Pakowanie przekąsek z suszonych owoców z Ishida
1 Jan 1970 11:25

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kompletna linia pakująca Ishida Europe umożliwiła francuskiej firmie zautomatyzowanie i wprowadzenie na miejscu systemu pakowania suszonych przekąsek owocowych i warzywnych. Dzięki niej ekologiczny producent, 

firma Il Était Un Fruit, może aż sześciokrotnie zwiększyć wydajność.

Firma Il Était Un Fruit została założona w 2014 r. przez Laure Vidal, która chciała mieć pewność, że jej dzieci będą mogły codziennie jeść wymagane pięć porcji owoców i warzyw. Opracowała sposób na suszenie sezonowych owoców pochodzących z tego regionu takich jak jabłka, gruszki, truskawki i morele. W 2016 r. firma przeznaczyła 1,2 mln euro na wsparcie rozwoju handlowego, w tym zainwestowała w urządzenia do uprzemysłowienia produkcji. 

Produkty Il Était Un Fruit są sprzedawane w różnych rozmiarach opakowań (10, 15, 30, 50 i 80 g) dla sektora detalicznego oraz w opakowaniach 1 i 2 kg dla specjalistycznych firm detalicznych. Różnorodność stosowanych odmian owoców i warzyw stworzyła konieczność posiadania około 40 różnych linii produktów wymagających szybkiego i elastycznego rozwiązania w zakresie ważenia i pakowania w torebki.

Zanim firma zdecydowała się na współpracę z Ishida, zlecała pakowanie firmom zewnętrznym. Wyboru producenta dokonano głównie ze względu na możliwość dostarczenia przez niego kompletnego rozwiązania, za które ponosi całkowitą odpowiedzialność, a także przez wzgląd na jego renomę w zakresie dokładnego ważenia i niezawodnego serwisu posprzedażowego.

Zaprojektowana przez firmę Ishida linia składa się z 14-głowicowej naważarki serii CCW-RV zamontowanej bezpośrednio nad pionową maszyną pakującą Astro 103S, które stanowią kompaktową konstrukcję pozwalającą zaoszczędzić miejsce, i wagi kontrolnej DACS-GN-SE-012 ze zintegrowanym detektorem metalu CEIA.

Naważarka RV-214 została wyposażona w specjalną powłokę C4, która zapobiega przyklejaniu się produktu do elementów kontaktowych. Zapewnia stały przepływ suszonych owoców i warzyw przez całą naważarkę. Trzynaście głowic służy do ważenia głównego składnika, takiego jak np. jabłko, a niewielka ilość drugiego, wysokowartościowego składnika, na przykład figi, jest ręcznie podawana do czternastej głowicy, a następnie ważona. Po zważeniu oddzielnego składnika naważarka łączy go z produktem głównym, zapewniając dokładność do 0,02 g masy docelowej.

Maszyna pakująca Astro o ruchu przerywanym wyposażona jest w serwonapędy i system sterowanych programowo zmiennych czasów zgrzewania, temperatury szczęk i ciśnienia, zapewniające wysoki poziom precyzji. Płyty do usuwania powłok oczyszczają obszar zgrzewu przed zgrzewaniem, co zapewnia wysoką jakość opakowania, a napędzane serwonapędem i wspomagane próżniowo taśmy do ściągania umożliwiają uzyskanie torebek o stałych długościach, maksymalizując wykorzystanie folii i optymalizując wygląd opakowania. 

W celu wsparcia konserwacji i zachowania świeżości produktów (które są naturalnie podatne na działanie tlenu niszczącego produkt) stosowane jest płukanie gazem azotowym. Dzięki temu okres przydatności produktów do spożycia wynosi od 6 do 10 miesięcy, w zależności od indywidualnych cech produktu.

Połączenie naważarki i maszyny pakującej umożliwia obecnie produkcję 30 torebek o masie 30 g na minutę, przy czym maksymalna prędkość wynosi 70 opakowań na minutę.

Waga kontrolna DACS i zintegrowany wykrywacz metali zapewniają końcową kontrolę jakości i masy. Odrzucone opakowania są kierowane do dwóch oddzielnych pojemników, w zależności od tego, czy są one niezgodne pod względem wagi, czy zawierają ciała obce.

Waga kontrolna posiada intuicyjny i niezawodny wyświetlacz z przejrzystym menu, które zapewnia szybką i łatwą konfigurację oraz jest w pełni zgodne z europejską dyrektywą dotyczącą przyrządów pomiarowych. Jej konstrukcja z otwartą ramą zapewnia łatwe czyszczenie i konserwację, w tym cotygodniowe całkowite mycie linii.

Jesteśmy zadowoleni z naszej inwestycji – komentuje Nicolas Rey, dyrektor ds. inżynierii przemysłowej w Il Était Un Fruit. – Maszyny spełniły nasze oczekiwania, a serwis posprzedażowy Ishida szybko reaguje na wszelkie problemy. Obecnie produkujemy milion torebek rocznie, ale jako że linia może obsłużyć do sześciu milionów torebek rocznie, jesteśmy przekonani co do naszego dalszego rozwoju – zapewnia.

Opracowano na podstawie materiałów firmy Ishida Europe