Air Products wprowadza nową technologię wydłużania przydatności świeżych produktów
1 Jan 1970 11:17

Firma Air Products, dostawca gazów przemysłowych , wprowadziła na rynek nową technologię, która pozwala przetwórcom żywności oraz jej dystrybutorom wydłużyć termin przydatności do spożycia produktów przechowywanych w ladach chłodniczych.
Rozwiązanie Freshline Superfresh łączące zalety dwóch technologii - kriogenicznego mrożenia żywności oraz pakowania w atmosferze ochronnej (MAP) - umożliwia uzyskanie lepszych parametrów żywności po jej rozmrożeniu.
Każdego roku w Unii Europejskiej marnuje się aż 100 milionów ton produktów spożywczych, rozwiązanie Freshline Superfresh pozwala ograniczyć straty w łańcuchu dostaw żywności oraz w punktach sprzedaży.
Dzięki tej technologii rozmrożone produkty są porównywalnej jakości, mają podobny wygląd oraz termin przydatności do spożycia jak produkty pakowane w atmosferze ochronnej (MAP). Ponadto zachowują swój smak i posiadają odpowiednią teksturę. Jak pokazują testy, w niektórych przypadkach produkty spożywcze przechowywane z wykorzystaniem technologii Freshline Superfresh mają dłuższy termin przechowywania na półce sklepowej niż te pakowane tylko w atmosferze ochronnej MAP.
Air Products to wiodący dostawca gazów przemysłowych. Air Products jest obecne w 15 krajach Europy, włączając w to kraje Europy Centralnej i Wschodniej, takie jak Słowacja, Czechy, Rosja i Polska. Po przejęciu BOC Gazy w 2007 roku Air Products stał się największym producentem gazów technicznych w Polsce.

Źródło: portalspozywczy.pl