Anuga FoodTec: targi jak żadne inne!
1 Jan 1970 13:58

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

W urzekających pięknem wnętrzach Biblioteki Palatino w Parmie – odbyła się konferencja prasowa organizatorów przyszłorocznych targów Anuga FoodTec (20-23 marca 2018). Potwierdzony udział 1700 wystawców i przestrzeń ekspozycyjna powiększona o dodatkowe 140 tys. m2 gwarantują, że kolejna edycja pobije wszelkie dotychczasowe rekordy. 

Obecne w kalendarzu wystaw od 1996 r. Międzynarodowe Targi Poddostawców dla Przemysłu Spożywczego i Napojów Anuga FoodTec w Kolonii wyrobiły sobie globalną markę jako miejsce dostępu do szerokiego spektrum technologii dla wszystkich segmentów przemysłu spożywczego i doskonała platforma zakupów najnowocześniejszych rozwiązań do przetwórstwa oraz pakowania żywności i napojów. Organizują je wspólnie firma Koelnmesse GmbH oraz Niemieckie Towarzystwo Rolnicze (DLG) i to właśnie ich przedstawicielki zaprezentowały zgromadzonym dziennikarzom najnowsze informacje na temat marcowej imprezy. 

Jedne dla wszystkich, wszystko w jednym

Trudno byłoby znaleźć lepsze miejsce na prezentację Anuga FoodTec niż region parmeński w północnych Włoszech, który jest egzemplifikacją właściwej i starannej produkcji żywności – zagaiła swoje wystąpienie Katharina C. Hamma, dyrektorka ds. operacyjnych w Koelnmesse GmbH. Lokalne produkty zyskały przez wieki światową sławę, by wspomnieć tylko o szynce parmeńskiej oraz parmezanie. Na ich wyjątkowy charakter składają się sam produkt, sposób jego wytworzenia oraz to, jak wygląda. Temu, jak uczynić żywność wyjątkową jak odcisk palca – taką jak produkty z Parmy – poświęcamy nasze targi Anuga FoodTec. Można je streścić w kilku słowach: „jedne dla wszystkich – wszystko w jednym”. Goście zobaczą zarówno zindywidualizowane rozwiązania, jak i holistyczne, multiprocesowe pomysły dla wszystkich stadiów produkcji.

Większość konkurencyjnych wydarzeń koncentruje się na jednym procesie lub segmencie przemysłu, przykładowo interpack skupia się na opakowaniach, a Drinktec na napojach. Anuga FoodTec prezentuje rozwiązania dla wszystkich gałęzi przemysłu spożywczo-napojowego, przeznaczone dla wszystkich stadiów procesowych. Tutaj znajdziecie wszystko, czego potrzebujecie do przetwórstwa i zapakowania waszych produktów. Wszechstronny przegląd oferty rynkowej: to gwarantujemy na Anuga FoodTec! – przekonywała Katharina C. Hamma.

Goście targów w Kolonii mogą oczekiwać od obecnych na Anuga FoodTec producentów żywności i napojów zaprezentowania elastycznych rozwiązań technologicznych przeznaczonych do pełnego zakresu procesów produkcyjnych na wszystkich etapach produkcji artykułów spożywczych. Na targach będą reprezentowane następujące sektory: technologie procesowe, technologie opakowaniowe (w tym napełniania płynami), automatyzacja, przetwarzanie danych, technologie kontroli i regulacji, bezpieczeństwo żywności i zarządzanie jakością, technologie ochrony środowiska, bioinżynieria, materiały operacyjne, technologie klimatyzacji i chłodzenia, instalacje do transportu i magazynowania, logistyka, technologie procesów materiałowych, składniki, komponenty, zespoły, techniki obróbki powierzchni oraz wyposażenie i serwis. 

Zapowiadają się kolejne rekordy

Organizatorzy przekonują, że przyszłoroczne targi pobiją rekordy ubiegłych edycji. Przewidujemy przeszło 13% wzrost liczby wystawców w porównaniu z imprezą sprzed 3 lat. Jest to możliwe, ponieważ Anuga FoodTec to jedyna światowa impreza tego typu, która dotyczy wszystkich aspektów produkcji żywności i zachwyca różnorodnością oferty oraz najwyższą jakością – podkreśliła Hamma. Z uwagi na zwiększony popyt na stoiska organizatorzy powiększyli przestrzeń wystawienniczą o 140 tys. m2 (+8%) i po raz pierwszy udostępnią dla przedsiębiorstw halę 10.2. 

Anuga FoodTec imponuje również pod względem skali „umiędzynarodowienia”: swoje produkty pokażą w Kolonii firmy z ponad 50 krajów. Duże zainteresowanie wystawców z zagranicy to dowód, że Anuga FoodTec stanowi czołową międzynarodową platformę dla dostawców w sektorach żywności i napojów – mówiła Hamma. 

Jako czołowe targi branżowe, Anuga FoodTec są najważniejszym źródłem wiedzy dla międzynarodowej branży spożywczej i napojowej. Liczba firm reprezentowanych w Kolonii jest stosownie wysoka. Zgodnie z danymi listopadowymi, swoje nowe produkty w Niemczech zaprezentują firmy z ponad 50 krajów. Udział wystawców zagranicznych (56% wszystkich firm na targach) pozostaje równie wysoki jak w ubiegłych latach. Po raz pierwszy swoją ofertę zaprezentują przedsiębiorstwa z Egiptu, Łotwy, Nowej Zelandii oraz Norwegii. Jeśli chodzi o liczbę zwiedzających, należy spodziewać się gości z ponad 140 krajów. 

Poruszanie się w tej masie wystawców i stoisk, a przede wszystkim zapoznanie się z najciekawszymi prezentacjami będzie wyzwaniem dla każdego. Dlatego organizatorzy szykują dla zwiedzających specjalne godzinne sesje zwiedzania w towarzystwie przewodników, w trakcie których wybrani wystawcy będą mogli w zwięzły i szczegółowy sposób zaprezentować swe kluczowe rozwiązania. Sesje będą koncentrować się na różnych tematach, m.in. Przemyśle 4.0 oraz „innowacyjnych materiałach opakowaniowych”. 

Bogaty program konferencji i seminariów

Oprócz wszechstronnej prezentacji produktów oraz praktycznych pokazów całych linii do przetwarzania i pakowania żywności i napojów przewidziano również bogaty program konferencji oraz warsztatów tematycznych, obracających się wokół głównego tematu przyszłorocznych targów – Wydajności Surowcowej. 

Poświęcona temu tematowi konferencja odbędzie się 20 marca. W jej trakcie grupa ekspertów o międzynarodowej renomie będzie dyskutować o różnych aspektach wydajności materiałowej. Wśród poruszanych tematów znajdą się m.in.: efektywne i wydajne strukturyzowanie procesów o wartości dodanej poprzez właściwe użycie materiałów, energii, personelu i kapitału, zapewniające korzyści dla środowiska oraz oszczędności dla firmy. Dodatkowo w trakcie targów odbywać się będą rozmaite fora tematyczne złożone z 4-5 prelekcji oraz prezentacji na wybrane przez organizatorów tematy związane z przetwórstwem i pakowaniem żywności i napojów, m.in. autentyczności żywności, opakowań MAP oraz testowania ich szczelności, inżynierii genetycznej, bezpieczeństwa obróbki surowego mięsa i wiele innych. 

Dzięki podziałowi na segmenty wystawiennicze (Opakowania dla Żywności, Bezpieczeństwo & Analizy, Obróbka Żywności, Składniki Żywności oraz Usługi & Rozwiązania) Anuga FoodTec nie pominie żadnych aspektów produkcji żywności. Wystawcy zaprezentują rozwiązania dla wszystkich branż tego sektora, począwszy od przemysłu mleczarskiego i mięsnego, poprzez napoje i makarony, warzywa i owoce, po oleje i tłuszcze. Tradycyjnie bardzo ważną część targów będą stanowiły rozwiązania z zakresu pakowania żywności; firmy z tego sektora będą wystawiać swoją ofertę w halach 7. i 8. oraz częściowo w hali 9., gdzie znajdzie się miejsce dla maszyn i materiałów opakowaniowych, automatyki i technologii kontroli. Z kolei w hali 5.2 zwiedzający będą mogli pozyskać wszechstronne informacje na temat bezpieczeństwa żywności oraz zarządzania jakością. Tutaj swoje produkty zaprezentują firmy, które koncentrują uwagę na technologiach higieny, analizach, urządzeniach laboratoryjnych i pomiarowych. Z kolei przy głównej alei między targowymi halami będą pokazywane produkty z segmentu Składników Żywności. 

Szczegółowe informacje na temat programu targów (m.in. tematy konferencji, nazwiska prelegentów, miejsca i terminy) można znaleźć na stronie internetowej targów Anuga FoodTec: www.anugafoodtec.de oraz anugafoodtec.com.

Tomasz Krawczak