Poszukiwanie alternatywy dla współczesnych opakowań
1 Jan 1970 14:02

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Projekt badawczy RefuCoat (jego pełna nazwa brzmi: „Opakowania na żywność z ulepszonymi własnościami barierowymi względem gazów oraz nowymi funkcjonalnościami uzyskanymi dzięki wysokowydajnym powłokom, nadające się do całkowitego recyklingu”) został uruchomiony pod koniec czerwca 2017 r. w Centrum Technologii Tworzyw Sztucznych AIMPLAS w hiszpańskiej Walencji. 

Wydłużenie przydatności do spożycia produktów żywnościowych to jedno z kluczowych wyzwań sektora spożywczego. Obecnie opakowania typu MAP (o atmosferze modyfikowanej) są wykorzystywane do pakowania mięs i świeżej żywności, zaś opakowania wykonane z wielowarstwowych tworzyw i folii metalizowanych służą do pakowania przekąsek; są one jednak wykonywane z surowców nieodnawialnych, których opłacalny odzysk w procesach recyklingu jest bardzo trudny. 

W projekcie RefuCoat, który otrzymał europejski grant w wysokości 2,3 mln euro, uczestniczą konsorcjum czterech instytutów naukowych oraz ośmiu partnerów przemysłowych z pięciu krajów (Belgii, Chorwacji, Niemiec, Irlandii i Hiszpanii). W badania zaangażowała się także Grupa Biotechnologii Polimerowych pod kierunkiem dra Auxiliadora Prieto, członka Wydziału Biologii Środowiskowej z madryckiego Centro de Investigaciones Biológicas (CIB-CSIC). 

Celem projektu jest opracowanie hybrydowych i aktywnych powłok pochodzenia biologicznego o silnych własnościach barierowych względem tlenu i pary wodnej, które mogłyby być stosowane zamiast obecnie używanych folii opakowaniowych i tacek produkowanych z surowców nieodnawialnych. Mają one być alternatywą wobec współcześnie stosowanych opakowań z folii metalizowanej oraz opakowań typu MAP (o atmosferze modyfikowanej), pozwalając ograniczyć udział materiałów nieodnawialnych w strukturach wielowarstwowych, które obecnie bardzo komplikują i podrażają procesy recyklingu. 

Naukowcy zamierzają połączyć niedrogi w produkcji poliglikoid (polikwas glikolowy, PGA) ze zmodyfikowanym krzemem (tlenkiem krzemu) w celu otrzymania hybrydowej powłoki o własnościach blokujących tlen i parę wodną. Uczestnicy projektu stawiają przed sobą jeszcze inne cele, m.in.: modyfikację środkowych części łańcucha polihydroksyalkanolanów (PHA) w celu uzyskania polimeru o silnych własnościach barierowych względem wody; opracowanie nowej odmiany PLA (kwasu mlekowego) otrzymywanej z odpadów kukurydzianych, którą będą charakteryzować jeszcze lepsze własności barierowe względem wody niż w przypadku odmian komercyjnych; jak również udoskonalenie powłok PGA i PHA substancjami wydłużającymi czas przydatności do spożycia zapakowanych produktów. 

Produkcja mająca na celu zastąpienie opakowań z materiałów produkowanych z surowców nieodnawialnych ich odpowiednikami pochodzenia biologicznego ma wielki potencjał komercyjny, gwarantując ich producentom zyski oparte na rosnącej świadomości ekologicznej społeczeństw. Współcześnie biotworzywa stanowią zaledwie ok. 1% spośród 300 mln ton tworzyw wytwarzanych co roku na całym świecie. Zapotrzebowanie na „zielone” plastiki stale rośnie i obecnie ich rynek rozwija się w tempie od 20% do 100% rocznie. 

Jeśli uczestnikom projektu RefuCoat uda się zrealizować wymienione wyżej cele, kolejnym krokiem będzie stworzenie nowych opakowań z bio-PET i bio-PE połączonych z hybrydowymi i aktywnymi powłokami. Produkty te będą następnie weryfikowane i porównywane z obecnie stosowanymi powłokami metalicznymi z surowców nieodnawialnych pod kątem ich jakości, wpływu na czas przydatności zapakowanej żywności do spożycia oraz biodegradowalności. 

Główne korzyści wynikające z projektu RefuCoat to: poprawa jakości opakowań na żywność; redukcja ilości odpadów trafiających na wysypiska śmieci; obniżka kosztów i podniesienie efektywności środowiskowej recyklingu; a także poprawiony poziom ochrony produktów spożywczych.

Na podstawie informacji AIMPLAS opracował TK