MAPET II: nowy standard wśród tacek na żywność?
1 Jan 1970 19:23
Duńska firma stworzyła tacki MAPET (Mono Amorphous PET) II, które są przez-naczone na rynek mięsny i drobiowy. Chce nimi konkurować z pojemnikami produkowanymi z materiałów wielowarstwowych. Firma Faerch Plast twierdzi, że nowy materiał nie różni się od nich swymi własnościami, a na dodatek „oferuje lepszą zgrzewalność niż jego poprzednik, MAPET I.”
W oświadczeniu wydanym dla prasy przedstawiciele firmy piszą również: „Tradycyjnie przemysł mięsny wykorzystuje tacki produkowane z wielowarstwowych lub laminowanych materiałów, co gwarantuje odpowiednią zgrzewalność z folią. Faerch Plast dążył do stworzenia nowego typu tacki produkowanej z jednorodnego materiału o poprawionej przezroczystości, która zaspokoiłaby coraz powszechniejszą tendencję do oceny jakości i stanu produktów żywnościowych przez klientów przed podjęciem decyzji o zakupie. Tacka musiała mieć podobną zgrzewalność co laminaty foliowe, nadawać się do obróbki z podobnymi prędkościami, równie dobrze radzić sobie z nieuniknionym zabrudzeniem krawędzi oraz mieć taką samą wytrzymałość.”
Faerch wzywa firmy działające w przemyśle recyklingu tworzyw, by uznały MAPET II za nowy standard w tej branży. Joe Iannidinaro, dyrektor zarządzający Faerch Plast w Wielkiej Brytanii, wyjaśnia: „W przypadku MAPET II, zamiast dodania wierzchniej warstwy tworzywa, nakładamy wokół krawędzi tacek specjalny klej przeznaczony do opakowań żywności, dzięki czemu zapewniamy łatwą zgrzewalność tacki i materiału. Ilość kleju jest tak niewielka, że nie istnieje ryzyko zabrudzenia strumienia odpadów. Oczywiście fakt, że tacki są wykonane z materiałów pozyskanych z recyklingu gwarantuje ich minimalny wpływ na środowisko naturalne.” Duńska firma otworzyła niedawno w Durham nową fabrykę, która wpisuje się w realizowaną przez nią strategię obniżania kosztów, poprawy wydajności i działań proekologicznych. Znajdzie w niej zatrudnienie 150 osób.
Po wypuszczeniu na rynek w 2009 r. innowacyjnej serii wysokiej jakości tacek i pojemników na produkty mięsne i drobiowe, Faerch Plast wykonał kolejny krok, prezentując jednorodną tackę MAPET II, która swymi własnościami nie ustępuje tackom wykonanym z folii wielowarstwowych.
Przemysł recyklingu tworzyw od wielu lat krytykuje używanie materiałów wielowarstwowych i laminatów foliowych do pakowania żywności ze względu na problemy, jakie powoduje separacja warstw i w efekcie trudność ich odzysku. Faerch Plast, który podkreśla, że tacka MAPET II jest znacznie łatwiejsza w sortowaniu i recyklingu, wzywa firmy zajmujące się odzyskiem materiałów do uznania jego produktu za nowy standard w branży.
Nazwa nowej tacki – MAPET II – powstała z połączenia pierwszych liter słów MONO Amorphous Polyethylene Terephthalate (amorficzny polietylen tereftalanu), zaś cyferka II wskazuje na fakt, że jest ona ulepszoną wersją swego poprzednika, tacki MAPET I (zapewnia bowiem lepszą zgrzewalność z folią). Tacka MAPET II jest produkowana poprzez wytłaczanie pojedynczego arkusza folii APET, który jest termoformowany do tacki z użyciem standardowych procesów produkcyjnych firmy Faerch, po czym w automatycznej stacji na sealing flange nakładany jest specjalny klej, także wyprodukowany przez Faerch Plast. Jest on dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością w temperaturach nie wyższych niż 40 stopni Celsjusza.
Tackę MAPET II można używać z szerokim zakresem folii zgrzewalnych, w tym ze standardowymi foliami polietylenowymi. Firma pakująca nie musi przy tym wprowadzać żadnych zmian ani w przypadku folii pokryciowych, ani w maszynach pakujących. Wystarczy położyć tackę na urządzenie i można rozpocząć produkcję.
Producent tacek jest przekonany, że początkowo MAPET II będzie wykorzystywana do pakowania świeżych produktów mięsnych, a z czasem znajdzie zastosowanie także w sektorze mrożonych artykułów żywnościowych i przekąsek, takich jak ciastka i placki.
Na podstawie informacji firmy Faerch Plast opracował TK