Ciasteczka lepiej pakowane dzięki rozwiązaniom Schubert
25 Feb 2025 11:38

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wielu z wiodących producentów wypieków może pochwalić się długą i imponującą historią. Założona w 1688 r. firma Lambertz z Akwizgranu, specjalizująca się w produkcji pierników i czekolady, nie jest wyjątkiem. Innym podobieństwem między przedsiębiorstwami z tej branży jest przywiązanie do pracy ręcznej: część ze swych procesów nadal wykonują manualnie, ponieważ handmade niesie w sobie obietnicę jakości. Jednak konieczność dostosowania się do współczesnego otoczenia ekonomicznego skłania producentów do automatyzacji procesów pieczenia – choć niekoniecznie procesów pakowania.

W Lambertz popularne organiczne ciasteczka owsiane także były do tej pory pakowane ręcznie. W poszukiwaniu opłacalnego i wydajnego rozwiązania do automatyzacji firma zdecydowała się na linię Pickerline marki Gerhard Schubert. Decydującym czynnikiem stojącym za tym wyborem była elastyczność, z jaką jej producent, firma z niemieckiego Crailsheim, spełnia specjalne oczekiwania swoich klientów. Nie bez znaczenia był fakt, że oba rodzinne przedsiębiorstwa mają podobne wartości, np. poczucie odpowiedzialności w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Marka Lambertz to kwintesencja produktów wysokiej jakości, dostępnych w bogatym wyborze: od kawowych deserów, takich jak tarty cytrynowe, orzechowe ciastka w kształcie klinów lub słynne pierniki Lambertz'sche Printe po drożdżowe strucle, musli i czekoladę. Już w 1872 r. mistrz piekarski i cukierniczy Henry Lambertz – od którego pochodzi nazwa przedsiębiorstwa – uzyskał status nadwornego dostawcy. Do dziś firma z Akwizgranu ma licencję na dostarczanie czekolady europejskim rodzinom królewskim. Co więcej, rozwinęła się ona w międzynarodową grupę produkującą ciastka. Organiczne ciasteczka owsiane Lambertz to jeden z produktów o strategicznym znaczeniu, dostępny z polewą czekoladową (w ciemnej, mlecznej, a od niedawna także w białej czekoladzie) lub bez polewy. Są one prezentowane poziomo w opakowaniu, czekoladową stroną do góry. Tacka zawiera łącznie 16 herbatników, rozmieszczonych w czterech zagłębieniach po cztery warstwy w każdym. Lambertz zleciła Gerhardowi Schubertowi nie tylko stworzenie automatycznej linii do pakowania tych smakołyków, lecz także usługi konsultingowe, ponieważ ciasteczka owsiane będą w przyszłości oferowane również w kartonowych tackach bez kleju. Dodatkowo firma z Akwizgranu potrzebowała formatu opakowania z produktami stojącymi pionowo na tacce i oczywiście pakowanymi z taką samą dużą prędkością jak w przypadku ciasteczek ułożonych płasko.

Od początku: tekturowe tacki i ciasteczka owsiane w pionie

Firma Schubert opracowała kompaktową linię Pickerline dla Lambertz z 12 robotami T5 typu pick & place ustawionymi w konfiguracji delta, a także dwustronny przenośnik tacek do automatyzacji pakowania dobrze znanych ciastek owsianych. Ponieważ Lambertz przywiązuje dużą wagę do zrównoważonego rozwoju, Schubert zagwarantował, że w przyszłości nowa linia pakująca będzie w stanie obsługiwać zarówno plastikowe tacki, jak i przyjazne dla środowiska tacki kartonowe, które wymagają jedynie składania, bez potrzeby klejenia. Stacja ładowania tacek jest już przygotowana do obsługi tego procesu. Uwzględniono również nowy format, w którym ciastka owsiane nie będą pakowane w poziomie, ale w pionie, i opracowano go od podstaw. Linia Pickerline jest zatem wyposażona w obrotowy przenośnik łańcuchowy, który umożliwia umieszczanie produktów na tackach w pozycji stojącej.

Zautomatyzowany proces pakowania o wysokiej wydajności

Firma Lambertz wykorzystuje obecnie nową linię Pickerline do pakowania ciastek owsianych w klasycznym formacie. Ciasteczka wychodzą z tunelu chłodzącego i są transferowane na przenośnik produktu w wielu rzędach. Skanery światła odbitego za pomocą oprogramowania wykrywają pozycję i kontur produktów. Równocześnie dane przesyłane są do systemu sterowania robota T5. Tacki na ciastka owsiane znajdują się w dwóch magazynkach i są dostarczane w czterech rzędach. Robot F3 pobiera tacki z każdego z nich, a robot F2 podnosi je i umieszcza na przenośnikach łańcuchowych. Dwa przenośniki transportują plastikowe tacki do obszaru roboczego robotów pick & place; transport odbywa się wzdłużnie. Przenośniki te mogą być również obracane na potrzeby przyszłych wariantów i formatów produktów, zgodnie z życzeniem firmy Lambertz.

Nowa linia pakująca umożliwia firmie Lambertz pakowanie dużej liczby ciastek owsianych w czekoladzie przy zachowaniu wysokiego stopnia automatyzacji. Zamiast kilku pracowników stojących przy taśmie pakującej, jak to miało miejsce w przeszłości, nowa linia Pickerline może być obsługiwana przez jedną osobę. To zaleta nie do przecenienia w czasach stale rosnącego niedoboru wykwalifikowanych pracowników. Co więcej, nowa linia Pickerline charakteryzuje się wyjątkową kompaktowością, co pozwala zaoszczędzić miejsce na hali produkcyjnej, a tym samym pomaga zmniejszyć ślad ekologiczny. Klient jest zachwycony nową linią pakującą. Hermann Bühlbecker, właściciel firmy Lambertz, podkreśla: Jesteśmy bardzo zadowoleni z nowej linii. Nasze popularne organiczne ciastka owsiane, które łatwo się łamią, są nie tylko pakowane niezwykle starannie, ale także bardzo wydajnie. Schubert pomógł nam, jako tradycyjnej firmie, dokonać znaczącego postępu w zakresie automatyzacji. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy i doskonałych wyników.

Opracowano na podstawie materiałów firmy Schubert

Tłumaczenie: TK