Ekologiczne i zautomatyzowane procesy pakowania słodyczy i wypieków
1 Jan 1970 11:54

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na tegorocznych targach interpack znalazło się dużo rozwiązań do pakowania słodyczy i produktów piekarniczych. Wspólnym mianownikiem wielu z nich były kwestie ekologii i automatyzacji. Wśród prezentowanych maszyn i systemów nie zabrakło również tych przeznaczonych do pakowania w papier i tekturę. 

Słodycze spod znaku zrównoważonego rozwoju

Europejski przemysł cukierniczy jest jednym z najdynamiczniejszych i największych sektorów pod względem produkcji i eksportu. Ponad 12 tys. firm wytwarza każdego roku 14,7 mln ton słodyczy – wynika z oceny europejskiego stowarzyszenia Caobisco. W skali globalnej największym producentem są jednak USA z przewidywanymi obrotami na poziomie 264 mld euro w 2023 r. 

Większość z nas lubi słodycze. Branża cukiernicza – odczuwająca silną presję, by nie nadwyrężać kurczących się zasobów naturalnych planety – coraz częściej inwestuje w zrównoważone opakowania swych produktów. Rosnąca prozdrowotna i prośrodowiskowa świadomość konsumentów sprawia, że chętnie wybierają oni zdrowsze odpowiedniki ulubionych łakoci w „zielonych” opakowaniach. Dla producentów słodyczy oznacza to również konieczność stworzenia bardziej wszechstronnych i wydajnych – najlepiej zautomatyzowanych i zrównoważonych – procesów pakowania. 

Na rynku pojawia się coraz więcej tabliczek czekolady, które nie są owijane zabezpieczającą wewnętrzną warstwą folii aluminiowej, lecz umieszczane bezpośrednio w kartonie zaopatrzonym w warstwę barierową. Producent słodyczy Fazer używa obecnie lekkiej, powlekanej dyspersyjnie tektury Metsä Board do produkcji kalendarzy adwentowych. Firma twierdzi, że przejście na nowy materiał pozwoliło ograniczyć zużycie tworzyw sztucznych o 1200 kg rocznie w porównaniu z poprzednio stosowaną tekturą z powłoką z folii polietylenowej. Kalendarz adwentowy może być teraz poddany recyklingowi w całości, a niewielki ciężar i efektywne wykorzystanie nowego materiału również zmniejszyły jego ślad węglowy o jedną czwartą. Tektura z włókien pierwotnych zapewnia niezbędne bezpieczeństwo dla kalendarzy adwentowych, zwłaszcza w przypadku bezpośredniego kontaktu czekolady i tektury. Nasza tektura powlekana dyspersją ma również neutralne właściwości sensoryczne, co oznacza, że przez długi czas podtrzymuje smak czekolady – mówi Olli Haaranoja, dyrektor sprzedaży w Metsä Board.

250 tabliczek czekolady na minutę to wydajność nowej maszyny pakującej, sprzedawanej przez firmę Sacmi jako część marki Carle & Montanari. Jest ona przystosowana także do pracy z nowymi materiałami opakowaniowymi przyjaznymi dla środowiska. Urządzenie stanowi odzwierciedlenie nowego podejścia do konstruowania maszyn w firmie Sacmi Packaging & Chocolate, które wykracza poza tradycyjne koncepcje mechaniki i umożliwia pakowanie wrażliwych produktów z dużą prędkością i przy zachowaniu niezmiennej wysokiej jakości. Maszyna pakująca owija tabliczki czekolady w wewnętrzne i zewnętrzne opakowanie: to pierwsze jest zgrzewane z trzech stron, a drugie wykonane z wstępnie przyciętej tektury lub papieru. Czujniki podłączone do systemu monitorują zużycie, godziny pracy i wskaźniki wydajności. W przypadku niespójności w procesie pakowania maszyna automatycznie wysyła komunikat ostrzegawczy i otwiera zdalne połączenie z działem serwisowym.

Automatyzacja produkcji opakowań na wypieki

Wypieki to podstawa naszej diety. Firma badawcza Statista podsumowała obroty przemysłu piekarniczego w Unii Europejskiej. Dominują Niemcy z obrotami w wysokości 22,7 mld euro i Francja z 21,5 mld euro, dalej są Włochy (6,7 mld euro), Hiszpania (5,8 mld euro) i Polska (4,7 mld euro). Według Mordor Intelligence to właśnie Europa ma największy udział w obrotach globalnego rynku wyrobów piekarniczych. O ile popyt na rozwiniętych rynkach zachodnioeuropejskich można uznać za nasycony, o tyle w krajach wschodnioeuropejskich zapotrzebowanie na produkty gotowe do spożycia nadal rośnie. 

Jako produkty wrażliwe na warunki otoczenia chleby, bułki, rogaliki, ciastka i ciasta stawiają przed procesami produkcji i pakowania wysokie wymagania. To dlatego automatyzacja i cyfryzacja stają się dzisiaj coraz ważniejsze dla przemysłu piekarniczego; zrównoważony rozwój – nie mniej ważny – zagościł w tej branży już dawno temu. 

Produkty bez opakowań – takie jak chleby i bułki – kupujemy z reguły w piekarni i szybko je konsumujemy. Jednak wypieki produkowane przemysłowo nie mogą się obejść bez opakowania. Dla przykładu miękkie rogaliki lub ciasta są bardzo wrażliwe na nacisk, a herbatniki – kruche. W ich przypadku nie obejdzie się bez solidnych tacek, a niekiedy także woreczków. Ale opakowania nie chronią tylko przed mechanicznymi uszkodzeniami; ich własności barierowe są w stanie wydłużyć okres przydatności do spożycia bez uszczerbku dla wysokiej jakości produktu. Rosnąca mobilność i poziom konsumpcji poza domem oraz wzrost liczby jednoosobowych gospodarstw domowych przyczyniają się do popularyzacji opakowań wielokrotnego użytku „na wynos” oraz opakowań w mniejszych rozmiarach. Zrównoważone materiały opakowaniowe muszą również spełniać wszystkie te wymagania, których pożąda rynek, a to prawdziwe wyzwanie dla producentów pieczywa i opakowań. Jednak możliwość recyklingu, ograniczone zużycie materiałów i mniejsza ilość opakowań są trendami od dawna obecnymi w sektorze wypieków, dlatego folia monomateriałowa, rozwiązania na bazie papieru i opakowania kartonowe z powłokami z naturalnych surowców stały się już podstawą w tej branży.

Zautomatyzowane rozwiązania dla przemysłu piekarniczego

Aktualna sytuacja branży piekarniczej nie jest łatwa: wysoka presja kosztowa, rosnąca różnorodność produktów, zmiana przyzwyczajeń konsumentów i nacisk kładziony na ekologię skutkują nowymi wymaganiami zarówno w stosunku do procesów produkcji, jak i pakowania. Aby pozostać konkurencyjnymi, producenci pieczywa potrzebują elastycznych systemów, dzięki którym będą mogli reagować na trendy rynkowe. W przyszłości prawie niemożliwe będzie uniknięcie wyższego stopnia automatyzacji. Cyfrowe maszyny do przetwarzania i pakowania mają zatem ogromne znaczenie, podobnie jak rosnąca integracja robotów.

Ci zautomatyzowani asystenci stali się również integralną częścią przemysłu piekarniczego. Roboty typu pick-and-place, wyposażone w odpowiednie narzędzia chwytające, są w stanie bezpiecznie zapakować najbardziej wrażliwe produkty takie jak herbatniki, batony i inne wypieki. W przypadku zmiany produktu lub formatu na linii pakującej wystarczy wymienić jedynie odpowiednie narzędzie chwytające; w ten sposób można uniknąć dłuższych przestojów związanych z przyrządem do nowego zlecenia. Dla przykładu firma Syntegon opracowała własny system pick-and-place o nazwie Intelligent Direct Handling (IDH) przeznaczony do obsługi ciastek, krakersów i herbatników, który wykorzystuje technologię silników liniowych do szczególnie delikatnej obsługi wrażliwych produktów. System ten umożliwia również szybszą produkcję, ponieważ może chwytać kilka produktów jednocześnie i umieszczać je na taśmach podających lub na tacach w jednym kroku roboczym.

Producent maszyn pakujących R. Weiss Packaging oferuje kompletne systemy pakowania dla przemysłu piekarniczego, które są oparte na systemie modułowym. System ten wykorzystuje standardowe moduły do wszystkich procesów pakowania takich jak: wyrównywanie, załadunek od góry, zamykanie, znakowanie i paletyzacja. Linie zbierające składają się z kilku komórek w rzędzie, które w zależności od wymagań są wyposażone w kilka chwytaków typu delta zamontowanych jeden za drugim. Są one przeznaczone do sortowania i pakowania artykułów luzem i w opakowaniach jednostkowych. Produkty wstępnie pogrupowane w linii lub podawane chaotycznie są rozpoznawane przez system kamer i przekazywane do strefy pakowania od góry za pomocą systemu transportowego.

Wykorzystanie różnych opakowań w jednym systemie

W zależności od konsystencji i składników, wypieki wymagają opakowań o różnych właściwościach barierowych. Przy częstej zmianie pakowanych produktów konieczne może być stosowanie opakowań o różnych własnościach. Aby rozwiązać ten problem, firma Schubert oferuje w swoim portfolio maszyny pakujące typu flow pack z dopasowaną technologią zgrzewania. Umożliwia to stosowanie na tej samej maszynie zarówno monofolii nadających się do recyklingu, jak i folii papierowych.

Wystawca targów interpack, firma Multivac, również może polegać na swoim doświadczeniu w realizacji wielu różnorodnych projektów dla przemysłu piekarniczego. Obejmują one obsługę bardzo różnych produktów, na przykład tostów, chleba lub naleśników – oraz indywidualnie zaprojektowane koncepcje linii. Przykładowo firma opracowała rozwiązanie do nakładania etykiet full-wrap na składane tacki plastikowe. Wypieki wrażliwe na nacisk – takie jak ciasteczka, babeczki, pączki, ciasta w kawałkach lub w całości – są często pakowane w takie przezroczyste tacki, które są następnie zwykle owijane tekturową taśmą. Etykieciarka z taśmą przenośnikową firmy Multivac pozwala zaoszczędzić do 70% materiału w porównaniu z etykietowaniem z pomocą tekturowej banderoli. 

Opracowano na podstawie materiałów interpack

Tłumaczenie: TK