Oryginalne zamknięcie wzmacnia lecznicze własności napoju
1 Jan 1970 13:12

Innowacyjny opatentowany system zamknięcia i dozowania Gizmo, produkowany przez RPC Bramlage-Wiko, został wybrany do nowej serii naturalnych napojów, która wchodzi na rynek w Stanach Zjednoczonych. Napój Tea of a Kind jest dostępny w następujących wersjach smakowych: czarna herbata brzoskwiniowo-imbirowa, zielona herbata cytrusowo-miętowa oraz biała herbata z granatem i jagodami acai. Jest to całkowicie naturalny napój, który zawiera tylko 20 kalorii w butelce o pojemności 474 ml i jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze. Do produkcji napojów wykorzystywane są jedynie składniki najwyższej jakości z najlepszych źródeł na świecie, a ważnym wymaganiem warunkującym zapewnianie doskonałego napoju herbacianego za każdym razem było zachowanie naturalnej esencji herbacianej do chwili, gdy konsument zechce spożyć napój. Rozwiązanie Gizmo to zamknięcie ciśnieniowe do butelki, zawierające wszystkie składniki, które uwalniane są dopiero w chwili jej otwarcia. W ten sposób składniki mieszane są tuż przed konsumpcją, co zapewnia dużo świeższy napój niż w przypadku produktów mieszanych fabrycznie, a także powoduje zaskakującą zmianę koloru, uatrakcyjniając konsumentowi samą czynność otwierania butelki. W przypadku napoju Tea of a Kind komora zamknięcia Giz-mo przechowuje naturalne dodatki smakowe, prawdziwą zaparzoną herbatę i silne przeciwutleniacze bez stosowania chemicznych konserwantów. Ponadto komora chroni składniki przed promieniowaniem UV, utlenianiem i innymi szkodliwymi warunkami, które mogą powodować pogorszenie wartości odżywczych, na działanie których większość butelkowanych napojów jest narażona już w magazynie, w samochodach dostawczych i na półkach sklepowych. Po odkręceniu zakrętki składniki wpadają do butelki i mieszają się, powodując zmianę koloru, co zapewnia wizualne potwierdzenie, że napój jest świeży i gotowy do spożycia. System Gizmo obejmuje formowaną wtryskowo miniaturową komorę ciśnieniową, która działa w połączeniu z różnymi wersjami konstrukcyjnymi zamknięć Gizmo. Komora jest precyzyjnie dostosowana do przechowywania wymaganych ilości barwników, dodatków smakowych, witamin, minerałów, ziół lub koncentratów i zapewnia nienaruszalność każdego składnika produktu. Części systemu Gizmo są formowane wtryskowo przez RPC Bramlage-Wiko, co – jak przekonuje ich producent – świadczy o sprawdzonej zdolności przedsiębiorstwa do przekształcania złożonych koncepcji opakowań w wysoce funkcjonalne produkty końcowe. Napój Tea of a Kind jest przykładem pierwszego zastosowania technologii Gizmo przez firmę Gizmo Beverages, prowadzoną wspólnie przez założyciela i dyrektora naczelnego Dona Parka oraz współzałożyciela i prezesa Waltera Apodaca. Prezes Apodaca porównuje Gizmo do rewolucyjnego wpływu, jaki na branżę napojów miały puszki aluminiowe: Uczestniczę w czymś, co wykracza po-za technologię i naszą generację – wyjaśnia. – Jesteśmy dumni z tego, że wprowadziliśmy na rynek zdrowe, całkowicie naturalne i wolne od konserwantów produkty o wspaniałym smaku. Opracowano na podstawie informacji firmy RPC Bramlage-Wiko