Lepsze właściwości barierowe w opakowaniach do żywności 
1 Jan 1970 11:21

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

REFUCOAT to projekt finansowany ze środków UE, którego celem jest opracowanie nadających się do recyklingu opakowań żywności o ulepszonych właściwościach barierowych. W ramach projektu opracowano innowacyjne procesy produkcji opakowań żywności z wykorzystaniem materiałów odnawialnych, które nadają się do recyklingu i mogą zastąpić konwencjonalne surowce.

Marnowanie żywności stało się problemem ogólnoświatowym. Według Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) każdy obywatel Unii Europejskiej wyrzuca średnio 179 kilogramów żywności rocznie. Zdaniem przedstawicieli firm biorących udział w projekcie należy ograniczyć straty i marnotrawstwo żywności oraz osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju (SDGs), zgodnie z koncepcjami SDG 2 (zero głodu) i SDG 12 (odpowiedzialna konsumpcja i produkcja).

Trzyletni projekt – REFUCOAT – powołano w celu opracowania w pełni biodegradowalnych opakowań dla świeżych produktów spożywczych. Powłoki hybrydowe o wysokich właściwościach barierowych zostaną dodatkowo ulepszone substancjami czynnymi, aby wydłużyć okres trwałości.  Projekt ma na celu poprawę wydajności pakowania żywności, zmniejszenie ilości odpadów na wysypiskach, poprawę konserwacji produktów spożywczych, a także otwarcie nowych rynków i zwiększenie rozwoju branży. Konsorcjum REFUCOAT tworzy 12 firm partnerskich.

Trzy różne aktywne systemy opakowań zostały specjalnie zaprojektowane do pakowania świeżego mięsa drobiowego, płatków śniadaniowych i przekąsek poprzez formułowanie powłok na bazie bakteriofagów, które ograniczają namnażanie się bakterii Salmonella w próbkach piersi kurczaka pakowanych w zmodyfikowanej atmosferze.

Spośród różnych technologii pakowania, które wydłużają okres przydatności do spożycia żywności, najczęściej stosuje się tworzywa sztuczne ze względu na ich wszechstronność, lekkość, łatwość obsługi i wy- trzymałość. Strategia Unii Europejskiej w dziedzinie tworzyw sztucznych na 2018 r. określiła, że ​​do 2030 r. wszystkie wykorzystywane opakowania muszą nadawać się do recyklingu. Zwiększona świadomość ekologiczna konsumentów zwiększa konieczność kontynuowania badań w celu uzyskania bardziej zrównoważonych opakowań.

W ramach projektu REFUCOAT opracowano zrównoważone rozwiązania w zakresie opakowań aktywnych, aby sprostać wyzwaniu postawionemu przez Unię Europejską. W tym celu specjaliści z firm biorących udział w przedsięwzięciu prowadzą badania nad rozwiązaniami opakowaniowymi, które mogą pozytywnie wpłynąć na ograniczenie marnotrawienia żywności.

Opracowano innowacyjne, wydajne procesy produkcji biotworzyw do pakowania żywności z materiałów odnawialnych, które również nadają się do recyklingu i mogłyby zastąpić konwencjonalne materiały oparte na paliwach kopalnych. Te biotworzywa obejmują polihydroksyalkanian (PHA) i poliglikolid (PGA), które zostały użyte do opracowania trzech różnych systemów aktywnych opakowań, specjalnie zaprojektowa- nych do pakowania świeżego mięsa z kurczaka, zbóż i przekąsek.

Dodatkowo jedną z innowacji projektu jest stworzenie powłok na bazie bakteriofagów, które znacznie ograniczają namnażanie się bakterii Salmonella w próbkach piersi kurczaka pakowanych w zmodyfikowanej atmosferze. W projekcie z powodzeniem rozwiązano jeden z problemów, z jakimi borykają się producenci opakowań o właściwościach barierowych: aby chronić żywność, opakowania muszą składać się ze złożonych, wielowarstwowych struktur, których recykling jest albo trudny, albo kosztowny.

Lorena Rodríguez Garrido z firmy AIMPLAS (Centrum Technologii Tworzyw Sztucznych), koordynator naukowy projektu REFUCOAT, mówi: Opakowania muszą nadawać się do recyklingu i muszą również zachowywać właściwości barierowe, które pomagają chronić pakowaną żywność. Obecne opakowania mają złożoną strukturę wielowarstwową i są wykonywane z nieodnawialnych źródeł. Zapewniają funkcje ochronne, ale ich recykling jest trudny i kosztowny. REFUCOAT ma na celu zastąpienie ich bardziej zrównoważonymi i wydajnymi alternatywami.

W ciągu trzech lat projekt REFUCOAT skupił się na trzech głównych obszarach:
– opracowaniu aktywnych powłok z folii do pakowania żywności, które wykorzystują bakteriofagi w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych i znacznego ograniczenia namnażania się salmonelli w próbkach piersi kurczaka;
– używaniu niskiej jakości bazy do produkcji polihydroksyalkanianu (PHA), biodegradowalnego biopolimeru, który jest następnie używany do produkcji tacek spożywczych, wydłużających okres przydatności do spożycia świeżych produktów z mięsa drobiowego;
– opracowaniu wydajnego procesu produkcji poliglikolidu (PGA), całkowicie biodegradowalnego materiału o doskonałych właściwościach barierowych dla wody, co daje obiecujące zastosowania w opakowaniach żywności. Do niedawna to rozwiązanie było zbyt drogie, aby zastąpić materiały oparte na paliwach kopalnych.

Projekt REFUCOAT zakończył się w październiku ubiegłego roku po pomyślnym zweryfikowaniu nowych struktur opakowań i porównaniu ich wydajności z opakowaniami metalizowanymi do zastosowań niebiologicznych, obecnie używanymi w produktach przemysłowych. Przeprowadzono również testy, aby porównać okres przydatności do spożycia i biodegradowalność produktów z obecnymi konwencjonalnymi opakowaniami na rynku.

Na podstawie Packaging Europe opracowała BZ