Angielska firma Sirane zakończyła testy nowego, rewolucyjnego materiału opakowaniowego – folii Sira-Flex Resolve. Zdaniem producenta, daje ona nadzieję na zmniejszenie problemu zepsutego pożywienia trafiającego na wysypiska śmieci.
Innowacyjna metoda owijania produktów żywnościowych wydłuża ich przydatność do spożycia o okres od 2 do 5 dni. Praktyczne testy potwierdziły, że ziemniaki owinięte w Sira-Flex Resolve pozostają świeże cztery dni dłużej, podobnie jak wiele innych warzyw i owoców. Produkt będzie można zobaczyć na targach Fruit Focus w Kent, największej tego typu imprezie w Wielkiej Brytanii, która odbędzie się 25 lipca 2012 r.
Idealna równowaga
Sira-Flex Resolve firmy Sirane jest nową, unikatową folią, która została opracowana z myślą o zapewnieniu optymalnej równowagi między wilgotnością a przepuszczalnością tlenu i dwutlenku węgla. Ta ostatnia jest uzależniona od temperatury, dlatego możliwe jest zachowanie idealnych warunków atmosferycznych wewnątrz opakowania, nawet jeśli zmianie ulega temperatura, w jakiej przechowywane są produkty.
Simon Balderson, dyrektor zarządzający Sirane, powiedział: Rezultaty są zdumiewające. Woda nie skrapla się na wewnętrznej stronie folii, a produkt nie wysycha. Atmosfera wewnątrz opakowania, zachowana dzięki optymalnemu balansowi gazów atmosferycznych, zapobiega psuciu się produktów. W najprostszych słowach: żywność wytrzymuje dłużej. Wydłużenie przydatności do spożycia o kilka dni dotyczy wielu produktów. Folia nadaje się do zastosowania ze wszystkimi rodzajami warzyw, w tym z sałatami, a także z wieloma świeżymi owocami.
Ponieważ wyniki testów zostały upublicznione w kwietniu, Sirane zostało zasypane pytaniami firm nadsyłanymi z całego świata: od małych sadowników po wielkie sieci handlu detalicznego. Jeremy Haydn-Davies, dyrektor sprzedaży opakowań na żywność powiedział: Reakcja jest niesamowita. Pytania dosłownie nas zalały – zresztą tego się spodziewaliśmy.
Mniej odpadów
Folia została wykonana z naturalnego biopolimeru otrzymywanego z roślin. Jest ekologiczna i w pełni kompostowalna. Przepuszczalność jest kontrolowana przez własności samej folii. Ze względu na jej unikatową strukturę, przenikalność wilgoci, tlenu i dwutlenku węgla zmienia się w zależności od warunków otoczenia. To pozwoliło zespołowi naukowców Sirane wyważyć przenikalność każdego składnika, by osiągnąć optymalny rezultat.
Nowy produkt ma niezwykły potencjał: może doprowadzić do spadku ilości żywności wyrzucanej przez konsumentów i sprzedawców. Simon Balderson powiedział: Wydłużenie przydatności do spożycia to Święty Graal przemysłu owocowo-warzywnego. Ogromna masa jedzenia trafia na wysypiska śmieci zanim zostanie zjedzona. Supermarkety pozbywają się całych ładunków każdego dnia. Konsumenci robią to samo. Jeśli moglibyśmy wydłużyć o kilka dni czas, w którym żywność nadawałaby się do zjedzenia, mogliśmy zmniejszyć ilość odpadów i znacząco zredukować koszty. A także sprawić, że konsument miałby większą szansę kupić produkty w doskonałej jakości.
Balderson dodał również, że nowa technologia przełamała jeszcze jedną barierę: żywność nie będzie wysychać, opakowanie nie będzie „się pocić”, a w efekcie nie dojdzie do rozwoju pleśni oraz grzybów. Kluczem do przedłużenia trwałości produktów jest znalezienie materiału, który zachowuje równowagę między przenikalnością tlenu i dwutlenku węgla oraz skraplaniem gazów w warunkach wilgotności. To trudna równowaga – powiedział. Do teraz nikt nie był w stanie osiągnąć jej z pełnym sukcesem. Sirane to uczyniło i dlatego sądzimy, że przemysł żywności będzie tak samo podekscytowany, jak my.
Przydatność do spożycia to temat, który wyjątkowo interesuje przedsiębiorstwa eksportu międzynarodowego. Owoce i warzywa pokonują często tysiące kilometrów na pokładach statków i samolotów z krajów o ciepłym klimacie, takich jak Hiszpania, Afryka Północna, Turcja, Bliski Wschód oraz Ameryka Środkowa i Południowa, do Europy, Rosji czy USA. Często po dotarciu do miejsca przeznaczenia konsumentowi pozostaje kilka dni na ich skonsumowanie.
Producent Sira-Flex Resolve przekonuje, że teraz może się to zmienić, obiecując poprawę jakości, smaku i tekstury żywności, redukcję strat żywności, kosztów jej przetwarzania i transportu, a także otwierając nowe rynki zbytu na towary eksportowane w wielkich centrach populacji.
Na podstawie informacji firmy Sirane opracował TK