Bezpieczne czy niebezpieczne? Anna Naruszko
1 Jan 1970 11:48

14 listopada br. w warszawskim hotelu Intercontinental miała miejsce II konferencja z cyklu „Bezpieczne Opakowanie”. Wydarzenie zgromadziło ponad 120 uczestników i postawiło wiele pytań, jeśli chodzi o rzeczywiste bezpieczeństwo opakowań. Inicjatorem wielu z nich i moderatorem spotkania był – podobnie jak przed rokiem – dr hab. Stefan Jakucewicz. Partnerami spotkania były firmy Hei-delberg, Huber, Iggesund, Kodak, Reprograf oraz Videojet, których przedstawiciele zaprezentowali różne aspekty produkcji bezpiecznych opakowań. Przedstawione przez nich przykłady udowodniły, że opakowania, pomimo coraz ostrzejszych regulacji, doskonalszych metod badawczych i świadomości producentów oraz konsumentów wciąż mogą być niebezpieczne. Jacek Galiński z firmy Netflex, będącej partnerem firmy Kodak w prezentacji zatytułowanej „Bezpieczne opakowanie – druk zgodny z oczekiwaniami. Kodak Flexcel NX.” przedstawił tezę, iż opakowanie bezpieczne to opakowanie wydrukowane zgodnie ze specyfikacją i oczekiwaniami klienta. Jako przykład opakowania idealnego podał puszki zup Campbell, które w praktycznie niezmienionej formie przetrwały wiele lat na rynku. „Kontrola jakości druku bez kompromisu” to tytuł prezentacji Pawła Szpila z firmy Reprograf, dla którego opakowanie bezpieczne to opakowanie kontrolowane i poprawnie wykonane na każdym etapie produkcji. Prelegent uzmysłowił uczestnikom konferencji, że niektórzy zleceniodawcy zaczynają uzbrajać się w oferowane przez firmę Reprograf systemy inspekcji jakości, chcąc mieć pełną kontrolę nad poprawnością wykonanej pracy (a czasami również w poszukiwaniu oszczędności poprzez wymuszanie upustów cenowych w przypadku najmniejszych niezgodności). „Metody uszlachetniania i zabezpieczania etykiet i opakowań” były tematem prezentacji Huberta Borzyma z firmy Heidelberg Polska, który przedstawił konieczność zabezpieczania opakowań i rodzaje zabezpieczeń w związki z m.in. rosnącą liczbą podróbek wyrobów farmaceutycznych, żywności oraz produktów markowych. Jako wzór zabezpieczenia podczas produkcji etykiet przedstawił system 100 proc. kontroli zgodności z wzorcem podczas drukowania wraz z możliwością identyfikacji błędów na początku lub w trakcie procesu drukowania. Michał Pietraś w prezentacji pt. „Zapewnienie integralności kodów i bezpieczeństwa opakowania” wykazał na podstawie przykładów z rynku krajowego i zagranicznych, że niedokładne lub źle wydrukowane kody na opakowaniach mogą prowadzić do konieczności wycofywania produktów z rynku i w związku z tym narazić producentów na wymierne straty. Firma Videojet Technologies proponuje systemy kontrolne, wykrywające błędy i niedokładności kodów oraz monitorujące ich integralność. Dr inż. Kazimiera Ćwiek-Ludwicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny przedstawiła referat pt. „Opakowania do żywności. Zmiany w regulacjach prawnych w aspekcie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia konsumenta”. Ubiegłoroczne wystąpienie dr Ćwiek-Ludwickiej spotkało się z dużym zainteresowaniem uczestników, dlatego w tym roku w swojej prezentacji prelegentka skupiła się na zmianach dotyczących limitów migracyjnych dla opakowań z tworzyw sztucznych, jak również omówiła zmiany zasad badania migracji oraz nowe płyny modelowe. Przedstawiona została również sprawa stosowania Bisfenolu A w butelkach dla niemowląt z poliwęglanu, które zostaną zastąpione butelkami szklanymi. W swoim wystąpieniu dr Kazimiera Ćwiek-Ludwicka postawiła przewrotne pytanie: „Czy opakowania, które są obecnie produkowane, mogą być niebezpieczne?” Podobnie jak w ubiegłym roku, jej referat wywołał ożywioną dyskusję, co świadczy o tym, że dla branży poligraficzno-opakowaniowej sprawa bezpieczeństwa opakowań w aspekcie prawnym jest bardzo ważnym zagadnieniem. Aleksander Rostocki z Iggesund Paperboard Europe w prezentacji pt. „Kartony i laminaty Invercote – gwarancją bezpieczeństwa i jakości dla opakowań rynku spożywczego” omówił wielowarstwowe tektury celulozowe lite oraz laminowane, a także przedstawił zagadnienia dotyczące bezpośredniego kontaktu z żywnością tekturowych opakowań wykonanych z tektury celulozowej wielowarstwowej na przykładzie czekolady. Marcin Marchewka z firmy Michael Huber Polska wygłosił referat na temat rynkowej nowości: „NewV pack MGA – rewolucyjny system farb i lakierów UV do produkcji bezpiecznych opakowań spożywczych”. Do tej pory nie istniała możliwość opracowania farb i lakierów utrwalanych promieniowaniem UV o niskiej migracji, które mogłyby być stosowane do produkcji opakowań do pakowania żywności. Ostatnią prezentację, zatytułowaną „Czas sezonowania a bezpieczeństwo opakowań”, wygłosił Maciej Karłowicz, dyrektor działu badań i rozwoju firmy Drukpol Flexo. W laboratorium podwarszawskiej drukarni fleksograficznej stwierdzono, iż rzeczywisty czas sieciowania klejów rozpuszczalnikowych i bezrozpuszczalnikowych, gwarantujący bezpieczeństwo opakowania bywa dłuższy od deklaro- wanego przez producenta. Dział badań i rozwoju tej drukarni przeprowadził badania czasów sezonowania opakowań, zmotywowany częstymi naciskami klientów zamawiających laminaty na natychmiastowe dostawy, mimo że producent zale-ca sezonowanie, czyli magazynowanie produktu przed jego wydaniem. Według wykonanych badań, w przypadku za krótkiego czasu sezonowania opakowanie przestaje być bezpieczne – ma niezgodną sensorykę i migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych, które są kancerogenne, jak również charakteryzuje się brakiem szczelności zgrzewu. Badania realizowane przez Drukpol Flexo są częściowo dofinansowane z budżetu unijnego. Tradycyjnie podczas konferencji przeprowadziliśmy ankietę wśród jej uczestników – blisko 90% uczestników wyraziło zainteresowanie regularnym uczestnictwem w tego typu spotkaniach, więc projekt „Bezpieczne Opakowanie” zamierzamy kontynuować również w przyszłym roku.