Prawie 3000 substancji przenika z opakowań do żywności
1 Jan 1970 09:31

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na łamach czasopisma naukowego „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” opublikowano wyniki najnowszych badań, które wykazały, że prawie 3000 substancji chemicznych przenika z opakowań do żywności! Najbezpieczniejszym rozwiązaniem z dostępnych okazują się opakowania szklane. 

Większość wykrytych środków chemicznych – 65% – była dotychczas nieznana. 

A to dlatego, że nie zostały one wcześniej wpisane i nie figurują w żadnym urzędowym wykazie czy branżowej liście, które regulują ich występowanie w opakowaniach i ich potencjalne przenikanie do żywności. Okazało się również, że spośród wykrytych związków chemicznych ponad dwie trzecie zidentyfikowano w tworzywach sztucznych. Natomiast materiałami rekomendowanymi do kontaktu z żywnością są, zdaniem naukowców, szkło i ceramika. 

Badanie potwierdziło, że szkło jest najbezpieczniejszym materiałem opakowaniowym, ponieważ nie zawiera praktycznie żadnych wykrywalnych substancji chemicznych, a zatem jest najbardziej przyjazne dla zdrowia człowieka – mówi Adeline Farrelly, Sekretarz Generalny FEVE, Europejskiej Federacji Producentów Opakowań Szklanych. 

W badaniu podkreślono, że wykryto 2881 substancji chemicznych, z którymi żywność ma kontakt (FCC – Food Contact Chemicals,). Podzielono je na sześć grup materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM – Food Contact Materials). W tych materiałach (FCM) ponad dwie trzecie FCC (1975) zidentyfikowano w opakowaniach plastikowych, następnie w papierowych i tekturowych (887), innych FCM (760) i wielomateriałowych (614). Najmniej FCC wykryto w metalu (251) oraz w szkle i ceramice (47). 

Badanie pokazuje potencjalne zagrożenia związane z migracją substancji chemicznych do łańcucha żywieniowego, a w konsekwencji do środowiska – mówi Adeline Farrelly. – Istnieje znaczna luka w przepisach prawnych dotyczących tych związków i opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Ponadto edukacja w zakresie cyklu życia opakowań musi uwzględniać substancje chemiczne, w tym te niebezpieczne, stosowane w materiałach opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które potencjalnie mogą również przedostawać się do środowiska – podsumowuje.

Opracowano na podstawie materiałów FEVE