Polacy segregują odpady opakowaniowe
1 Jan 1970 11:35

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zaangażowanie Polaków na rzecz środowiska rośnie – wynika z wrześniowego badania. Już 92% respondentów segreguje odpady opakowaniowe. To aż o 13% więcej niż w ubiegłym roku. O 10% wzrosła również świadomość dotycząca recyklingu kartonów po płynnej żywności – 67% badanych wie, że ten typ opakowań jest przetwarzany w naszym kraju. Tylko minimalnie powiększył się natomiast odsetek osób, które wiedzą, do jakiego pojemnika wkładać ten typ opakowań – 59% badanych wskazało pojemnik żółty.

Badanie, w którym uczestniczyło 1007 osób powyżej 18. roku życia, zostało przeprowadzone na zlecenie Fundacji ProKarton przez firmę badawczą SW Research. To cykliczny projekt Fundacji –już dziesiąty raz z rzędu Polkom i Polakom zadano pytania na temat selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych, w szczególności kartonów po płynnej żywności.

Polacy chcą przestrzegać zasad segregacji odpadów

Wyniki badania pokazują, że konieczność ochrony środowiska utrwala się w świadomości społecznej. Już 92% ankietowanych deklaruje, że przestrzega zasad selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych. To wynik o 13% wyższy niż w zeszłym roku. Zużyte opakowania częściej segregują mieszkańcy małych miast, liczących do 20 tys. mieszkańców (96%) oraz osoby powyżej 60. roku życia (96%), rzadziej zaś mieszkańcy województwa podkarpackiego (83%) i osoby w wieku 18-29 lat (87%).

Wyniki tegorocznego badania to znak, że gotowość do działań na rzecz środowiska rośnie w naszym kraju skokowo, a poprawna selektywna zbiórka jest kluczowym obszarem tej zmiany. Dzięki segregowaniu odpadów jeszcze więcej materiałów pochodzących ze zużytych opakowań może być poddanych procesom recyklingu i ponownie wykorzystanych w nowych produktach. W ten sposób chronimy przyrodę i ograniczamy zużycie zasobów naszej planety – komentuje Łukasz Sosnowski z Fundacji ProKarton.

Co zrobić ze zużytymi kartonami po mleku lub sokach?

Karton po mleku, soku czy napoju roślinnym należy po opróżnieniu wyrzucić do pojemnika żółtego, przeznaczonego na metale, tworzywa sztuczne i odpady wielomateriałowe. W tym roku nie zaobserwowano dużej zmiany w poziomie wiedzy Polaków w tym zakresie – wyniki badania pokazują, że wie o tym 59% ankietowanych, czyli o jeden punkt procentowy więcej niż w 2022 r. Właściwy pojemnik częściej wybierają osoby po 50. roku życia oraz mieszkańcy wsi. Biorąc za kryterium miejsce zamieszkania, najwięcej prawidłowych odpowiedzi wskazali mieszkańcy województw opolskiego i pomorskiego.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że znacznie zmniejszył się odsetek osób, które nie zwracają uwagi na to, do którego pojemnika wyrzucają kartony po płynnej żywności. W 2022 r. było to 22% badanych, a w 2023 roku jedynie 9%. Wzrosła natomiast liczba osób wybierających pojemnik niebieski, przeznaczony na papier, do którego nie należy wyrzucać kartonów po płynnej żywności.

Obserwujemy, że Polki i Polacy mają wątpliwości, do którego pojemnika wyrzucać kartony po mleku, sokach czy napojach roślinnych. W tym kontekście warto zwrócić uwagę na fakt, że od 2025 r. zacznie obowiązywać system kaucyjny obejmujący puszki i butelki – również te na soki i mleko. Kaucją nie będą jednak objęte kartony, w które pakuje się te same produkty. To może doprowadzić do jeszcze większego zagubienia konsumentów. Dlatego coraz bardziej zasadne wydaje się rozszerzenie planowanego systemu kaucyjnego o kartony do płynnej żywności. Konsumentom łatwiej byłoby się odnaleźć, jeżeli wszystkie opakowania na te same lub bardzo podobne produkty podlegałyby identycznym zasadom selektywnej zbiórki – mówi Łukasz Sosnowski.

Recykling kartonów po płynnej żywności

Zdecydowanie wzrosła świadomość recyklingowa: 67% badanych wie, że kartony po płynnej żywności są poddawane recyklingowi – to o 10% więcej niż w poprzednim roku. Prawidłową odpowiedź częściej wskazywały kobiety, osoby w grupie wiekowej 30-49 lat oraz osoby z wyższym wykształceniem. Najmniejszy poziom wiedzy o recyklingu jest spotykany u osób w wieku 50-59 lat oraz mieszkańców województwa lubuskiego.

Cieszy nas tak duży wzrost wiedzy o recyklingu kartonów, tym bardziej, że mamy się czym pochwalić: do dotychczasowych krajowych recyklerów w tym roku dołączyła nowa instalacja do przetwarzania tego typu opakowań – w Ostrołęce. Jest to największy tego typu zakład w Polsce, który potroi moce recyklingowe kartonów do płynnej żywności w naszym kraju. Dzięki temu jeszcze więcej surowców będzie mogło być ponownie wykorzystanych, zgodnie z założeniami gospodarki o obiegu zamkniętym – podsumowuje Łukasz Sosnowski.

Opracowano na podstawie materiałów Fundacji ProKarton