Oto Qwarzo – mineralna powłoka barierowa
1 Jan 1970 08:21

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Qwarzo to powłoka barierowa wykonana z dwutlenku krzemu, która może zastąpić tworzywa sztuczne i PFAS (związki per- i polifluoroalkilowe) na papierze, tekstyliach oraz metalu. Została już zatwierdzona przez marki Unilever i Innocent.

Firma Qwarzo, producent innowacyjnej powłoki przekonuje, że produkty nią pokryte spełniają wymogi przepisów dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ponieważ stają się one „wysoce odporne” na ciepło, zimno, wodę, olej, parę wodną, chemikalia oraz pękanie. Co istotne, powłoka nie ma woni, jest niewidoczna i nie zmienia smaku lub zapachu produktu, w kontakt z którym wchodzi.

Zalety powłoki barierowej

Powłokę firmy Qwarzo można nakładać przy użyciu tradycyjnych linii produkcyjnych lub zintegrowanych maszyn dostosowanych do potrzeb klienta. Jeśli chodzi o potencjalne zastosowania, powłoka może być używana do tworzenia barier dla wilgoci i tłuszczu w papierowych kubkach, sztućcach, talerzach, słomkach, mieszadełkach i innych pojemnikach na żywność i napoje.

Qwarzo twierdzi, że powłoka nie wpływa negatywnie na możliwości recyklingu i kompostowania papierowych produktów. Można nią pokrywać arkusze lub zwoje papieru, które następnie nadają się do sztancowania i termoformowania.

Praktyczne wykorzystanie powłoki barierowej

Jednym z pierwszych globalnych właścicieli marek, którzy zdecydowali się na praktyczne wykorzystanie Qwarzo, jest Unilever. Koncern pokrywa innowacyjną powłoką swoje papierowe łyżeczki dodawane do lodów w sieci firmowych sklepów GROM w Wielkiej Brytanii, we Francji i w Portugalii. Jak podkreśla Unilever, nowe łyżeczki – które dzięki Qwarzo są zabezpieczone przed przenikaniem wody i tłuszczów – świetnie nadają się do recyklingu i kompostowania.

Technologia Qwarzo może zapewnić papierowi barierowość, czyniąc go odpornym na wodę i tłuszcz. Te cechy sprawiają, że świetnie nadaje się do kontaktu z naszymi pysznymi lodami. Co ważne, przy tych wszystkich własnościach nie naraża na szwank nieodłącznych cech papieru, jakimi są recyklowalność i kompostowalność – podkreśla Facundo Beltramino, globalny specjalista ds. badań i rozwoju materiałów opakowaniowych w Hive – centrum innowacji spożywczych Unilever.

Opracowano na podstawie materiałów firmy Unilever