Analiza gazu na linii produkcyjnej dla maszyn pakujących MAP
1 Jan 1970 10:30

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dzięki liniowym analizatorom gazowym MAPY zapewnienie jakości podczas pakowania w atmosferze ochronnej (MAP) staje się prostym zadaniem. Te urządzenia firmy WITT stale monitorują skład gazu podczas pakowania, bezpośrednio w maszynie pakującej. Koszty można również zmniejszyć, jednocześnie optymalizując ilość zużytego gazu.

Po co czekać do testu, aż opakowanie zostanie zamknięte, i po co zadowalać się losowymi próbkami? Analizatory gazowe MAPY umożliwiają kontrolę jakości całej produkcji z maszyny pakującej w czasie rzeczywistym podczas procesu pakowania. Daje to użytkownikowi większą pewność i umożliwia zmniejszenie wielkości próbki podczas niezbędnej kontroli końcowej – przy odpowiednio niższych kosztach pracy.

Kolejną zaletą ciągłej analizy (in-line) jest to, że wszelkie usterki są wykrywane bezpośrednio i można je poprawić. Od samego początku unika się kosztownej późniejszej korekty, w tym przepakowywania wszystkich produktów.

Aby uwzględnić wszystkie typy maszyn pakujących, firma WITT zaprojektowała dwa analizatory: MAPY LE do maszyn pakujących typu flow pack z ciągłym przepływem gazu oraz MAPY VAC specjalnie do maszyn pakujących typu tray sealer oraz termoformujących z przerywanym przepływem gazu.

W przypadku maszyn pakujących typu flow pack próbka jest stale pobierana z opakowania i zespołu uszczelniającego za pomocą lancy podczas wprowadzania atmosfery ochronnej, a zgodność z pożądaną mieszaniną gazów jest monitorowana przez analizator MAPY LE. Oprócz zwiększonego poziomu zapewnienia jakości, ciągła analiza (in-line) stanowi również szansę na dużą oszczędność kosztów. W połączeniu z odpowiednim mieszalnikiem gazów lub jednostką dozującą gaz analizator MAPY LE pomaga w zużyciu tylko takiej ilości gazu, jaka jest absolutnie niezbędna do uzyskania optymalnego wyniku pakowania. W większości przypadków możliwe jest znaczne zmniejszenie zużycia gazu.

Analizator MAPY VAC analizuje dopływający gaz ochronny bezpośrednio w komorze próżniowej podczas cyklu pracy maszyny pakującej. W przypadku przekroczenia regulowanych wartości granicznych dla O2 lub CO2 analizatory MAPY VAC i LE generują komunikaty ostrzegawcze lub zatrzymują maszynę pakującą. Cały proces odbywa się automatycznie i przy maksymalnej prędkości. Skutkuje to kompletną i nieniszczącą kontrolą jakości na linii produkcyjnej.

Oba analizatory są kompaktowymi urządzeniami w higienicznych obudowach ze stali nierdzewnej. Cyfrowy system sterowania kieruje wszystkim, w tym komunikacją z mieszalnikiem gazów. Analizatory można zintegrować z siecią za pośrednictwem interfejsu Ethernet. Wszystkie procesy i wyniki są przechowywane wewnętrznie i mogą być eksportowane.

Mimo że nowoczesne mieszalniki gazów są bardzo niezawodne i bezpieczne, sensowne jest połączenie ich z liniowymi analizatorami gazu w celu zapewnienia optymalnej jakości. Wiąże się to z monitorowaniem całego procesu pakowania – mówi Martin Bender, dyrektor zarządzający WITT. – 100% kontrola oferuje najlepsze możliwe zapewnienie jakości, pomaga obniżyć koszty i jest idealnym uzupełnieniem końcowych kontroli wyrywkowych przed wysyłką.

Opracowano na podstawie materiałów firmy WITT