Biopolimerowa powłoka ze skrobi do pakowania żywności
1 Jan 1970 09:24

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w New Jersey opracowali degradowalną powłokę biopolimerową na bazie skrobi z naturalnie występującymi składnikami przeciwdrobnoustrojowymi, którą można natryskiwać na żywność w celu jej ochrony przed skażeniem, zepsuciem i uszkodzeniami podczas transportu.

Badania nad biopochodną, antybakteryjną technologią pakowania, przeprowadzone we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Harvarda i sfinansowane przez Har-vard-Nanyang Technological University/Singapore Sustainable Nanotechnology Initiative, zostały opublikowane w czasopiśmie „Nature Food”.

Naukowcy wyjaśniają, że biopolimer na bazie skrobi tworzy włóknisty materiał, który można odwirować za pomocą urządzenia grzewczego przypominającego suszarkę do włosów i owinąć nim żywność o różnych kształtach i rozmiarach – od awokado po stek z polędwicy. Biopolimer jest wytwarzany w procesie zwanym zogniskowanym wirowaniem strumieniem obrotowym (focus rotary jet spinning), opisanym w pracy badawczej.

Zdaniem naukowców biopowłoka może być nasycona naturalnie występującymi składnikami przeciwdrobnoustrojowymi takimi jak olejek tymiankowy, kwas cytrynowy i nizyna. Ma być ona wystarczająco mocna, aby chronić produkty przed obiciem, a jednocześnie hamować rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych takich jak E. coli i listeria.

Badacze dodają, że mogą zaprogramować te „inteligentne materiały” tak, aby działały jak czujniki, aktywując i niszcząc szczepy bakterii na żywności, co może potencjalnie ograniczyć transmisję chorób przenoszonych przez żywność i zmniejszyć ryzyko zepsucia produktu. Jako przykład w badaniach przytoczono ocenę ilościową, z której wynika, że powłoka wydłuża okres przydatności do spożycia awokado o 50%.

Dodatkowo, jak wynika z badań, powłokę można spłukać wodą, a w glebie ulega ona rozkładowi w ciągu trzech dni. Naukowcy uważają, że powłoka biopolimerowa może stać się wykorzystywanym na masową skalę, opłacalnym rozwiązaniem, które z jednej strony chroni ludzkie zdrowie, a z drugiej ogranicza ilość plastikowych opakowań na żywność produkowanych z materiałów kopalnych.

Philip Demokritou, dyrektor Centrum Badań nad Nanonauką i Zaawansowanymi Materiałami, oraz Henry Rutgers Chair z katedry Nanonauki i i Bioinżynierii Środowiskowej w Rutgers School of Public Health and Environmental and Occupational Health Sciences Institute, komentują: Wiedzieliśmy, że musimy pozbyć się obecnych na rynku opakowań do żywności produkowanych na bazie ropy naftowej i zastąpić je czymś bardziej zrównoważonym, biodegradowalnym i nietoksycznym. Przy okazji zadaliśmy sobie pytanie: czy potrafimy zaprojektować opakowanie na żywność zdolne wydłużyć jej czas przydatności do spożycia oraz ograniczyć odpady przy jednoczesnym zwiększeniu bezpieczeństwa żywności?

Opracowaliśmy przemysłową technologię, która pozwala na przekształcenie biopolimerów – pozyskiwanych z odpadów żywnościowych w ramach gospodarki obiegu zamkniętego – w inteligentne włókna, którymi można bezpośrednio owinąć żywność. Jest to część nowej generacji „inteligentnych” i „ekologicznych” opakowań na żywność.

Badania nad antybakteryjnymi foliami do pakowania żywności zyskują na popularności w naukowym świecie. Na początku tego roku zespół naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze i Uniwersytetu Harvarda opracował wodoodporne opakowanie wykonane z białka kukurydzy, zeiny, skrobi, innych biopolimerów pochodzenia naturalnego i związków przeciwdrobnoustrojowych. Podobno opakowanie zabija szkodliwe mikroorganizmy, w tym bakterie i grzyby, wydłużając jednocześnie okres przydatności do spożycia świeżych owoców o dwa do trzech dni.

Opracowano na podstawie serwisu Packaging Europe