Anuga FoodTec: innowacyjność i odpowiedzialność
1 Jan 1970 09:59

Tegoroczne targi Anuga FoodTec skoncentrują się na tematyce zrównoważonego rozwoju w przemyśle spożywczym i napojów. Z tego powodu hasłem przewodnim imprezy wystawienniczej w Kolonii, która odbędzie się w dniach 19-22 marca 2024 r., będzie „Odpowiedzialność”.

Anuga FoodTec to wiodące targi dla dostawców przemysłu spożywczego i napojów (w 2024 r. organizatorzy targów spodziewają się udziału ponad 40 tys. zwie- dzających ze 150 krajów i ponad 1600 wystawców). Odbywają się one co trzy lata i są jedynym na świecie wydarzeniem obejmującym wszystkie sektory przemysłu spożywczego, od przetwórstwa po pakowanie. Dzięki tej koncepcji doskonale odnajdują się na bogatym w wydarzenia rynku imprez branżowych, stanowiąc wiodącą sektorową platformę informacyjną i zakupową.

Bogaty program wydarzeń

Obszerny program wydarzeń i targów Anuga FoodTec 2024 dostarczy ważnych impulsów do dialogu między branżami oraz kształtowania przyszłości produkcji żywności i napojów. Kreatywne i nowoczesne formaty wydarzeń oferują również różnorodne możliwości aktywnego udziału i czerpania korzyści z wszechstronnej wiedzy eksperckiej.

Scena Główna w hali 9 przez cztery dni targów skupi się wokół tematu przewodniego „Odpowiedzialność” w łańcuchu dostaw żywności. Eksperci łańcucha dostaw żywności przedstawią innowacyjne technologie, ekologiczne i społecznie akceptowalne procedury dotyczące przyszłości produkcji żywności, a następnie poddadzą je pod dyskusję. Spektrum tematyczne obejmie szeroki zakres treści, od zrównoważonych opakowań, przejrzystych i społecznie akceptowalnych łańcuchów dostaw, bezpieczeństwa żywności i zmian klimatycznych, ograniczania strat żywności, wydłużania świeżości produktów i intralogistyki, aż po optymalne zarządzanie energią i wodą, automatyzację, robotykę, cyfryzację i sztuczną inteligencję.

Z kolei prelegenci na Scenie Innowacji (hala 5.2) będą próbowali odpowiedzieć na pytanie, jakie artykuły spożywcze będą produkowane w przyszłości. Wspólnie z partnerami ze świata nauki, biznesu i start-upów, wraz z zainteresowanymi gośćmi branżowymi, przedyskutują najnowsze osiągnięcia w dziedzinie technologii wytłaczania, odniosą się do kwestii zrównoważonego rozwoju w łańcuchu tworzenia wartości żywności, opowiedzą o rynkach wzrostowych, alternatywach dla mięsa i napojów opartych na bazie roślin, cyberbezpieczeństwie, konserwacji predykcyjnej itd.

Networking i wystawy

Anuga FoodTec dostarcza również możliwości do nawiązywania kontaktów międzysektorowych oraz dyskusji na interesujące tematy.

Dzięki wycieczkom z przewodnikiem wystawcy zyskają wyjątkową okazję, aby zainspirować maksymalnie dwudziestoosobowe grupy uczestników swoimi rozwiąza- niami z zakresu odpowiedzialności. Zwiedzanie targów trwa 1,5 godziny, a czas prezentacji na każdym odwiedzanym stoisku to 10 minut. Wycieczki będą odbywać się pod hasłami „Zrównoważone opakowania”, „Zarządzanie energią i wodą” oraz „Cyfryzacja, robotyka i automatyzacja”.

Interesującym miejscem do networkingu będzie również Kącik Mówców (Speakers Corner), tętniące życiem epicentrum wykładów, dyskusji i prezentacji. Na tym dynamicznym forum wystawcy zaprezentują swoje innowacje, produkty i wizje swoich firm, zapewniając jednocześnie fascynujący wgląd w przyszłe trendy branżowe.

Dla studentów i młodych branżowych profesjonalistów organizatorzy przygotowali Dzień Kariery, który odbędzie się 22 marca. W tym czasie uczestnicy zyskają okazję poznania najnowszych rozwiązań i technologii produkcji żywności oraz wysłuchania porad ekspertów w trakcie wielu warsztatów i prezentacji. Dodatkową korzyścią będzie możliwość poznania ofert pracy, stypendiów i wsparcia ze strony firm branżowych.

Liczne wykłady, konferencje i specjalistyczne fora, które odbędą się w trakcie targów, będą doskonałym uzupełnieniem bogatej oferty wystawienniczej i gwarancją, że każdy z uczestników znajdzie w programie imprezy interesujące dla siebie treści.

Zapraszamy!

Opracowano na podstawie materiałów organizatorów Anuga FoodTec