Zmniejszenie zużycia plastiku jest obecnie gorącym tematem w branży spożywczej, ponieważ marki reagują na presję wywieraną przez organy regulacyjne, inwestorów i konsumentów, aby stosować bardziej ekologiczne materiały opakowaniowe. Dążąc do ograniczenia zużycia tworzyw sztucznych, producenci żywności potrzebują pomocy w ocenie parametrów technicznych i bezpieczeństwa bardziej zrównoważonych alternatyw, takich jak tektura.
W przypadku słodkich przekąsek, np. pączków, zadaniem plastiku jest zwykle zabezpieczenie produktu i utrzymanie go w stanie nienaruszonym oraz pomoc w utrzymaniu naszych palców w czystości. Z pomocą Metsä Board producenci mogą jednak przejść na opakowania tekturowe, które spełniają te same zadania, a można je łatwo poddawać recyklingowi i kompostowaniu. Hélène Lehtinen, dyrektorka ds. rozwoju powłok barierowych w Metsä Board, wyjaśnia, w jaki sposób marki mogą bez obaw dokonać zmiany materiału opakowania.
Rekomendacje podparte twardymi faktami
Mówiąc w skrócie, rolą opakowań na żywność jest utrzymywanie w środku tego, co jest w środku, a tego, co jest na zewnątrz, na zewnątrz – mówi Hélène Lehtinen. – Rozumie się przez to ochronę żywności przed zepsuciem i uszkodzeniem podczas przechowywania i transportu oraz zabezpieczenie zawartości opakowania przed wydostaniem się na półkę lub nasze ręce. Tworzywa sztuczne są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym ze względu na swoje doskonałe właściwości barierowe, szczególnie w wymagających zastosowaniach końcowych, takich jak opakowania na mięso i ryby oraz tłuste produkty, na przykład pączki.
Dlatego też często widuje się pączki w opakowaniach zawierających plastik lub materiały powlekane polietylenem (PE). Naszą rolą jest bycie edukatorem dla producentów żywności i partnerem-ekspertem, który może zademonstrować, na podstawie twardych faktów i dokładnych testów, w jaki sposób mogą oni ograniczyć nadmierne pakowanie i zmniejszyć zużycie plastiku, decydując się na alternatywne rozwiązanie, jakim jest nadająca się do recyklingu, kompostowalna tektura z powłoką barierową, taka jak Metsä Board Prime FBB EB – wyjaśnia Hélène Lehtinen.
Metsä Board Prime FBB EB to w pełni powlekana, lekka tektura z cienką warstwą barierową, która zapewnia średnią ochronę przed tłuszczem i wilgocią. Może być poddawana recyklingowi w strumieniu odpadów papierowych lub tekturowych.
Wspólny przepis na sukces
Nie ma dwóch takich samych produktów, dlatego podczas oceny zdatności materiału na nowe opakowanie niezbędne jest przeprowadzenie dokładnych testów, aby udowodnić, że będzie on bezpieczny i będzie spełniał oczekiwania. „Ściśle współpracujemy z klientem, aby poznać właściwości produktu, zastosowanie końcowe i warunki użytkowania opakowania. W naszym Centrum Doskonałości w Äänekoski mamy możliwość odtworzenia warunków produkcji i przechowywania w komorach klimatycznych, dzięki czemu możemy zademonstrować, jak nasza alternatywa, czyli tektura, będzie sprawdzać się w rzeczywistych warunkach – tłumaczy Hélène Lehtinen. – W przypadku opakowań na pączki odporność na tłuszcz jest oczywiście ważną właściwością, ale musimy również wiedzieć, czy produkt jest pakowany, gdy jest ciepły czy na zimno, z uwagi na to, że ciepłe produkty mogą powodować kondensację. Musimy również zrozumieć, jakie są spodziewane warunki przechowywania, ponieważ być może będziemy musieli wykazać, że właściwości tektury pod względem wytrzymałości utrzymają się w wilgotnych warunkach.
Przeprowadzanie tego rodzaju testów dla klientów znacznie przyspiesza proces opracowywania opakowania i zapewnia, że Metsä Board może wskazać optymalny rodzaj tektury dla każdego indywidualnego zastosowania klienta. Metsä Board może dostarczyć wiarygodne dane, które klienci mogą wykorzystać do wzmocnienia swoich referencji w zakresie zrównoważonego rozwoju po przejściu na taki produkt, jak Metsä Board Prime FBB EB. Jesteśmy w stanie jasno wykazać klientom, w przeliczeniu na tony, o ile mniej plastiku będą zużywać, a oni będą mogli śmiało powiedzieć, że ich opakowania w pełni nadają się do recyklingu i kompostowania – podkreśla Hélène Lehtinen. – Nie ma magicznego, uniwersalnego rozwiązania w poszukiwaniu alternatywy dla plastiku przy pakowaniu żywności. Stworzenie projektu opakowania bezpiecznego, zrównoważonego i odznaczającego się dużą wydajnością oznacza zebranie grupy ekspertów z kilku różnych dziedzin w celu zrozumienia potrzeb klienta, charakterystyki produktu i procesów produkcyjnych. To właśnie w tym obszarze współpraca z Metsä Board stanowi ogromną wartość.
Opracowanie: AN