Ishida: automatyzacja na wyższym poziomie
1 Jan 1970 04:58

Zainstalowanie u szwajcarskiego producenta żywności, firmy Micarna S.A., naważarki Ishida FFW do świeżej, lepkiej żywności wraz z rentgenowskim wykrywaczem Ishida IX-GA-4075, zmniejszyło ilość produktu wydawanego za darmo i zapewniło szybki zwrot nakładów inwestycyjnych, jak również zmniejszenie zatrudnienia i usprawnienie kontroli jakości. Micarna S.A. należy do szwajcarskiej grupy Migros i specjalizuje się m.in. w „Geschnetzeltes”, czyli cienko pokrojonych plastrach drobiu, które, jak każde świeże mięso są trudne do automatycznego przesuwania. Ze względu na tendencję do zbrylania się i przylepiania do powierzchni, z którymi się stykają, plastry „Geschnetzeltes” dotychczas były ważone i pakowane ręcznie. Nowa linia do pakowania wyeliminowała ręczną pracę i jest pierwszą automatyczną linią zastosowaną do tego rodzaju produktu. Podstawową maszyną w linii jest 12-głowicowa naważarka Ishida FFW do świeżej, lepkiej żywności, pracująca z wydajnością 48 naważeń na minutę. W celu odważenia plastry mięsa podawane są na dwa przenośniki zainstalowane na obrotowych ramionach, z których każdy może podawać produkt na dowolną z sześciu taśm zasilających zasobniki wstępne. Czujniki optyczne identyfikują zasobniki wymagające napełnienia i kierują przenośniki podające produkt nad odpowiednią taśmę. Zasobniki wstępne, ważące oraz tak zwane zasobniki pamięciowe wykonane są w całości z tworzywa sztucznego o ryflowanej powierzchni i zaopatrzone w specjalne zgarniacze, do których nie przywiera produkt. System przenośników, taśm i zasobników zapewnia równomierny przepływ produktu, bez blokowania się i nawarstwiania pozostałości, dzięki czemu do każdej tacki podawana jest precyzyjnie odważona porcja. Naważarka ma stopień szczelności IP65, a wszystkie części stykające się z produktem można odłączyć bez konieczności użycia narzędzi, co ułatwia mycie. Nowa linia przyczyniła się do znacznych oszczędności w firmie Micarna. Zmniejszyła o 7 proc. ilość produktu wydawanego za darmo, a dzięki automatyzacji pozwoliła na oddelegowanie części pracowników do innych zadań. Ponieważ higiena ma kluczowe znaczenie w procesie pakowania mięsa, wyeliminowanie pracy ręcznej dało oczywiste korzyści. Antonio Varela, kierownik działu przetwórstwa drobiu w firmie Micarna jest bardzo zadowolony z innowacyjnego rozwiązania firmy Ishida: Przewidujemy, że poniesione koszty inwestycji spłacą się już w ciągu osiemnastu miesięcy. Poprzednio, gdy produkty mięsne firmy Micarna pakowane były ręcznie, dostrzeżenie zanieczyszczeń zależało od uwagi i czujności pracowników. Rentgenowski system inspekcyjny Ishida IX-GA-4075 potrafi identyfikować i precyzyjnie lokalizować zanieczyszczenia metalowe nawet o wymiarach 2 x 0,2 mm, co stanowi poziom bezpieczeństwa nie osiągalny w liniach pakujących, w których stosuje się wykrywacze metali. Micarna używa obecnie linię – w skład której wchodzi rentgenowski wykrywacz firmy Ishida – do pakowania plastrów i mielonych produktów mięsnych, przy których nie można wykluczyć ryzyka zanieczyszczenia. Metal, tworzywo sztuczne, szkło, kamień, twarda guma czy kawałki kości są wykrywane na równi z uszkodzonymi produktami lub produktami o niepełnej masie. Przy prawie 20 różnych produktach pakowanych codziennie, często występuje konieczność przestawienia maszyn na inny produkt, ale wstępnie zaprogramowany rentgenowski wykrywacz Ishida można przestawić zaledwie w ciągu minuty. Nie wymaga on właściwie konserwacji, ponadto czyszczenie jest proste, ponieważ jego części dają się łatwo wyjmować. Wypróbowaliśmy już wiele maszyn od różnych dostawców i system Ishida okazał się tym, o jaki nam chodziło – mówi Christine Genoulet-Leubin, kierowniczka działu kontroli jakości – maszyna jest: kompaktowa, wytrzymała i łatwa do obsługi. Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida