7 listopada 2019 roku Maple Leaf Foods stała się pierwszą na świecie przodującą firmą spożywczą neutralną pod względem emisji CO₂.

Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida Europe