EURO-NORM bakeline: stworzone z myślą o chlebie
1 Jan 1970 12:51

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Roczne przeciętne spożycie pieczywa w Polsce to ok. 50 kg na osobę; stanowi ono podstawę naszego jadłospisu i większości z nas trudno wyobrazić sobie bez niego posiłek. Zanim jednak trafi na nasz stół, musi zostać szybko i bezpiecznie dostarczone na sklepową półkę. 

Pojemniki na pieczywo i wyroby cukiernicze raczej nie przyciągają uwagi amatorów świeżego pieczywa; z ich niezwykle ważnej roli w łańcuchu dostaw z piekarni do sklepów zdaje sobie za to sprawę firma bekuplast, która właśnie wprowadza do obrotu nowy system pojemników sztaplowanych bakeline charakteryzujących się m.in. wysoką wytrzymałością i udoskonaloną ergonomią, dzięki którym użytkownik może mieć pewność, że będą służyć mu przez długi czas. bakeline to gama pojemników wysokiej jakości, które ułatwiają codzienną pracę piekarń i stanowią ważny element ich logistyki. Powtarzalność, wytrzymałość i solidność produktów bekuplast zaspokajają potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów. 

Trwałość, wygoda, higiena

Na co należy zwracać uwagę przy wyborze odpowiednich pojemników? Niezwykle istotny jest dobór odpowiednich materiałów, które nie tylko gwarantują wydłużoną trwałość i wytrzymałość skrzynek, ale również ułatwiają utrzymanie ich w czystości i zapewnienie odpowiedniej higieny. Pojemniki bekuplast wykonane są z polietylenu wysokiej gęstości (HDPE) dopuszczonego do kontaktu z żywnością, o zwiększonej odporności na wysokie temperatury, a tym samym na odkształcenia i pękanie. Bezpieczeństwo w transporcie i sztaplowaniu zapewniają wzmocnione narożniki, które ograniczają ryzyko uszkodzeń skrzynek (warto dodać, że bakeline spełnia standardy EURO-NORM dzięki dopracowanej konstrukcji). Szeroki zakres dopuszczalnych temperatur od minus 20 do plus 70 stopni Celsjusza pozwala na bezproblemowy transport gorących wypieków prosto z pieca.

Skrzynki EURO-NORM bakeline zaprojektowano w taki sposób, by optymalnie nadawały się do transportu pieczywa. Ich perforowane ściany zapewniają właściwą wentylację produktu i zapobiegają utracie jego świeżości. Bardzo ważnym czynnikiem, zwłaszcza w przypadku pojemników transportowych służących do ręcznego przenoszenia, są odpowiednie uchwyty zapewniające komfort i bezpieczeństwo pracy.

Współczesny konsument oczekuje bogatej i zróżnicowanej oferty produktów. Z punktu widzenia piekarni oznacza to konieczność transportu i magazynowania większej ilości wypieków. Firma bekuplast wychodzi naprzeciw ich potrzebom oferując szeroką gamę dostępnych rozwiązań, które zapewniają nie tylko wygodę, ale również ergonomikę transportu. W przypadku nowej serii EURO-NORM bakeline producent dostarcza skrzynki w znormalizowanym wymiarze dna 600x400 mm, za to o różnych dostępnych wysokościach (110, 140, 200, 240, 300 i 410 mm). 

Nowe skrzynki utrzymane są w jednolitych, beżowych barwach. Wzbogacenie dostępnej oferty kolorystycznej to efekt bacznego wsłuchiwania się w potrzeby piekarzy; jasne kolory pozwalają dłużej utrzymać czystość i estetyczny wygląd pojemników w kontakcie z produktami mącznymi. 

Personalizacja ułatwia identyfikację skrzynek

Ciekawą opcją jest również możliwość ich personalizacji, która – obok funkcji marketingowej oraz brandingowej – ułatwia identyfikację skrzynek, a tym samym zabezpiecza je przed zgubieniem i kradzieżą. Możliwe jest oznaczenie pojemników za pomocą jednej z trzech technik: sitodrukowej (pozwalającej umieścić na skrzynce odbitkę nawet skomplikowanych znaków graficznych lub tekstów); gorącego stempla (wtopiona kolorowa folia pozwala uzyskać trwały efekt „wtłoczonego wzoru”) oraz wkładki (grawerunek wzoru w kolorze pojemnika).

Produkty spożywcze są narażone na zabrudzenia i kontakt z drobnoustrojami, które szybko namnażają się w niehigienicznych warunkach i mogą negatywnie wpływać na świeżość, smak lub zapach wypieku. Piekarze wybierający pojemniki EURO-NORM bakeline eliminują to ryzyko, bowiem tworzywo sztuczne, z którego są wykonane, doskonale nadaje się do mycia pod strumieniem wody oraz w myjkach przemysłowych. 

Każdy – i piekarz, i sprzedawca, i kupujący – chciałby, aby na półkach sklepowych gościły wypieki pachnące i świeże, ale też apetycznie wyglądające. Wybredny klient nie sięgnie po zgniecioną bułkę lub pokruszone ciastko. Pojemniki bekuplast dbają o spełnienie tych oczekiwań. 

Tomasz Krawczak