Fundacja ProKarton, której jednym z głównych celów jest podnoszenie wiedzy konsumentów w obszarze selektywnej zbiórki odpadów oraz recyklingu, wspólnie z firmą badawczą Kantar po raz kolejny sprawdziła poziom wiedzy Polaków na temat zasad segregacji odpadów opakowaniowych, ze szczególnym uwzględnieniem kartonów do płynnej żywności. Badanie zostało przeprowadzone we wrześniu i objęło reprezentatywną próbę 1012 osób. Wyniki badania zostały porównane z wynikami ubiegłorocznymi.
Jak zmieniła się wiedza polaków o selektywnej zbiórce na przestrzeni ostatniego roku?
Porównując wyniki tegorocznego badania z zeszłorocznymi możemy zaobserwować dużą poprawę, jeżeli chodzi o wiedzę Polaków na temat prawidłowego postępowania z odpadami. Zasad selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych przestrzega aż 77% badanych, co oznacza aż 19-procentową poprawę w porównaniu do roku 2019.
Najczęściej odpady opakowaniowe segregują osoby w wieku 30-49 lat oraz posiadające wykształcenie wyższe. Patrząc na ogół społeczeństwa, zasad selektywnej zbiórki częściej przestrzegają kobiety. Biorąc natomiast pod uwagę podział administracyjny, najczęściej segreguje się odpady w województwach: podkarpackim, podlaskim i pomorskim, rzadziej w: świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim, małopolskim, mazowieckim i opolskim.
Choć wyniki badania jednoznacznie wskazują na wzrost poziomu segregacji odpadów, ponad połowa z badanych uważa, że ich wiedza na temat segregacji odpadów opakowaniowych w ciągu ostatniego roku nie uległa zmianie. Wśród pozostałych, 33% badanych uważa, że ich wiedza na ten temat jest szersza, a 8% dostrzega spadek poziomu swojej wiedzy w badanym zakresie.
Selektywna zbiórka odpadów to temat niezwykle ważny i obecny w dyskusji publicznej. Fundacja ProKarton nieustannie prowadzi działania mające na celu podnoszenie wiedzy o prawidłowym zbieraniu odpadów. Staramy się uzupełniać w ten sposób takie projekty, jak np. kampania Ministerstwa Środowiska „Piątka za segregację” czy też stołeczna akcja „Segreguj na 5”. Cieszy nas, że z badania Kantar wynika, iż działania te dają wymierne efekty – mówi Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton i inicjator badania.
Do którego pojemnika powinny trafiać zużyte kartony po mleku i sokach
W roku 2020 znacznie wyższy jest odsetek Polaków, którzy na pytanie, do którego pojemnika wyrzucają kartony po płynnej żywności, prawidłowo wskazują żółty. Aż 51% ankietowanych wybrało tę odpowiedź. W porównaniu z zeszłorocznym badaniem, gdzie analogicznej odpowiedzi udzieliło 28%, jest to zdecydowana, niemal dwukrotna poprawa. Poprawny pojemnik żółty częściej wskazywały kobiety, a także mieszkańcy największych miast.
Drugim najczęściej wskazywanym pojemnikiem był ten w kolorze niebieskim, przeznaczony na papier. Tę odpowiedź wskazało 10% ankietowanych.
Prawie o połowę zmniejszył się procent osób, które nie zwracają uwagi, do którego pojemnika wyrzucają opakowania po mleku czy sokach. W roku 2020 takiej odpowiedzi udzieliło jedynie 24% ankietowanych, w porównaniu do 41% w 2019 r.
Kartony do płynnej żywności jako odpady wielomateriałowe powinny być selektywnie zbierane do żółtego pojemnika razem z tworzywami sztucznymi i metalami. Prawidłowa selektywna zbiórka pozwala na odzyskanie z nich cennych surowców, czyli wykorzystanie ich ponownie do wytworzenia produktów z recyklingu. Z badania Fundacji ProKarton przeprowadzonego w instalacjach komunalnych wynika, iż odsetek wybierania kartonów po płynnej żywności jest prawie 13 razy wyższy w przypadku odpadów pochodzących z żółtego pojemnika. Dlatego tak istotne jest, aby jak najwięcej kartonów po mleku lub sokach zbierane było w prawidłowy sposób – mówi Łukasz Sosnowski.
Czy kartony do płynnej żywności nadają się do recyklingu? Tak!
Na pytanie, czy kartony do płynnej żywności nadają się do recyklingu, ponad połowa odpowiedzi była prawidłowa – 58% Polaków wie, że kartony do płynnej żywności poddawane są recyklingowi. W porównaniu z rokiem 2019 jest to prawie dziesięcioprocentowa poprawa!
Analizując odpowiedzi na to pytanie widać również, że zmniejszył się odsetek osób, które twierdzą, że kartony nie podlegają recyklingowi: z 23% w 2019 do 19% w 2020 r.
Najczęściej o tym, że kartony po mleku i sokach podlegają recyklingowi, wiedzą kobiety. Najrzadziej takiej odpowiedzi udzielały osoby z wykształceniem podstawowym oraz mieszkańcy regionu centralnego.
Selektywna zbiórka jest fundamentem, na którym opiera się cały system recyklingu surowców. A ten z kolei jest jednym z filarów gospodarki o obiegu zamkniętym. Działania podejmowane w jej kierunku pozwalają zmniejszyć wykorzystanie surowców pierwotnych i zminimalizować ilość odpadów oraz negatywny wpływ człowieka na środowisko. W Fundacji ProKarton staramy się przyczyniać do budowania wiedzy Polaków o selektywnej zbiórce i recyklingu odpadów opakowań, ze szczególnym uwzględnieniem kar-
tonów po płynnej żywności. Wyniki tegorocznego badania pokazują, że działania edukacyjno-informacyjne przynoszą pozytywne efekty. Przed nami jednak wciąż sporo pracy, a nadchodzące zmiany w prawie związane z wprowadzeniem Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta postawią nowe wyzwania przed przemysłem i recyklerami. Nadal jednak podstawą systemu będzie selektywna zbiórka odpadów w gospodarstwach domowych. Nieustannie będziemy działać, aby podnosić wiedzę Polaków na temat prawidłowego postępowania ze zużytymi kartonami po płynnej żywności – mówi Łukasz Sosnowski.
Opracowano na podstawie materiałów Fundacji ProKarton