Maszyny pakujące – nowe rozwiązania od Trepko
1 Jan 1970 09:57

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

TREPKO jest pionierem w dziedzinie produkcji maszyn pakujących dla szeroko rozumianego przemysłu spożywczego. Wdrażanie nowości w każdej sferze działalności firmy oraz nieustanne tworzenie nowych rozwiązań w ofercie produktowej to dla firmy TREPKO priorytet. Ciągłe udoskonalanie zaplecza technicznego, produkcyjnego oraz podnoszenie kwalifikacji pracowników pozwala na tworzenie innowacyjnych rozwiązań dla klientów. 

Działalność TREPKO koncentruje się na dwóch rodzajach innowacji: innowacjach procesowych i produktowych, które są ze sobą ściśle powiązane, w ramach tego samego projektu. W ostatnim czasie wprowadzono wiele ciekawych, nowych rozwiązań ilustrujących politykę innowacyjną TREPKO. 

Jednym z przykładów jest wprowadzenie na rynek dwóch rozwiązań: rozdrabniacza do masła, Seria 861 oraz homogenizatora do masła, Seria 860. Oba te urządzenia można zintegrować z maszynami TREPKO do formowania i owijania kostek, Serią 800.

Kolejnym przykładem polityki innowacyjnej TREPKO jest kompleksowa linia do pakowania „bag in box”, Seria 600 oraz linia do napełniania, formowania i owijania bloków, Seria 850.

Kruszarka i homogenizator, Seria 860, 861 

Maszyna TREPKO Serii 861 służy do rozdrabniania bloków masła o wadze od 10 do 25 kg na małe kawałki, wymagane do homogenizacji i ponownego pakowania. Cała konstrukcja opiera się na stali nierdzewnej, co umożliwia pełne spłukiwanie urządzenia środkami myjącymi. Ułatwiony dostęp podawania produktu ze wszystkich stron pozwala na elastyczność umiejscowienia urządzenia w hali produkcyjnej i połączenia z homogenizatorem TREPKO. 

Bezpośrednie połączenie rozdrabniacza z homogenizatorem, Seria 860 usprawnia mechaniczną obróbkę bloków masła, margaryny i innych tłuszczów. Maszyna ta została zaprojektowana do homogenizacji dużej ilości masła przed procesem pakowania. Proces odbywa się w trybie ciągłym i jest niezbędny do uzyskania właściwości masła sprzed procesu zamrożenia. 

Rozdrabniacz oraz homogenizator TREPKO można doskonale zintegrować z maszynami TREPKO do formowania i owijania kostek, Seria 800. Seria maszyn do owijania i zamykania kostek osiąga coraz większe wydajności i cechuje ją wyższa precyzja dozowania dzięki wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technicznych. Zastosowanie 9 serwonapędów w jednej maszynie pozwala osiągnąć wydajność 220 kostek/minutę (kostka 200 g), daje możliwość pakowania tylko jednego toru lub możliwość pracy bez wybranej stacji. Maszyny najnowszej generacji z tej serii posiadają drzwi ślizgowe otwierane w górę, pozwalające na lepszy dostęp do strefy dozowania oraz dodatkową, łatwo demontowaną osłonę między stacją dozowania i zawijania. Maszyny posiadają dodatkowe elementy pozwalające na szybką i efektywną wymianę materiału opakowaniowego. Jego wymiana trwa kilkanaście  sekund, natomiast czas przezbrajania automatu na inny format został skrócony do 10 minut. 

Kompleksowa linia do pakowania „bag in box”, Seria 600

Wieloletnie doświadczenie, jakie posiada TREPKO w produkcji maszyn pakujących tłuszcze, utorowało drogę do wprowadzenia kolejnej innowacji w postaci w pełni automatycznej linii do pakowania bloków produktu w kartony od 5 do 25 kg. Jest to kompleksowa linia składająca się z kilku urządzeń, z których każde jest odpowiedzialne za konkretną sekwencję procesu pakowania. Proces pakowania rozpoczyna się od momentu uformowania kartonu, poprzez poprzeczne zgrzewanie dna worka, kontrolę zgrzewu oraz idealne dopasowanie worka do wnętrza kartonu.

Po zadozowaniu produktu proces kończy się dokładnym zamknięciem folii i kartonu. Nowa technologia zastosowana w dozowniku wagowym sprawia, że opakowanie zostaje wypełnione z wysoką dokładnością bez straty produktu, a zgrzewanie worka przy zastosowaniu próżni wydłuża okres przydatności do spożycia. 

Linia do napełniania, formowania i owijania bloków, Seria 850

Seria 850 została zaprojektowana do dozowania i owijania szerokiej gamy produktów pastowatych – w tym masła, tłuszczu mlecznego z dodatkiem olejów roślinnych, margaryny – w płyty i bloki o różnych kształtach i rozmiarach. Istotną częścią wszystkich maszyn Serii 850 jest system dozowania bazujący na pionowej lub poziomej zasadzie działania, wspieranej przez niezawodne napędy mechaniczne, połączone z technologią serwonapędów. Jednostka dozująca z podwójnym tłokiem umożliwia dozowanie dużych objętości produktu bez obniżenia wydajności linii. Proces krystalizacji produktu odbywa się w tubie spoczynkowej, która stanowi integralną część systemu dozowania, co umożliwia ustawienie parametrów dozowania zgodnie z indywidualnymi wymaganiami pakowanego produktu. Jednostka dozująca może być zintegrowana z urządzeniem do formowania i owijania. Dostępne są dwa modele maszyn z Serii 850 do pakowania, formowania i owijania dużych porcji. W ten sposób dostępne są różne formaty i rozmiary końcowego opakowania jednostkowego.

Każdy nowy produkt TREPKO można z powodzeniem zintegrować z istniejącymi już rozwiązaniami pakowania zbiorczego Serii 700, podnosząc tym samym wartość oferty TREPKO o kompleksowość. Seria 700 obejmuje urządzenia do pakowania zbiorczego w kartony, automaty do formowania tacek, stacje Pick & Place, tunele pakujące w folię termokurczliwą oraz paletyzatory. Urządzenia do pakowania zbiorczego umożliwiają klientowi stworzenie kompleksowej linii produkcyjnej, która umożliwia standaryzację oraz obniżenie kosztów produkcji. 

Opracowano na podstawie materiałów firmy TREPKO